Očuvanje kulturne baštine

Grad Bursa domaćin Simpozija o očuvanju kulturnog naslijeđa

Znanstveni program ima za cilj podržati znanstvena istraživanja o očuvanju kulturne baštine, prenijeti najnovije informacije i aplikacije, unaprijediti nacionalne i međunarodnu suradnju
Kultura / Flash | 13. 10. 2017. u 22:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ured savjetnika za kulturu i turizam veleposlanstva Republike Turske u Bosni i Hercegovini obavještava zainteresirane da će se Međunarodni simpozij o očuvanju kulturnog naslijeđa održati 19. i 20. listopada 2017. godine u u Kulturnom centru Tayyare u Bursi.

Međunarodni simpozij organizira Uprava grada Bursa, a ima za cilj okupljanje znanstvenika i istraživača u oblasti očuvanja kulturne baštine, kao i organizacija i kompanija koje podržavaju ovu oblast.

U današnje vrijeme studije vezane za očuvanje kulturnog naslijeđa su od izuzetne važnosti. Nije slučajno što je upravo Bursa izabrana za održavanje Simpozija, budući da se radi o gradu sa bogatim kulturnim naslijeđem različitih civilizacija, a područja Sultan Kulliyes i Cumalıkızık su upisani na Listu svjetske baštine UNESCO-a 2014. godine, jer predstavljaju autentičan sustav urbanog planiranja.

Tijekom Simpozija sudionicima će kroz šest sesija tijekom dva dana biti prezentirani radovi odabrani od strane stručnog Savjetodavnog odbora, a teme o kojima će biti razgovaranu su vezane za Bursu, Tursku i svijet.

Bit će govora o arhitektonskoj zaštiti, zaštiti arhitektonskih ornamenata, primjeni konzervacije u Bursi, urbanoj konzervaciji, odnosu konzervacije i arheologije, te konzervaciji i tradicionalnom životu.

Znanstveni program Simpozija ima za cilj podržati znanstvena istraživanja o očuvanju kulturne baštine, prenijeti najnovije informacije i aplikacije, unaprijediti nacionalne i međunarodnu suradnju, jačati profesionalne i društvene komunikacije i odnosa među stručnjacima i organizacijama.

Osim znanstvenog, održat će se i socijalni program Simpozija u okviru kojeg će biti organizirane tematske radionice za zanatlije i rukovoditelje koji rade sa aplikacijama za restauraciju i konzervaciju, srednjoškolce i studente, ali i za osobe zainteresirane za povijesne spomenike.

"Kao Uprava grada Bursa uspjeli smo završiti mnoge projekte očuvanja i promoviranja našeg povijesnog nasljeđa i prenijeli ga na sljedeće generacije, zbog toga organizacija Međunarodnog simpozija o očuvanju kulturnog naslijeđa koji se organizira prvi put za nas ima posebno značenje", naglasio je Recep Altepe, gradonačelnik Grada Burse povodom održavanja Simpozija.

Kopirati
Drag cursor here to close