Najavljujemo

Festival turskog teatra sjena završava predstavom Karađoz i brico

Kultura / Flash | 26. 02. 2016. u 09:15 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U vremenu od 15. do 27.02.2016. godine za ljubitelje umjetnosti u Mostaru, održava će se bogat festival sa sudionicima iz Istanbula iz Ministarstva kulture Republike Turske. 

Umjetnici, majstori teatra sjena Suat Veral, Merve Ilken i Safije Veral borave na području HNŽ-a u organizaciji Yunus Emre Enstitüsü Mostar i Generalnog konzulata Republike Turske u Mostaru, uz podršku ureda za kulturu i turizam Veleposlanstva Republike Turske u Sarajevu, Turkish Airlines Sarajevo, Turske vojne misije u BiH - LOT kuće Jablanica, Centra za kulturu Mostar, Općine Konjic i Narodnog univerziteta Konjic.  

U travnju 2015. godine u sklopu obilježavanja 23. travnja – Međunarodnog festivala djeteta, sa figurama visine jedan metar, održane su predstave Teatra sjena Karađoz i Hadživat, koji se smatra jednom od važnijih obilježja zajedničke kulture BiH i Turske. U Mostaru je odigrano pet predstava, a u Konjicu i Jablanici po jedna. Uz veliki broj sudionika i intenzivnim aktivnostima uspješno je završio 1. festival turskog teatra sjena Karađoz i Hadživat.

Posljednji put u Mostaru predstava je igrana 1921. godine u kavani Ćatić-Balinovac, a pojavom suvremenih medija skoro da je bila zamrla. Jedan od poslednjih Karađoz umjetnika u Bosni i Hercegovini Hasib Ramić je pokušao održati ovu umjetnost u životu, a putem TV ekrana Rejhan Demirdžić je pokušao približiti ljudima Karađoza, tako što je zajedno sa Jurislavom Korenićem bio autor televizijske serije Karađoz (1969-71), nekadašnje Televizije Sarajevo.

Aplikacijom Republike Turske, 2009. godine Karađoz i Hadživat je upisan na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Konferencija

Povodom ove velike organizacije, u okviru 2. festivala Karađoz i Hadživat u 2016. godini održavaju se brojne aktivnosti, navode organizatori iz Yunus Emre Enstitüsü – Turski kulturni centar Mostar.

Festival je otvoren 22.02.2016. godine u Centru za kulturu Mostar, konferencijom pod nazivom ‘Historija igranja predstava turskog teatra sjena Karađoz i Hadživat’.

Izložba

Do 27. veljače u Centru za kulturu Mostar posjetiteljima je na izložbi predstavljeno 139 figura veličine između 15 i 150 cm. Izložba će se moći posjetiti u vremenu od 9 do 18 sati, a posjetitelji će na izložbi imati priliku da bolje upoznaju figure uz pomoć prezentatora, kao i dvojezični promotivni video koji će biti prikazan na uspostavljenoj digitalnoj platformi.

Predstave

U sklopu festivala bit će održane dvije predstave Teatra sjena – Karađoz brico, i to 18.02.2016. u 19 sati u Narodnom univerzitetu Konjic i 27.02.2016. u 19 sati u Narodnom pozorištu Mostar.

Radionice

Jedan od ciljeva Festivala je podučiti učenike, ali i zainteresirane odrasle ovoj umjetnosti. U sklopu Festivala, od 15. do 27. veljače, u Mostaru i Konjicu organizirane su radionice za oko 650 učenika koji uče turski jezik u 30 osnovnih i srednjih škola Hercegovačko-neretvanske županije. 

Također, održat će se pet radionica tijekom kojih će oko 100 odraslih naučiti izrađivati figure na posebnom materijalu. Zainteresirani kandidati se mogu prijaviti na radionice pozivom u ovaj Centar. Radionice za odrasle će se održavati u prostorijama Centra za kulturu Mostar u terminima utorak-srijeda u vremenu od 17 do 19:30 sati i subotom u vremenu od 14 do 16:30 sati.

Cilj ovih radionica jeste da se na našem području ponovno probudi interes za ovu umjetnost, te da se u narednom periodu otvori Ljetna škola za izradu figura, pisanja tekstova, te reprodukcije predstava Teatra sjena Karađoz i Hadživat, navode organizatori. 

Tiskanje kataloga

U katalogu koji je pripremljen na bosanskom i turskom jeziku, moguće je bolje upoznati  figure, tehnike njihove izrade, povijest igre Karađoz i Hadživat, biografije umjetnika teatra sjena iz Turske, te njihov doprinos ovoj umjetnosti.

Po završetku Festivala, tijekom kojeg su sve aktivnosti besplatne i otvorene za sve posjetitelje, bit će upriličen koktel. Organizatori iz Yunus Emre Enstitüsü – Turski kulturni centar Mostar nadaju se značajnom odzivu na ovoj kulturnoj manifestaciji. 

Kopirati
Drag cursor here to close