Treći na UNESCO natjecanju

''Priča o Bosni'' - Uspješna priča mladića iz Jablanice

Organizatori natječaja su željeli da vide što smatramo dragocjenim za buduće generacije.
Kultura / Flash | 10. 04. 2019. u 18:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na UNESCO natjecanju na kojem je bilo prijavljeno 2.600 radova iz 68 zemalja, rad Jablaničanina Denisa Avdića je osvojio treće mjesto.

Mreža za izgradnju mira donijela je priču o UNESCO-vom izazovu, sudbini Hagade, našem pretku sa stećaka, Kulin banu i tinejdžeru koji je sve to spojio u jedno. U prvom trenutku, tema natječaja je zvučala previše kompleksno, ali Denis je pomislio da se pred istim izazovom nalaze svi oni koji razmišljaju o natječaju. Organizatori natječaja su željeli da vide što smatramo dragocjenim za buduće generacije.

Denis je u nastavku zaključio da vrijedi pokušati, a onda se sjetio stećaka i našeg pretka koji uz podignutu desnu ruku poziva na mir i prijateljstvo. Sjetio se i sudbine Hagade o kojoj je slušao i čitao u priči Miljenka Jergovića, u kojoj su ga, kako kaže, glavni likovi podsjećali na superheroje i zahvaljujući lukavstvu nadmudrili naciste, riskirajući pri tome vlastite živote.

Foto: Mreža za izgradnju mira / Fragmenti slike

Fragmenti slike počeli su se postupno slagati u mozaik u kojem se našla i Povelja Kulina bana, simbol bosanske državnosti, prsten srednjovjekovnih bosanskih vladara, spisi iz Gazihusrev-begove biblioteke, zlatni ljiljan i Stari most iznad kojeg se ponosno uzdižu srednjovjekovna bosanska utvrđenja.

Denis je sliku nazvao ”Priča o Bosni”, a u opisu slike, koji je trebao priložiti napisao je: ”Ovo je priča o mojoj zemlji, o hrabrosti, ponosu i prijateljstvu. Predstavio sam sarajevsku Hagadu, dragocjeni simbol tradicije, koja nam priča priču o hrabrim ljudima koji su odlučili da riziskiraju vlastite živote za vrijeme ratova u Bosni, da bi je spasili. Povelja Kulina bana je simbol bosanske državnosti iz 12. stoljeća. Tragovi prošlosti uklesani u kamenu, stećci... govore nam o životu naših predaka s podignutom desnom rukom, simbolom prijateljstva. Stari most u Mostaru predstavlja simbol prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, povezujući ljude. Bosanski ljiljan, simbol srednjovjekovne Bosne, je simbol moje zemlje i danas, i simbol bosanske budućnosti.''

Tragovi prošlosti u mojoj zemlji uče ljude koji pripadaju svim religijama kako da žive zajedno i dijele isti prostor. Ponosan sam na našu tradiciju i sve dobre ljude koji vide svijet bez granica i nasilja, na našem putu prema boljoj budućnosti.”

Foto: Mreža za izgradnju mira/ Denis je naslikao ono što smatra dragocjenim

Inače, natječaj je organizirao UNESCO u suradnji s umjetničkom galerijom i muzejom Louis François. Organizatori tnatjecanja ističu da je natjecanje jedan segment samog projekta, a podjednako je važno predstaviti tradicionalne vrijednosti zemalja, način na koji razmišljaju mladi ljudi, kao i promovirati internacionalnu suradnju. Radovi finalista će biti izloženi u umjetničkoj galeriji Louis François i biti prezentirani na izložbama u Francuskoj i svijetu. Dodjela nagrada je planirana za 25. 05. 2019. god. na internacionalnom događaju “Graines d’artistes du monde entier®”.

Denis je rad pripremio na zimskom raspustu, improvizirajući prilikom izbora podloge, jer nije našao odgovarajuću, koristeći najtanji kist i lupu prilikom ispisivanja tekstova na hebrejskom, bosančici i arebici.

Ovo je još jedna u nizu pozitivnih priča koje su nam značajne, jer govore o zajedničkom životu na ovim prostorima koje već stoljećima dijelimo.

Kopirati
Drag cursor here to close