NAFF 2022.

Avramović: Animirani film se sve više shvaća ozbiljno

''Nekada i tehnika nije važna, nego kako se prenese ideja i priča u animiranom filmu''
Kultura / Film TV | 28. 08. 2022. u 23:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Drugi dan trajanja 17. izdanja Međunarodnog festivala animiranog filma NAFF 2022. prikazana su tri programa. Gledatelji su na terasi hotela Sunce uživali u natjecateljskim, studentskim i filmovima iz programa ekologija.

Tim povodom u Neum su stigli autor i producent filma ''Gospodin panj'' (Mister stump) iz Njemačke.

Marius Roth, redatelj i David-Jonas Frei, producent istoimenog filma objasnili su kako je film nastao za vrijeme njihovih studentskih dana. Ipak na NAFF-u je uvršten u program ekologija zbog tematike koju obrađuje.

Klimatske promjene kao teme u filmovima

Naime, ove godine se na NAFF-u prikazuje program ekologija u okviru kojeg se nalaze filmovi koji su tematski usmjereni na probleme klimatskih promjena i zagađenja okoliša. Program se realizira uz podršku Fondacije Friedrich-Ebert u BiH.

''Malo smo iznenađeni što je film selektiran u programu ekologija. Bili smo studenti tada kad smo radili film, u međuvremenu smo završili studij. Zato smo iznenađeni što nismo u studentskom programu, ali je lijepo što se poruka filma može prenijeti na NAFF-u'', rekao je producent filma David-Jonas Frei.

Redatelj Marius Roth dodaje da je na projektu počeo raditi još prije skoro četiri godine, ali da je film završio tek u pandemiji.

''Imao sam projekt, ali nikako da ga privedem kraju a nisam ga mogao izbrisati. Onda je došla pandemija i počeo sam jednostavno raditi na njemu prošle godine. Iskoristio sam to vrijeme kad se nije moglo izlaziti tokom pandemije da to konačno završim'', istaknuo je njemački redatelj koji je u Neumu prvi put.

Animirani filmovi nisu samo filmovi za djecu

''Vidio sam kratke isječke filmova ranije iz programa koji se prikazuju na NAFF-u, jako su interesantni i želim da pogledam svaki film. Također, raduje me druženje s ostalim autorima i sudionicima NAFA-. Siguran sam da ću ponijeti lijepe uspomene u kući u Berlin''.

Foto: PR / David-Jonas Frei i Marius Roth iz Njemačke

Na upit kako objasniti ljudima da animirani filmovi nisu samo ''crtići za djecu'', Roth kaže da je tu priču prošao i sa svojom majkom, koja ga je pitala ''gleda li to on dječije filmove''.

''Nakon što smo skupa odgledali jedan film, naravno svidjelo joj se. Nije plakala, ali je razumjela da to mogu biti filmovi za odrasle, koji obrađuju teme za odrasle i sve to može biti prikazano kroz animirani film. Prikazivanje dobrih animiranih filmova ljudima pomoći će da se animacija jednostavno popularizira'', objasnio je autor filma ''Gospodin panj'' (Mister stump).

Inspiracija za film u autobusu

Maša Avramović, animatorica i ovogodišnja članica žirija studentskog programa iz Srbije također je stigla u Neum.

Prošle godine na 16. online izdanju NAFF- a dobila je nagradu u čast oskarovca Dušana Vukotića za svoj film ''Stuck together'' (Zapeli zajedno). U pitanju je Mašin diplomski film koji govori o autobusu kojeg zaustavlja policija zbog primljenog mita, a putnici udružuju snage kako bi nastavili svoje putovanje.

''Radila sam ga u čudnim uvjetima. Bila je korona, radila sam kod kuće i cijela godina je bila čudna. Film je mnogo putovao po festivalima, dobio je dvije nagrade. To je mnogo više nego što sam očekivala'', objasnila je animatorica iz Srbije koja se opisala i kako je u krativnom smislu na nju utjecala pandemija.

Priča je najvažnija

Ističe da su ih u Francuskoj ''zatvarali tri puta'' i da je tijekom zatvaranja radila vrlo aktivno na dva filma.

''To prvo zatvaranje sam radila od kuće taj film i odmah sam poslije toga krenula raditi novi film, pa su nas opet zatvorili. Tako da sam oba puta imala šta da radim i nisam imala trenutak gdje je kreativnost bila zaustavljena, jer sam imala jasan zadatak da to završim''.

Foto: PR / Maša Avramović

Obzirom da se ove godine na NAFF-u prvi put nalazi u ulozi članice žirija, Avramović naglašava veliku odgovornost prema filmovima ali tu je i mala doza treme. Ipak, ohrabruje je činjenice što odluka nije samo njezina, nego su tu i ostali članovi koji će donijeti sud o najboljem studentskom uratku.

Za nju je pak priča ono što je najvažnije u animiranom filmu.

''Nekada i tehnika nije važna, nego kako se prenese ideja i priča u animiranom filmu'', dodaje.

Animirani film se sve više shvata ozbiljno

Za kraj razgovora mlada članica stručnog žirija u studentskom programu napominje kako se ozbiljne i teške teme adekvatno mogu prikazati i kroz animaciju.

''Sve više se animirani film shvaća ozbiljno. Treba razumjeti da to nisu samo crtani filmovi za djecu i nisu teme koje su sretne. Sloboda u mediju gdje može da se sve prikaže na različite načine daje istu slobodu da se priča o raznim temama na jedan drugačiji način i neke teške teme mogu da se prikažu kroz neku simboliku u animiranom filmu, što olakšava gledatelju da prihvati te teme i teške situacije'', zaključila je Maša Avramović.

Tijekom trajanja NAFF-a 2022. bit će prikazano ukupno 115 filmova iz 44 zemlje svijeta. 75 filmova bit će prikazano u natjecateljskim programima i 40 filmova u studentskom, panorama i ekologija programu a bit će održana i stručna predavanja.

Festival koji se održava u organizaciji Udruge mladih KAN će svečano biti zatvoren 1. rujna dodjelom nagrada, a to su Grand Prix, najbolja 2D animacija, najbolja 3D animacija, najbolja animacija glina - lutke, najbolja glazba, nagrada za likovnost, najbolji studentski film i nagrada Dušan Vukotić.

Kopirati
Drag cursor here to close