Novi projekt

'Forenzičkim arhivom' predstavlja se sudbina žrtava Srebrenice

Podržavanje transparentne i istinite priče o događajima iz prošlosti, smatraju, ključno je za mir.
Kultura / Flash | 08. 07. 2020. u 17:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom obilježavanja 25. godina od genocida u Srebrenici, Međunarodno povjerenstvo za nestale osobe (ICMP), Memorijalni centar u Potočarima i bosanskohercegovačka umjetnica Šejla Kamerić najavljuju početak projekta 'Forenzički arhiv: Od jednog uče svi'.

Projekt će se razvijati u sljedećim godinama, a sastojati će se od stalne postavke u Memorijalnom centru te digitalne platforme, priopćeno je u srijedu iz ICMP-a.

'Forenzički arhiv: Od jednog uče svi' će omogućiti javnosti uvid u znanstveni proces pronalaska i identifikacije žrtava rata u misiji za istinu i pravdu. Koristeći različite medije te kombinirajući znanstveni i umjetnički pristup, cilj projekta je predstavljanje široj publici znanstvenih činjenica na osnovu kojih su pronađene i identificirane žrtve genocida u Srebrenici.

Projekt govori o odsustvu i o traganju za nestalima ali i mukotrpnom znanstvenom procesu. Izložba je koncipirana imajući u vidu komemorativnu razdoblju same teme, a nastala je s ciljem donošenja emotivnog iskustva promatraču, s istaknutim informativnim i obrazovnim segmentima.

Na temelju metode identifikacije koja se zasniva na analizi DNK ICMP je pomogao identificirati 7.000 od više od 8.000 osoba nestalih u genocidu.

ICMP-ovi znanstveni podaci - uključujući i evidencije o testiranju DNK - koji se odnose na osobe nestale u genocidu u Srebrenici prihvaćeni su kao dokazni materijal u suđenjima pred MKSJ-om i sudovima u Bosni i Hercegovini. Dokazi su prošli brojna i vrlo detaljna unakrsna ispitivanja i nikada nisu bili osporeni.

''Usprkos nepobitnim forenzičkim dokazima da se genocid dogodio i usprkos brojnim presudama međunarodnih i domaćih sudova, njegovo negiranje ne posustaje. U odgovoru na sveprisutno negiranje genocida i manipuliranje činjenicama o sukobu u BiH – uključujući i genocid u Srebrenici – najvažnija je istina'', priopćeno je iz ICMP-a.

Primjena suvremenih znanstvenih metoda za identifikaciju srebreničkih žrtava je način suprotstavljanja takvim pokušajima i sredstvo utvrđivanja nepobitnih činjenica o događajima u Srebrenici. Znanstveno utvrđene činjenice i dokazi moraju predstavljati polazište u procesu prihvaćanja prošlosti i stvaranja budućnosti koja se temelji na vladavini zakona.

Podržavanje transparentne i istinite priče o događajima iz prošlosti, smatraju, ključno je za mir.

Kako se rad na otkrivanju novih masovnih i skrivenih grobnica u vezi sa Srebrenicom nastavlja, ovaj rastući arhiv će nastaviti postojati kao multimedijalna instalacija i kontinuirani projekt prikupljanja podataka – živi spomenik u obliku podataka. Instalacija će biti trajno izložena u Memorijalnom centru u Potočarima i dostupna putem digitalnih platformi.

Kopirati
Drag cursor here to close