Лев Никола́евич Толсто́й

Lav Nikolajevič Tolstoj - književni klasik

Razobličavao je teško društveno stanje u Rusiji, pisao protiv brakova sklapanih iz interesa, nepravednih sudova, rata i licemjerja.
Kultura / Flash | 20. 11. 2021. u 09:25 Bljesak.info / Srna

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetski književni klasik i ruski pisac Lav Nikolajevič Tolstoj /1828-1910/, autor "Rata i mira" i "Ane Karenjine", umro je 20. studenog 1910. godine.

Tolstoj je napisao prva djela na Kavkazu, gdje se kao dobrovoljac borio protiv Turaka. Poslije Krimskog rata, u kojem se borio kao časnik, povukao se na imanje u Jasnu Poljanu.

Razobličavao je teško društveno stanje u Rusiji, pisao protiv brakova sklapanih iz interesa, nepravednih sudova, rata i licemjerja.

Tolstoj je opisivao bijedu seljaka i sve vidove nasilja.

Zbog realnog prikazivanja života, dolazio je u sukob s vlastima i Ruskom pravoslavnom crkvom, koja ga je ekskomunicirala.

Lav Nikolajevič Tolstoj umro je 1910. godine na željezničkoj stanici Astapovo.

Tolstoj je, između ostalog, napisao romane "Rat i mir", "Vaskrsenje" i "Ana Karenjina", te pripovijetke "Sevastopoljske priče", "Kozaci", "Otac Sergije", "Krojcerova sonata", "Hadži-Murat" i "Narodne priče".

Poznate su njegove drame "Živi leš", "Carstvo mraka" i "Svjetlost u tami svijetli", studije "Što je umjetnost", "Moja ispovijest", "U čemu je moja vjera", "Ne mogu da ćutim!" i "Pa, što da radimo?", kao i memoari "Djetinjstvo", "Dječaštvo" i "Mladost".

Kopirati
Drag cursor here to close