Likovni umjetnik

HP Mostar izdala marku u povodu 120. obljetnica rođenja Milivoja Uzelca

Kultura / Flash | 19. 07. 2017. u 14:17 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska pošta Mostar, u suradnji s Hrvatskim domom hercega Stjepana Kosače, u godini kada se obilježava 120. obljetnica rođenja i 40. obljetnica smrti istaknutog likovnog umjetnika Milivoja Uzelca, izdala je prigodnu poštansku marku u njegovu čast.

Marka će biti predstavljena u nedjelju, 23. srpnja, s početkom u 20:30 sati, u mostarskoj Galeriji Rondo – Hrvatski dom hercega Stjepana Kosače.

Milivoj Uzelac (Mostar, 1897. - Cotignac, 1977.) bio je istaknuti slikar, grafičar, ilustrator i jedan od najznačajnijih predstavnika hrvatske moderne.

Rodni Mostar napušta u djetinjstvu i s obitelji seli u Banja Luku gdje se počinje ozbiljnije baviti slikarstvom. Zatim odlazi u Zagreb gdje najprije pohađa slikarsku školu Tomislava Krizmana, a zatim Privremenu visoku školu za umjetnost i obrt u klasi Otona Ivekovića.

Godine 1915. odlazi u Prag kod Jana Preislera gdje se susreće s najsuvremenijim umjetničkim strujanjima. Slikar autentičnog rukopisa nezaustavljiv je u svojoj stvaralačkoj energiji i 1923. odlazi u središte europske umjetnosti – Pariz koji ga nadahnjuje sjajem i životom.

Njegova djela koja je darovao rodnome gradu, a koja su danas dijelom fundusa Galerije kraljice Katarine Kosače neprocjenjiva su baština koja odiše snagom njegovog stvaralačkog duha, priopćeno je iz Hrvatske pošte Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close