Naslovnica

Charlie Hebdo stavlja Boga "na njegovo mjesto"

Autor karikature na naslovnici je Francois Boucq kojeg je časopis zajedno s piscem Yannickom Haenelom zadužio da prati suđenje koje je počelo prije više od tri mjeseca.
Kultura / Flash | 16. 12. 2020. u 07:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Satirični časopis Charlie Hebdo stavlja Boga "na njegovo mjesto" prikazujući ga na naslovnici u policijskom vozilu kojim ide u zatvor, u broju koji izlazi u srijedu, kada se očekuje presuda na suđenju za napade na uredništvo lista u siječnju 2015. u Francuskoj, piše Hina.

Satirični časopis Charlie Hebdo stavlja Boga “na njegovo mjesto” prikazujući ga na naslovnici u policijskom vozilu kojim ide u zatvor, u broju koji izlazi u srijedu, kada se očekuje presuda na suđenju za napade na uredništvo lista u siječnju 2015. u Francuskoj.

Autor karikature na naslovnici je Francois Boucq kojeg je časopis zajedno s piscem Yannickom Haenelom zadužio da prati suđenje koje je počelo prije više od tri mjeseca.

Državno odvjetništvo za slučajeve terorizma zatražilo je teške kazne, od pet godina do doživotnog zatvora za 14 optuženika koje se sumnjiči da su pružili logističku pomoć napadačima, a dvojicu njih i za “pomaganje”.

U tim napadima je ubijeno 17 ljudi u tri dana terora u siječnju 2015., a samo 7. siječnja ubijeno je 12 ljudi, što je s nevjericom i s tugom dočekano diljem svijeta.

Presudom će se “napokon zatvoriti krug nasilja koje je počelo (…) u prostorijama Charlieja Hebdoa”, piše u svom uvodniku Riss, glavni urednik satiričnog tjednika koji se na meti džihadista našao zbog karikatura proroka Muhameda.


“Barem što se tiče kazne jer, gledano ljudski, posljedice nikada neće nestati, što su pokazali i iskazi žrtava tijekom suđenja”, dodao je.

“Nije bilo lako dokazati odgovornost optuženika. Ne treba se zanositi, u ovom postupku, kao i u mnogim drugim, bezuvjetni dokaz ne postoji”, izrazio je žaljenje Riss nakon procesa u kojemu se “ponajprije sudilo političkom teroru koji se zove islamizam”.

“Premda optuženici nisu bili ideološki zadojeni u istoj mjeri, moglo se vidjeti da su neki bili istinski islamisti, premda su se trudili da se prikažu kao obični lupeži”, ocijenio je.

“Najposlije, presudu su u ovom slučaju donijeli sami čitatelji držeći svakog tjedna u rukama časopis koji još živi, šest godina pošto je bio žrtva pokolja”, rekao je Riss.

 

Kopirati
Drag cursor here to close