Udruga Lug-Poljica

Gradi se spomen dom nevinih žrtava njemačke SS Divizije ''Princ Eugen''

Kultura / Flash | 22. 11. 2016. u 12:46 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U naselju Lug pored Tomislavgrada započeli su radovi na uređenju spomen doma i spomen parka na mjestu gdje je prije 72 godine počinjen zločin nad osamdeset troje ubijenih i zapaljenih civila iz tog mjesta od strane njemačke SS Divizije ''Princ Eugen''.

Udruga Lug-Poljica koja je pokrenula izgradnju doma i parka oko groblja gdje su nevine žrtve spaljene, prikupila je svu potrebnu dokumentaciju za početak radova.

Iz Udruge navode kako su dobili obećanje od općinskih i viših razina vlasti da će financijski pomoći u ovome projektu, čija je ukupna vrijednosti oko 240.000 maraka.

U tijeku su zemljani radovi u vrijednosti od oko 14 500 maraka za koje su sredstva osigurana kroz donacije mještana iz ranijih godina na poznatoj "Luškoj fešti" te kroz vanjske donacije i sredstva odobrena na različitim natječajima na koja je udruga kandidirala ovaj projekt.

Iz Udruge kažu kako je na tom mjestu počinjen najveći pojedinačni zločin u Drugom svjetskom ratu u općini Tomislavgrad te da je svrha izgradnje spomen doma i uređenje dvorišta da se ne zaboravi strašna tragedija i pogibija 83. mještana sela Luga i Kuka i Letke iz ratne 1943. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close