Dva događaja

Na Mostarskom ljetu predstavljeni luk, strijela i kamen

O značaju, vrijednosti i o samom sadržaju kataloga govorili su promotori dr. Adnan Busuladžić i dr. Almir Marić
Kultura / Flash | 28. 06. 2018. u 23:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru kulturno-turističke manifestacije 'Mostarsko ljeto 2018', u četvrtak navečer su održana dva događaja. U dvorištu Instituta 'Yunus Emre', predstavljeno je tradicionalno tursko streličarstvo, čiji su organizatori Institut 'Yunus Emre' i Fondacija streličara.

Prisutnima su se, na samom početku obratili generalna konzulica RepublikeTurske u Mostaru, Zerrin Kandemir i direktor Instituta 'Yunus Emre' Mostar, Yunus Dilber.

"U Mostaru su najljepša ljeta, a kada imate ovakvu manifestaciju, onda možete biti sigurni da takvo nešto nećete vidjeti nigdje drugo na svijetu. Izuzetno sam sretna što ovom manifestacijom organizatori 'Mostarskog ljeta' uljepšavaju ovaj grad i ljeto 2018 godine.

Nama je, također, velika čast što Institut 'Yunus Emre' kao institucija Republike Turske sponzorira i podržava ovu manifestaciju. Mi im se isto tako zahvaljujemo što su nam dali priliku da Mostarcima, a i onima koji posjećuju Mostar za vrijeme ljeta, predstavimo tursku kulturu", kazala je Kandemir.

  / 

"Jako nam je drago i izuzetno nam je zadovoljstvo što smo dijelom ove lijepe manifestacije. Ovo je prva naša aktivnost na manifestaciji 'Mostarsko ljeto'. Večeras ćemo raditi na tome da vam predstavimo tursko streličarstvo. Riječ je o vještini koja seže u davnine, a koja je svojevremeno bila jako popularna i u BiH", poručio je Dilber.

Zatim je Samra Zubović, trener tradicionalnog turskog streličastva, koja je prošla sedmodnevnu obuku u Istanbulu, čiji su organizatori bili Fondacija streličara i Institut 'Yunus Emre', svim prisutnim objasnila o kakvoj obuci je riječ, šta je zapravo streličarstvo, te je posjetitelje upoznala sa lukom, strijelom i ostalim dijelovima koji se koriste u ovom sportu.

"Nisam uopće imala predstavu o tome kako će biti na obuci, niti kako izgleda profesionalni turski luk, ali kada sam došla na obuku bukvalno sam se zaljubila u ovaj sport. Na našim područjima imamo moderno streličarstvo, ali tradicionalno tursko nemamo. Mi smo sada stvarno ovaj sport oživjeli u Mostaru, i donijeli jedan dio turske kulture u naš grad", istaknula je Zubović.

Nakon što je trenerica Zubović završila prezentacijski dio, pokazala je posjetiteljima kako to izgleda u praksi, demonstrirajući ispucavanje. Zatim su svi prisutni imali priliku isprobati ovaj sport, ispaljivanjem po nekoliko strijela, uz nadzor trenerice.

  / 

U Centru za kulturu Mostar, upriličena je promocija knjige 'Katalog kamene arheološke zbirke Muzeja Hercegovine Mostar', koju je u okviru 'Mostarskog ljeta' organizirao Muzej Hercegovine Mostar. Prisutne je pozdravio i zaželio im dobrodošlicu direktor Muzeja Hercegovine, Asim Krhan, koji je govorio o razlozima zbog kojih je važna promocija pomenutog kataloga.

Krhan je između ostalog kazao: "2018. godina je proglašena Europskom godinom kulturne baštine, s ciljem da se ljudi potaknu na istraživanje i otkrivanje kulturne baštine gdje sasvim sigurno pripada ova zbirka". Autor knjige je Edin Mulović, kustos Muzeja Hercegovine Mostar.

"Riječ je o knjizi u kojoj sam predstavio neke najvažnije spomenike koji se nalaze u Muzeju Hercegovine. Radi se o antičkom, kasnom antičkom i periodu srednjeg vijeka. U katalogu vezano za arheološke nalaze, navode se najvažnija istraživanja i autori koji su se bavili direktno ili indirektno istraživanjem ovih spomenika.

Osim ovih malo većih spomenika, obradio sam kamene ulomke iz istih perioda i, naravno, sve to predstavio u katalogu. Također, spomenuo sam i povijesno-arheološka istraživanja Muzeja Hercegovine od njegovog osnivanja 1950 godine. Za izradu ovog kataloga bilo je potrebno dosta truda, rada i istraživanja.

  / 

Srećom, nekada prije je bila jaka povijesno-arheološka scena, pa su osobe iz tog perioda veliki dio ovog posla uradile, tako da sam ja, u neku ruku, složio te stvari uz neka nova istraživanja vezana za taj period. Ovo je prva publikacija Muzeja Hercegovine vezana za arheologiju i arheološku zbirku nakon rata. Inače, neki od eksponata koje sam predstavio u katalogu nalaze se u odjeljenju Bijedića kuće Muzeja Hercegovine, tako da se mogu posjetiti", pojasnio nam je autor kataloga, Edin Mulović.

O značaju, vrijednosti i o samom sadržaju kataloga govorili su promotori dr. Adnan Busuladžić i dr. Almir Marić, a moderator je bila Fatima Trbonja. Objavljivanje kataloga podržalo je ministarstvo obrazovanja i znanosti FBiH, a izdavač je Muzej Hercegovine Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close