Crkva Krista Dobroga Pastira

Praizvedba Poeme o Vukovaru u subotu u Mostaru

Koncert će se održati u subotu, 16. studenoga 2019. u župnoj crkvi Krista Dobroga Pastira, župa Cim-Ilići, s početkom u 18,30 sati.
Kultura / Flash | 16. 11. 2019. u 10:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Akademski zbor Pro musica praizvest će večeras novo djelo maestra don Dragana Filipovića, naslovljeno Poema o Vukovaru.

Koncert će se održati u subotu, 16. studenoga 2019. u župnoj crkvi Krista Dobroga Pastira, župa Cim-Ilići, s početkom u 18,30 sati.

Foto: Bljesak.info / Don Dragan Filipović

Kao solisti nastupaju Monija Jarak Mikulić i Hrvoje Merdžo. Izvedbom ravna maestro Robert Homen iz Zagreba.

Ulaz je slobodan.

Autor je djelo predstavio sljedećim riječima:

Želja za nastankom glazbenog djela o Vukovaru u meni tinja godinama. Još s početkom agresije na RH, Vukovar je stalno bio u mojim molitvama i mislima. Kako je vrijeme odmicalo, a njegovi branitelji postajali svakim danom sve više i više heroji, za mene je Vukovar postao i ostao ponos! Kada je agresor ušao u potpuno razrušen i neprepoznatljiv grad, u meni se nastanila tuga, sjeta, pitanje: zar ljudska narav može biti tako izopačena!? Ali, u mojoj se duši nastanila i želja da se na neki svoj način odužim Vukovaru, da umirim savjest, da ispravim nutarnji dug. Djelo je intenzivno nastajalo pet mjeseci i pisano je za dva solista, mješoviti zbor i simfonijski orkestar.

Glazba i riječi žele približiti slušatelju svu tu tegobu, patnju, muku, ranjavanje, borbu za obranom grada, borbu za pobjedom, spašavanjem sebe i drugih… Kažu mi pjevači da je djelo teško, tužno… ja odgovaram da je Vukovarcima bilo puno teže i tužnije.

Parafrazirao sam tekstove: S. S. Kranjčevića, A. G. Matoša, T. M. Bilosnića, M. Suntešića. Uzimao sam i molitveno liturgijske tekstove i nisam bježao od vlastite inspiracije koju mi je Vukovarska tragedija u ovim i ovakvim trenutcima nudila.

Kopirati
Drag cursor here to close