Zasjedala skupština KUD-a

Mostar: S radom započelo novo rukovodstvo KUD Bijelo Polje

U planu rada za 2019. godinu koji je predložio predsjednik U. O. Gluhović iskazan je veći broj aktivnosti - programa koji imaju tradicionalni karakter kao i nekoliko inovativnih projekata
Kultura / Flash | 27. 01. 2019. u 22:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prostorijama Trening centra Osnovne škole Bijelo Polje održana je Reizborna Skupština Kulturno - umjetničkog društva (KUD) 'Bijelo Polje' na čijem je Dnevnom redu pored Izvještaja o radu i financijskog izvještaja društva, te izvještaja nadzornog odbora bio i plan rada za narednu godinu te izbor svih tijela KUD 'Bijelo Polje'.

Tijekom rada Skupštine predsjednik upravnog odbora Miralem Gluhović podnio je izvještaj, koji je i pored poteškoća u radu iskazao dosta dobre rezultate postignute u 2018. godini. Vršitelj dužnosti tajnika/blagajnika društva Mirsad Bajtektarević podnio je dosta iscrpan financijski izvještaj koji je pokazao veoma dobro poslovno vođenje i financiranje aktivnosti društva u protekloj godini.

Ispred nadzornog odbora izvještaj je podnijela Hava Omerika koja je istaknula veoma zapažene aktivnosti društva, a posebno predsjednika Gluhovića koji je uložio ogroman trud i rad kako bi društvo imalo ovako zapažene rezultate.

U protekloj godini društvo je organiziralo svoje dvije tradicionalne manifestacije tj. Festival 'Bjelopoljski dani folklora Mostar 2018' i 56. festival pjevača amatera BiH, te niz koncerata u Bijelom Polju, Vrapčićima, Visokom, Novom Šeheru, Maglaju, Konjicu, Vranjevićima, Sarajevu, te Mostaru gdje je u Narodnom pozorištu organiziran projekat pod nazivom 'Folklorni most prijateljstva' u suradnji sa KUD-om 'Gajret' iz Sarajeva i prijatelja Folklornog ansambla (FA) iz Rusije.

Ogroman doprinos dali su svi članovi društva, a predsjednik je posebno istaknuo FA Vrapčići i Solistički ansambl Bijelo Polje. Veliki problem sa nedostatkom iskusnih koreografa uspjeli su premostiti vlastitim snagama predvođeni Arnesom Omerika i uz podršku Mirze Jaranovića i Sabahudina Brace Hodžića.

U planu rada za 2019. godinu koji je predložio predsjednik U. O. Gluhović iskazan je veći broj aktivnosti - programa koji imaju tradicionalni karakter kao i nekoliko inovativnih projekata od značaja za razvoj i očuvanje tradicije kulture ovog kraja.

Uz podršku i angažman svih članova društva očekuje se istinska realizacija svih zacrtanih projekata za koju realizaciju očekuju podršku županijskih i gradskih institucija, gospodarskih subjekata i građana sa gradskog područja Mostar - Sjever. U drugom dijelu rada Skupštine predložene su nove osobe iz javnog života ovog područja koji bi trebali kvalitetu aktivnosti i realizacije projekata podići na još viši nivo.

Među novoizabranim osobama se spominju imena mladih sugrađana kao što su Mirza Balić, Aida Mustafić, Ajla Omerika, Armin Demirović, Adis Čulinović, Elvedin Mujan, Omer Hujdur, Emina Škaljić, te stariji već afirmisani aktivisti Mirsad Bajtektarević, Salem Sihirlić, Murat Ćorić, Jasna Gosto, Hava Omerika i Miralem Gluhović koji je jednoglasno izabran za novog/starog predsjednika U. O. KUD 'Bijelo Polje' za naredni izborni mandat.

Za predsjednika N. O. izabran je Elvedin Mujan, za predsjednika Skupštine Mirsada Abaza, a predsjednik Umjetničkog vijeća Salem Sihirlić. Već narednog mjeseca planiran je redovni Godišnji koncert na kojem treba da se prikažu aktivnosti koje su obilježile protekli period rada.

Prvi službeni nastup u ovoj godini je planiran 17.4. pod nazivom 'Folklorni most prijateljstva' gdje se očekuje dolazak gistiju iz Švicarske i prijatelja iz okruženja. Članovi Skupštine su u svojim diskusijama izrazili zahvalnost radu upravnih tijela i zaželjeli svim članovima plodonosan rad u 2019. godini.

Kopirati
Drag cursor here to close