Predstave, knjige...

Bogat sadržaj na Mostarskom ljetu ovog tjedna

U srijedu, 06.07., u Centru za kulturu Mostar, Nela Lučić će izvesti monodramu ''Jer ja sam pobijedila'' u režiji Luca Gaeta, s početkom u 20:30 sati.
Kultura / Flash | 04. 07. 2022. u 11:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na programu međunarodne kulturne manifestacije ''Mostarsko ljeto 2022'', u ovom tjednu, su tri zanimljiva sadržaja. 

U utorak, 05.07., u Centru za kulturu Mostar bit će upriličena promocija knjige "Između ratova na granici svjetova" autora Faruka Taslidže s početkom u 20 sati.

Faruk Taslidža je profesor povijesti novog vijeka i suvremenog doba na Fakultetu humanističkih nauka Univerziteta ''Džemal Bijedić'' u Mostaru. Nakon što je diplomirao na Pedagoškoj akademiji (odsjek historija-geografija), upisao je i završio studij na Fakultetu humanističkih nauka (Odsjek za historiju) Univerziteta ''Džemal Bijedić'' u Mostaru. Postdiplomski studij (Povijest Bosne i Hercegovine) na Filozofskom fakultetu "Univerziteta u Sarajevu" uspješno je okončao obranom magistarskog rada 2010. godine. Na istom Fakultetu odbranio je i doktorski rad 2015. godine, te tako stekao stepen doktora povijesnih nauka. Faruk Taslidža je jedan od osnivača i suradnik Centra za osmanističke studije u Sarajevu. Član je Savjeta Vijeća za povijest i promociju očuvanja kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa pri Udruženju "Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca" u Sarajevu. Član je Upravnog odbora Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" - Gradsko društvo Mostar. Član je redakcije časopisa Fakulteta humanističkih nauka Istraživanja. Objavio je naučnu monografiju pod naslovom Bosanski ejalet u doba Bečkog rata (1683-1699) (Federalno ministarstvo znanosti i obrazovanja, u Mostaru, 2017), te čitav niz znanstvenih i stručnih radova. Njegova glavna znanstvena i istraživačka interesovanja tiču se povijesti Bosne i Hercegovine osmanskog perioda. Učesnik je više internacionalnih naučnih skupova, konferencija, tribina i promocija. Trenutno u zvanju izvanrednog profesora. Zaposlen je na Fakultetu humanističkih nauka Univerziteta ''Džemal Bijedić'' u Mostaru.

Promotori knjige će biti dr. Sedad Bešlija i dr. Muamer Hodžić.

U srijedu, 06.07., u Centru za kulturu Mostar, Nela Lučić će izvesti monodramu ''Jer ja sam pobijedila'' u režiji Luca Gaeta, s početkom u 20:30 sati.

Predstava je rađena po jednom od poglavlja knjige ''VIŠEGRAD: mržnja, smrt, zaborav'' autora Luca Leone, objavljene 2017. godine. Glumica Nela Lučić, porijeklom iz Bugojna, koja živi u Italiji, prepričava u prvom licu iskustvo i događanja Bakire Hašečić kroz rat 1992-1996 i neposredno nakon. Nela se niti u jednom trenutku ne usuđuje 'glumiti' Bakiru, ona se jednostavno poistovjećuje sa patnjom i naknadno sa borbom ove izuzetne žene, a kroz nju, sa svim ostalim žrtvama rata i ratova.

Promocija knjige ''Deseta vrata pakla'' autora Rezaka Hukanovića bit će održana u četvrtak, 07.07., u Centru za kulturu Mostar s početkom u 20 sati.

Rezak Hukanović rođen je 1949. u Prijedoru. Do knjige Deseta vrata pakla objavio je šest zbirki pjesama. Prije rata se bavio novinarstvom, te je povremeno radio na lokalnom radiju. Bio je vlasnik privatne radio stanice u Prijedoru koja mu je oduzeta nakon njegovog hapšenja u svibnju 1992. Za vrijeme izbjeglištva u Norveškoj bio je glavni urednik lista Moja BiH. Knjiga Deseta vrata pakla prevedena je na nekoliko jezika.
Promotori će biti: dipl.oec. Edin Batlak, bivši logoraš i dipl. politolog-publicista Esad Lukač.

Ulaz je slobodan za sve posjetitelje. 

Više informacija o manifestaciji i sadržajima možete pronaći na web stranici: www.mostarskoljeto.ba ili putem društvenih mreža Facebook i Instagram.

Kopirati
Drag cursor here to close