predstavljanje u Mostaru

Djela Željka Ivankovića zasigurno neće nestati u stoljeću

Kultura / Flash | 07. 04. 2016. u 20:25 Fena/K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Knjige "Hod rubovima svjetova" i "Sablazan jezika", autora Željka Ivankovića, predstavljene su u četvrtak navečer u Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača" u Mostaru.

Knjiga "Hod rubovima svjetova" sastoji se od četiri dijela, odnosno četiri putopisna dnevnika autora. Riječ je o studijskim gostovanjima na Humboldtovom sveučilištu u Berlinu 1985., Zakladi Liona Feuchtwangera u Los Angelesu 1996., kući Heinricha Bolla u Langenbroichu 2000. i u Rezidenciji Kamov u Rijeci 2012.

''Za ta četiri boravka ja sam zapravo pisao putopise o područjima na kojima se nalazim u fizičkom, ali istodobno i u duhovnom smislu. Riječ je o dnevnicima i putopisima, ali istodobno i šetnji kroz duhovne prostore književnosti umjetnosti u rasponu od 1985. do 2012.'', kazao je autor Ivanković u izjavi novinarima.

Druga knjiga, zbirka poezije "Sablazan jezika", sastoji se od 90 pjesama koje su presjek autorove poezije iz nekih tri do četiri prethodne knjige te novih pjesama koje su u međuvremenu nastale.

''To je jedna duhovna autobiografija ili jedan duhovni unutarnji intimni portret pjesnika u zadnjih desetak godina'', kazao je Ivanković.

O knjizi "Hod rubovima svjetova" govorio je književnik Josip Mlakić koji je kazao kako Ivankovićevo djelo vidi kao dnevnike čitanja, odnosno kako je riječ o jednoj knjizi koja je napisana u formi dnevnika, što opet nije prvi put jer je Ivanković već ranije imao knjigu "700 dana opsade".

''Ova je knjiga jako zanimljiva, posebice u dijelu gdje Ivanković uspoređuje književnost istočne i zapadne Njemačke 1985. i ističe njihovu razliku'', kazao je Mlakić.

O knjizi poezije "Sablazan jezika" govorila je dr.sc. Perina Meić koja je istaknula kako je ova zbirka prepoznatljiva po tome što je karakterizira autorova iznimna zainteresiranost za pitanje jezika.

''Zbirka je podijeljena u pet ciklusa i sve je vrlo pomno komponirano. Pjesme su pisane slobodnim stihom i rekla bih da su namijenjene čitateljima koji imaju određenu čitateljsku kulturu, što znači da to nije baš zbirka za šire mase, ali svakako onaj tko uđe u tu složenu metaforiku smatram da će naći jedan zanimljiv umjetnički svijet i sigurno neće biti ravnodušan'', kazala je Meić te zaključila kako, riječima književnika Ivana Lovrenovića, djela Željka Ivankovića zasigurno neće nestati u stoljeću.

Kopirati
Drag cursor here to close