Drevni kameni grad

Ilirski grad kristala pronađen na brdu između Čapljine i Ljubuškog

Satelitske snimke otkrile tajanstveni kameni grad od drevnih Ilira izgubljen u brdskoj 'prašumi'
Kultura / Flash | 16. 11. 2017. u 00:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Autor bloga Megaliti Hercegovina piše kako je u posljednje vrijeme razotkrio 'nove' drevne Ilirske gradove na širem prostoru tzv.Donje ili Niske Hercegovine.

Među njima se posebno ističe jedan relativno prostrani drevni kameni grad pozicioniran na graničnom jugoistočnom dijelu Ljubuške općine zapadno od sela Jasenica, te istočno od sela Stubica podno brda zanimljivog imena Velika Gradina.

Uz pomoć precizne analize satelita i ortofota te potom naknadnih višestrukih direktnih obilazaka terena autor je na prostoru čitave Hercegovine razotkrio na desetine dosada potpuno nepoznatih gradina te gradinskih naselja.

Posebnost ovog novootkrivenog Ilirskog grada kod sela Jasenica, jest to da se njegove konture odnosno njegovi bedemi na većini satelitskih slika gotovo uopće ne naziru čak niti u dijelovima, pri čemu se promatrajući većinu tih načinjenih snimaka, uključujući i većinu novijih googleovih snimaka, dobiva dojam da ovdje 'nema ničega'.

No, da je istina potpuno drugačija, pokazuje maksimalno zumirani pogled specijalnih katastarskih satelitskih tzv.ortofoto snimaka, kao i par starijih googleovih snimaka ovog dijela terena.

Naime, pogledom na ove satelitske snimke pred autorovim očima ukazao se čitav raster ili bolje rečeno čitav kompleks kristalno očitih drevnih prapovijesno-antičkih zidina širokih između 1 i 1,50 m, preko kojih je vidljivo izrasla gusta šumska submediteranska vegetacija, te dijelom i jasno razlučljivi recentniji tanki suhozidi koji nisu širi od 0,5 m.

Već samo otkriće ovog suhozidnog drevnog kompleksa na satelitskim snimkama davalo je ogromnu dozu uzbuđenja, budući da je riječ o terenu koji nije taknut, koji je pod pravom brdskom prašumom, ali na očito jednom pomno odabranom strateškom i prirodno usklađenom mjestu.

Dolaskom na lice mjesta te probijanjem kroz mediteranski gustiš i hrastovu šumu uz paralelnu korelaciju sa satelitskim snimkama, autor je se uspeo i probio do prvih bedemskih sekcija ovog danas potpuno zaboravljenog Ilirskog grada.

Već samim dolaskom na ovaj dio rastera drevnih bedema, pred očima se ukazala čitava serija uzastopnih većih i manjih terasa koje su u potpunosti vještački izmodificirane, pri čemu su pomno nivelirane, podzidane kamenim bedemima širine oko 1,2 m, te koje su savršeno modifikacijski iskorištene u sklopu jedne prirodne uske izdužene drage u kojoj se nalaze.

Dodatnim usponom na viši dio ovog dijela grada pred očima je se ukazao jedan vrhunski prizor, odnosno pogled koji je razotkrio dokaz zbog čega je ovaj drevni Ilirski grad napravljen baš na ovom mjestu.

Naime, s pozicija ovog grada, savršeno se vidi prostrani dio doline Neretve na području drevnog antičkog grada Narone, zatim sa širim područjem današnjeg Metkovića pa sve brdskog lanca neposredno uz ušće Neretve kao i prostor jezera Kuti. Da je grad kojim slučajem bio pomaknut koji km ili 500-injak metara lijevo ili desno s njega se ne bi uopće vidio ovaj strateški i izuzetno važni donji dio doline Neretve s poznatim antičkim središtem Naronom.

A još veći značaj ovog položaja autor je uvidio kad se u kraćem vremenskom roku uspeo na najviši vrh ovog brijega koji se zove 'Velika Gradina' te koji se nalazi malko sjevernije od krajnjeg sjevernog dijela razotkrivenog Ilirskog grada.

Više o ovome otkriću možete čitati na linku Megaliti Hercegovina koji vodi na blog i gdje je dosta opširno geolog Goran Glamuzina opisao ovo otkriće.

Blog Megaliti-hercegovina piše i uređuje Goran Glamuzina, geolog iz Hercegovine. Goran je rođen 1980. u Mostaru, nakon završene Osnovne i Srednje škole (Gimnazija) u Čitluku, upisuje geologiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu gdje diplomira inženjerski smjer na Geološko-paleontološkom odsjeku.

Nakon toga magistrira na Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu u Tuzli, jedinom geološkom fakultetu u Bosni i Hercegovini, s temom eocenskih makrofosila područja Čitluka.

Već dugi niz godina piše o hercegovačkim megalitima i traga za izgubljenim civilizacijama koje su nekada davno nastanjivale ove krajeve.

Kopirati
Drag cursor here to close