Reykjavik

Falološki muzej: Muzej penisa u kojemu veličina nije bitna

Kultura / Flash | 20. 11. 2016. u 14:50 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veličina nije važna u islandskom Falološkom muzeju, pomalo bizarnoj ustanovi u kojoj posjetitelji mogu pogledati najveću svjetsku kolekciju spolnih udova nekoliko stotina različitih životinja.

"Došao sam vidjeti je li to istina, da stvarno postoji muzej penisa u Reykjaviku", rekao je američki turist Jerry Anderson osmijehujući se ispred falusa ulješure, najvećeg primjerka u muzeju.

Čuva se u formaldehidu u kutiji od pleksiglasa tik do ulaza u muzej. Dug je 1,7 metara i težak 75 kilograma.

U muzeju se nalaze penisi svih oblika i veličina koji su nekoć pripadali raznim vrstama sisavaca, od kitova i medvjeda, do mačke i miša, piše Hina.

Muzej penisa

Unutra se mogu vidjeti i razni falusoidni predmeti, pepeljare, totemi, telefoni..

"Tko bi mogao odoljeti odlasku u muzej penisa", kaže 62-godišnja turistica Kim iz Kanade.

"Mislili smo da će biti zabavno i stvarno jest", rekla je Kim, pucajući od smijeha dok je njezin prijatelj gledao u cijev u kojoj se navodno nalazi "nevidljivi penis vilenjaka".

Falološki muzej je sve samo ne tiho mjesto jer se posjetitelji neprestano hihoću dok promatraju neki od 286 izloženih bioloških eksponata.

"Ovo je odlično mjesto za zbijanje šala i dobru zabavu", kaže direktor muzeja Hjortur Sigurdsson.

Muzej je 1997. godine osnovao njegov otac Sigurdur Hjartarson, povjesničar i učitelj. Počeo je sa samo 62 izloška.

"Sve je počelo kao šala. Moj otac se zabavljao prikupljajući primjerke, radeći nešto što nije nitko prije njega", rekao je Hjortur Sigurdsson.

Poklon od donatora

Ali trebale su proći godine prije nego što je muzej došao do ljudskog primjerka. Dobili su ga od obitelji pokojnog 96-godišnjeg donatora. Donaciju im je obećao 15 godina prije smrti, iako se malo brinuo da će mu se muškost smanjivati što bude stariji.

Sigurdsson kaže da je svrha muzeja edukacija, a ne eroticizam. "To je pomalo bio tabu, posebno kad je u pitanju ljudski spolni ud, ali mi smo jedini muzej na svijetu koji prikuplja biološke organe".

Direktor muzeja dodaje da su mu školarci najdraži posjetitelji jer su spremni učiti i ne boje se ništa pitati.

Tijekom godina broj posjetitelja je rastao i sada ih je oko 12 tisuća godišnje. Većinom dolaze turisti, a oko 60 posto su žene.

Kopirati
Drag cursor here to close