''Sa suzom ti pišem život''

Glazbeno-poetskim recitalom Širokobriježani odali počast velikom fra Didaku Buntiću

Širokobriježani su počast fra Didaku Buntiću odali glazbeno-poetskim recitalom
Kultura / Flash | 02. 10. 2017. u 21:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glazbeno-poetskim recitalom ''Sa suzom ti pišem život'' u ponedjeljak navečer je u Narodnoj knjižnici u Širokom Brijegu odana počast velikom hercegovačkom franjevcu fra Didaku Buntiću.

Manifestacija je održana u organizaciji širokobriješkog ogranka Matice hrvatske te u suorganizaciji s manifestacijom ''Didakovu dani'' u povodu 100. obljetnice spašavanja hercegovačke djece od gladi.

Kako je ovaj znameniti Brotnjak, kojega su i Širokobriježani, zbog onoga što im je ostavio u naslijeđe, prigrlili kao svoga, bio uistinu iznimna pojava dokaz su i pjesme napisane njemu u čast.

''Skupina ovih entuzijasta smatra da se unatoč ovome recitalu ipak ne možemo dovoljno odužiti fra Didaku Buntiću, kojem dugujemo, zapravo, sve – opstanak, naobrazbu, snagu vjere, gospodarski boljitak, i još mnogo toga o čemu, budimo pošteni, i ne znamo baš puno.
Osjetili smo potrebu, u njegovom Širokom Brijegu, odužiti mu se jedino kako to znamo – pjesničkim recitalom jer fra Didak je bio čovjek od pera i trajni poticaj ljudima od pera. Pjesmama koje govore o njemu, proveli smo goste kroz jedan bogat i sadržajan, nažalost, prekratak ljudski život koji nas je trajno zadužio'', izjavio je za Bljesak.info organizator glazbeno-poetskog recitala Ivan Kraljević.

''Sa suzom ti pišem život, borče, fra Didače, sirotinje oče'' obraća mu se u svojim stihovima najpoznatiji pjesnik seljak u hrvatskoj književnosti, Nikola Kordić iz Grljevića, a upravo je Djevojački zbor Župe Gradnići izveo ovu pjesmu na početku glazbeno-poetskog recitala.

Incijator i organizator ovog susreta Ivan Kraljević istaknuo je važnost i značenje djelovanja fra Didaka Buntića koji je prije 100 godina spasio oko 17.000 hercegovačke djece od gladi odvedevši ih u Slavoniju te je na taj način spasio veliki broj hrvatske djece, a na koncu i Hrvata u BiH.

U programu su, uz već spomenutog Kraljevića, sudjelovali i Andrija Zeljko, Željka Šaravanja, fra Dane Karačić, Ana Kraljević, Blanka Kraljević, Lidija Knezović, Sanijela Matković i Srećko Slišković.

Večer su svojim izvedbama uljepšali, već spomenuti Djevojački zbor Župe Gradnići, sestre Ramljak i Lucija Zovko.

Inače, glavna ulica u Širokom Brijegu nosi ime upravo po fra Didaku Buntiću.

Kopirati
Drag cursor here to close