Godišnjica rođenja pjesnika i slava crkve

Mostar obilježio 150 godina od Šantićevog rođenja: On je tako suvremen

Na Svečanoj akademiji nastupili su zbor 'Svetog Jovana Vladimira', dirigent Uroš Stepanović, glumac Velimir Pšeničnik Njirić, pjesnik Đorđo Sladoje, Milan Miladinović na klarinetu i djevojčica Milica Mihić, koja je recitirala Šanićevu pjesmu 'Ostajte
Kultura / Flash | 27. 05. 2018. u 15:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva 'Prosvjeta' iz Mostara obilježio je svečanom akademijom 150 godina od rođenja velikog srpskog i mostarskog pjesnika Alekse Šantića.

Akademija je održana u subotu navečer u Sabornoj crkvi Svete Trojice, čija izgradnja još traje. Predsjednik mostarske 'Prosvjete' sveštenik Radivoje Krulj rekao je da je Šantić bio kao prorok i da nije slučajno da je ove godine slava Saborne crkve, Trojčin dan, baš na 150. Šantićev rođendan.

"On je tako suvremen, nov i aktualan, a imamo i mnogo toga od njega da naučimo, da cijenimo sebe, a da susjede volimo kao svoju braću i da tako živimo u Mostaru", rekao je Krulj.

Potpredsjednik 'Prosvjete' u Mostaru Sanja Bjelica Šagovnović podsjetila je da 'Prosvjeta' svake godine obilježava godišnjicu rođenja, ali i godišnjicu smrti Alekse Šantića koji je udario temelje srpske kulture u Mostaru. Ona je istaknula da srpski patriotizam nikada nije smetao Šantiću da katolika, muslimana i Jevreja voli kao brata.

Bljesak.info / Milan Miladinović i Marija Radović

Ona je napomenula da danas samo jedna trećina nekadašnje Ulice Alekse Šantića nosi njegovo ime, ali da mostarska Gimnazija više ne nosi njegovo ime. Počasni predsjednik Matice hrvatske Mostar Josip Muselimović rekao je da je prije 150 godina Mostar i cijeli taj kraj obasjala svjetlost.

"Rodio se tada pjesnik čiji se stihovi po parlamentima i svakom mjestu izgovaraju 'ostajte ovdje'. Pjesnik je pjevao svom, ali i našem vremenu i zato smo dužni slaviti pjesnike kao što je Šantić", istaknuo je Muselimović.

Novinar i publicista Zlatko Serdarević, član Upravnog odbora Centra za mir i multietničku suradnju, kaže da je Šantić sada potrebniji više nego ikada.

"Kada se približavate Mostaru prva pomisao je Šantić. On je simbol, prije svega, čovjekoljublja, humanosti i zajedničkog života. On je to i pokazivao kroz svoju poeziju i djelovanje. On je mirio ove narode, povezivao ih i svaki njegov potez bio je usmjeren ka razumijevanju među ljudima bez obzira na razlike koje su imali", rekao je Serdarević.

Bljesak.info / Sa svečane akademije

Na Svečanoj akademiji nastupili su zbor 'Svetog Jovana Vladimira', dirigent Uroš Stepanović, glumac Velimir Pšeničnik Njirić, pjesnik Đorđo Sladoje, Milan Miladinović na klarinetu i djevojčica Milica Mihić, koja je recitirala Šanićevu pjesmu 'Ostajte ovdje'.

Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije poručio je tijekom nedjelje u Mostaru, gdje je u Sabornoj crkvi Svete Trojice služio Svetu arhijerejsku liturgiju, da će ovaj hram biti obnovljen i osveštan do proslave osam stoljećaa ove eparhije 2020. godine.

Uz vladiku Grigorija, koji je izabran za episkopa frankfurtskog i cijele Njemačke, služili su novoizabrani episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije i brojno sveštenstvo.

"Nadamo se da će naš hram građevinski biti završen ove godine, a ako Bog da planiramo da ga osveštamo o osamstotoj godišnjici naše eparhije – vladika Dimitrije, vladika Atanasije i ja. Ako Gospod izvoli, bit će to nešto najljepše što smo mogli podariti jedni drugima, našem Mostaru, Hercegovini i Crkvi", rekao je u besjedi vladika Grigorije.

On je istaknuo da će, gdje god bio i ma koliko obaveza imao, isto kao i do sada misliti o ovom hramu.

Bljesak.info / Sanja Dragićević Babić

"U času kada se spremam da napustim Hercegovinu i preuzmem drugu službu, naročitu blagodarnost želim da uputim svim svojim mostarskim prijateljima s obje strane Neretve – kršćanima i muslimanima, s kojima sam veoma uspješno surađivao proteklih godina i koji su nam svesrdno pomagali pri uspostavljanju dobrosusjedskih odnosa i međusobnog razumijevanja među svima nama koji živimo na ovom prostoru", istaknuo je vladika Grigorije.

On je naglasio da mu je drago što su im se putevi, bar nakratko, ukrstili i što su imali priliku da surađuju, razmjenjuju mišljenja i ostvarujemo preduvjete za bolju i spokojniju budućnost ovog dijela Hercegovine. Vladika Grigorije zamolio je sve vjernike da budu od pomoći i pri ruci novom episkopu koji će uskoro preuzeti kormilo broda Crkve u Hercegovini.

"Molim vas da ga primite dobornamjerno, otvorenog srca i raširenih ruku", rekao je vladika Grigorije. On je zamolio vjernike da pomažu jedni drugima i da uvijek budu iznad svih podjela, razmirica i sukoba.

Bljesak.info / Sa svečane akademije

U ime vjernika iz Mostara vladiki Grigoriju prigodan poklon predao je predsjednik mostarskog Crkvenog odbora Dalibor Đurasović, koji mu je zahvalio za sve što je uradio za ovaj grad i ovdašnji narod. "Mnogo stvari smo započeli, neke i završili, a i i ostalo ćemo stići, jer ste nas vi naučili", istaknuo je Đurasović.

Nakon liturgije organiziran je prigodan kulturno-umjetnički program i slavski ručak, a kumovi slave ove godine bili i Darko Banjac i Denis Pračić. Vjernici u Mostaru žale zbog odlaska vladike Grigorija, jer je njegova uloga u povratku i obnovi života Srba u dolini Neretve nemjerljiva.

Kopirati
Drag cursor here to close