Post

Islamska zajednica u BiH: Prvi dan ramazana 6. lipnja

Kultura / Flash | 01. 06. 2016. u 15:49 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema takvimu Rijaseta Islamske zajednice u BiH prvi dan ovogodišnjeg ramazanskog posta 1437. hidžretske godine je u ponedjeljak, 6. lipnja, dok će se prvi teravih namaz klanjati u nedjelju, 5. lipnja, javlja agencija Anadolija.

Islamska zajednica u BiH priopćila je da će ove godine, odnosno hidžretske 1437. godine, po islamskom kalendaru, ramazan ima 29 dana.

Ramazan je deveti mjesec hidžretskog kalendara koji muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca, nastojeći steći Allahovo zadovoljstvo, moralno pročišćenje i duhovnu snagu.

U ovom odabranom mjesecu nalazi se noć Lejletu-l-kadr u kojoj je ljudima počelo spuštanje Božje objave Kur´ana i noć Bedra, povijesnog događaja koji je snažno usmjerio povijest islama.

Muslimani Bošnjaci, pored posta i klanjanja teravih-namaza od dvadeset rekata, ramazan provode nastojeći što više učiti i razumijevati kur´anski tekst, prisustvovati mukabelama, družiti se na zajedničkim iftarima i sehurima, razvijati duh međusobne solidarnosti i izvršiti obavezu koja proističe iz propisa zekata i sadekatu-l-fitra.

"Svaki punoljetan, zdrav, slobodan musliman dužan je postiti čitavih mjesec dana od zore do zalaska sunca. To je treći temelj islama", navodi Islamska zajednica u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close