Film prema knjizi Josipa Mlakića

Kristijan Milić za Bljesak.info: Glavni motiv 'Božjeg gnjeva' je osveta

Film “Božji gnjev” prema romanu Josipa Mlakića, hrvatskog i bh. književnika i kolumnista portala Bljesak.info, u režiji zagrebačkog redatelja Kristijana Milića, trebao bi biti gotov do kraja godine.
Kultura / Film TV | 16. 02. 2022. u 11:01 Gloria LUJANOVIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Film “Božji gnjev” prema hit-romanu Josipa Mlakića u režiji Kristijana Milića bit će završen do konca godine. Ratna je to drama, kriminalistička priča u kojoj glavni lik Ilija, vojnik HVO-a, kreće u potragu za istinom i pravdom nakon što mu je brat, s osmericom vojnika, poginuo u tajnoj akciji koju nitko nije odobrio.

Može li se pravda zadovoljiti, može li pojedinac poput Ilije dočekati pravdu i suočiti se s vlastitim i tuđim grijesima?

Foto: Ana Martinović  / Sa snimanja filma

Film se snimao na području Korenice i Gračaca, redatelj je Kristijan Milić, snimatelj Mirko Pivčević, a glavnu ulogu igra Ivo Krešić, glumac Hrvatskog narodnog kazališta Mostar. 

Tajna akcija u kojoj su poginula devetorica vojnika HVO-a

Mlakićev roman “Božji gnjev” govori o ratnom zločinu i pravdi koja mora biti zadovoljena, odnosno, o događaju u kojem su devetorica vojnika hrvatskih postrojbi u ratu u BiH poginula u tajnoj akciji koju nitko nije odobrio.

Foto: Ana Martinović  / Milić odavno surađuje s Mlakićem

“Kod svakoga je pronađena veća količina novca, a zašto su ušli duboko u teritorij koji kontroliraju bošnjačke snage, nikome nije jasno. Ilija, brat jednoga od sudionika akcije, također vojnik, mora saznati zašto je i kako došlo do tragičnih smrti. Pronalazeći nove, razorne dokaze, pri čemu riskira vlastiti život, Ilija saznaje tajne koje nije trebao saznati te tko i zašto stoji iza sulude akcije u koju su upletene i tajne službe, ali i nepoznati glavešine iz Zagreba“, navodi se. 

Može li pravda biti zadovoljena?

Kristijan Milić, redatelj filma, izjavio je za Bljesak.info, da je osnovni motiv ustvari osveta.

“Glavni lik je vojnik HVO-a, Ilija koji traži pravdu za smrt svoga brata koji je poginuo u sumnjivim okolnostima. Ilija, inače po struci matematičar, odluči samostalno krenuti u vrlo preciznu istragu”, izjavio je Milić.

Foto: Ana Martinović  / Mostarski glumac Ivo Krešić

Film se, dodaje Milić, snimao u Korenici, Gračacu i Zagrebu.

“Korenicu smo odabrali zato što su te lokacije najsličnije bosanskim krajolicima gdje je radnja smještena”, objašnjava Milić.

Mlakićeva filmična proza

Miliću i Mlakiću ovo je treća suradnja, a ranije su radili na filmovima 'Živi i mrtvi' i 'Mrtve ribe'.

Mlakić, ističe Milić, uvijek razmišlja na filmski način.

“On vrlo često napiše knjigu, a onda po istoj sam napiše i scenarij. Ponekad čak napiše prvo scenarij, pa onda tek knjigu. Tipični Mlakićevi junaci se obično nađu u vrlo nezavidnim, čak pogibeljnim situacijama, a onda vlastitim postupkom ili odlukom umanje svaku šansu da se iz istih izvuku”, rekao je Milić.

Moglo bi se, dodaje Milić, reći da je Josip Mlakić izabrao njega, a ne obrnuto jer, dodaje, Mlakić prošao sam prvu fazu predfinanciranja na HAVC-u s prvom inačicom scenarija.

“Potom ju je ponudio producentu i meni. Scenarij mi se odmah svidio jer je napisan bez zadrške“, dodaje Milić.

Glavnu ulogu u filmu igra mostarski glumac Ivo Krešić

U filmu, osim Krešića, igra i čitav niz poznatih hrvatskih i bh. glumaca: Marko Cindrić, Domagoj Mrkonjić, Mate Gulin, Dragan Despot, Mladen Vulić, Vinko Kraljević, Milan Štrljić, Dejan Aćimović, Darko Stazić, Vlasta Ramljak, Mijo Jurišić, Marinko Prga, Ivo Skoko, Kristijan i Robert Ugrina, Slaven Knezović, Dragan Šuvak, Dragan Veselić, Maja Lasić, Mijo Kevo, Asim Ugljen, Mario Knezović.

Foto: Ana Martinović  / Film o osveti

“Vrlo značajne uloge igraju i mladi glumci i glumice: Matija Čigir, Martina Mandek, Anđela Kusić i Vini Jurčić. Uz njih se pojavljuju i mnogi neprofesionalni glumci poput Nine Sorića, Tomislava Šipeka i Ljubomira Jurkovića, a manje uloge su ostvarili i neki članovi ekipe, uključujući i samog Josipa Mlakića”, rekao je Milić.

Atmosfera na setu je, dodaje Milić, bila odlična, kao i kompletna filmska ekipa.

Sreća s ekipom i glumcima

“S direktorom fotografije Mirkom Pivčevićem, scenografom Damirom Gabelicom, kostimografkinjom Vedranom Rapić, slikaricom maske Anom Bulajić-Črček i dramaturgom Ivanom Pavličićem radim već dugi niz godina, kao i s gotovo svakim članom ekipe koju su mahom činili vrhunski stručnjaci. Što se glumaca tiče, imam tu sreću da sam opet mogao raditi s iznimno talentiranim i pouzdanim profesionalcima, a i oni su više nego zadovoljni ekipom iza kamere i kompletnim ozračjem na snimanju”, rekao je Milić.

Svaki je film, zaključuje Milić, profesionalni izazov, a s ratnim temama ovaj redatelj nema problema.

“'Božji gnjev' je svojevrsni tiler koji sadrži i ratni i kriminalistički žanr što ga čini još zanimljivijim“, izjavio je redatelj Milić za Bljesak.info.

Kopirati
Drag cursor here to close