Mostar

Igra, pjesma i ples: Dan neovisnosti obilježen u Kosači

Direktor Osnovne škole 'Mujaga Komadina' Semir Šejtanić naglasio je kako ove godine u obilježavanju Dana neovisnosti sudjeluje 13 osnovnih škola zajedno s Centrom za djecu i omladinu s posebnim potrebama 'Los Rosales'.
Kultura / Flash | 01. 03. 2018. u 00:09 Fena/Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu obilježavanja 1. ožujka, Dana neovisnosti BiH u srijedu navečer je u Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača" upriličena svečanost tijekom koje se nazočnima obratio ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Rašid Hadžović koji je svim građankama i građanima BiH čestitao Dan neovisnosti.

U okviru šarolikog programa nastupila su djeca iz 13 osnovnih škola, a prisutni su mogli vidjeti igrokaze, plesne točke, te izvedbe pjesama.

U svome govoru, ministar Hadžović je kazao kako su 29. veljače i 1. ožujka dani kada se prije 26 godina referendumom branila BiH i dani kada je prije 26 godina BiH odvojena od Jugoslavije.

"Niz događaja nakon referenduma i agresije koja je uslijedila, našu zemlju su dugoročno oštetili i obilježili, a neovisnost i sloboda svih nas su skupo plaćeni. Upravo zbog tog imamo dužnost da našu domovinu njegujemo i poštujemo u još većim razmjerima. Ovo što mi danas imamo nije palo s neba, za ovo su pale mnoge žrtve koje moramo cijeniti.

Moramo graditi bolju budućnost svih građana BiH. Prošlost ne smijemo zaboraviti, naprotiv iz nje moramo učiti ali je i ostaviti gdje pripada, u prošlosti. Ujedinjenim snagama trebamo ići ka zajedničkoj i ljepšoj budućnosti", kazao je ministar Hadžović.

Predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije Šerif Špago istaknuo je kako je Dan neovisnosti jedan od važnijih datuma u povijesti BiH, te kako je to dan kada su građani BiH odlučili kako žele da žive u neovisnoj i jedinstvenoj BiH.

Ove godine velikim brojem manifestacija obilježavamo ovaj značajan datum. Želimo da mladi ljudi steknu znanja vezano za ovaj važan datum i da kao buduće generacije, koje će razvijati ovu državu, njeguju kako ovaj praznik tako i sve tekovine ove države, sve ono što je bitno za državu BiH, kazao je Špago.

Direktor Osnovne škole 'Mujaga Komadina' Semir Šejtanić naglasio je kako ove godine u obilježavanju Dana neovisnosti sudjeluje 13 osnovnih škola zajedno s Centrom za djecu i omladinu s posebnim potrebama 'Los Rosales'.

"Ove generacije nisu bile rođene kada je bio raspisan referendum, zbog toga je jako bitno da se učenici na ovaj način, kroz kulturno zabavni program, prisjete ovoga dana i da im prenesemo koliko je ovaj datum važan za povijest BiH", kazao je Šejtanić.

Proteklih dana održane su brojne aktivnosti od Konjica do Čapljine i Stoca poput izvedbi predstava, polaganja cvijeća, defile učenika osnovnih škola, predavanja. Sve aktivnosti su održane pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Edina Mušića i predsjedavajućeg Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije Šerifa Špage.

Institucije koje su koordinirale sve aktivnosti su Narodno pozorište Mostar, Centar za kulturu i Muzej Hercegovine. Tijekom četvrtka bit će upriličeno otvaranje rekreacijsko - avantutirstičkog parka na Fortici, potom polaganje cvijeća na Šehitlucima, a obilježavanje Dana neovisnosti će završiti svečanom akademijom u Narodnom pozorištu.

Kopirati
Drag cursor here to close