Pregled tjedna

Zemlja rehabilitiranih

Iako se vlast promijenila i iako su oni na državnoj razini nakon što su se rukovali poručili kako će biti drugačiji, ništa drugačije nije.
Kolumna / Pregled tjedna | 15. 05. 2023. u 09:05 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

8.5. – Ponedjeljak

Ne može bez drame. Samo nakon nekoliko danas što su se dogovorili oko vlasti, dogovarači praznog kantona sa sjedištem u Livnu pokazali su kako tamo neće ići glatko. A nikad i nije.

S druge strane, hvali se nova vlast s proživljenih i preživljenih stotinu dana u foteljama i priča što je sve uradila. Kao da su zaboravili da nam je puna glava šupljih priča iz prošloga mandata.

A oni koji nisu u vlasti zaboravljaju da znamo kako su se proslavili za vrijeme svoje vladavine pa napadaju novu vlast da u stotinu dana nije napravila ništa. SDA je doživjela potpunu amneziju na sve ono što je do sada radila i pretvara se, doduše nevješto, da ne bi nastavila isto samo da je kojim slučajem dobila još jednu priliku. Ali nije.

Nastavlja se analiza pokolja u Srbiji. Svi sve znaju. Lupaju se analize, prozivaju se različiti krivci a neki umovi čak govore kako se ništa ne bi dogodilo da je dječak, koji je zgrozio regiju, gledao Zadrugu.

Čovjek se nekada s razlogom upita postoji li itko na svijetu osim nas tko toliko plitko shvaća život i toliko duboko živi nezainteresiran za življenje.

9.5. – Utorak

Oni što su im puna usta antifašizma dva-tri puta godišnje, a fašizma neprestano, bubaju se u junačka prsa držeći lekcije tko je to koga branio od koga i tko je veći trag ostavio u prošlosti. Nažalost, govornici misle da su nam oni budućnost.

Da počinje vrijeme čišćenja, malo puno prekasno, dokaz je i pad načelnika sarajevske Općine Stari Grad. Ibrahim Hadžibajrić nije član stranke čiji se kadrovi u posljednje vrijeme prosipaju umjesto patriotizmom kriminalom i lisicama. No, krenuo je iz SDA i završio kako to završavaju svi oni što nisu izdržali držati prste dalje od pekmeza pa su uhvaćeni s pekmezom do ramena.

Zaboravljani stožer najavio je kako bi se mogao proglasiti kraj pandemije koronavirusa u BiH. No, onda su nas posjetili kako to kod nas biva. Poslat će se dopisi, čekat će se očitovanja, pa poslije očitovanja, slijede novi dopisi pa očitovanje na očitovanje i mogli bismo postati posljednja zemlja na svijetu koja je proglasila kraj pandemije. Mi uvijek imamo probleme s proglašenima kraja.

Probleme ne krije srbijanski predsjednik. Aleksandar Vučić pokušao je još jednom iznenaditi javnost. Upozorio je da ga prati CIA. Nekima je baš zabavno na poslu.

10.5. – Srijeda

Iako se vlast promijenila i iako su oni na državnoj razini nakon što su se rukovali poručili kako će biti drugačiji, ništa drugačije nije. Pred Vijećem sigurnosti UN-a pokazalo se da se BiH ponovno blamira na velikim sijelima i još jednom dokazuje kako u ovoj zemlji nema nikakvog dogovora prema nastupima vani. Kako ona očekivati da bude nekakvog pomaka u političkim koridama iznutra?

A na koridi je preživjela stara ljubav. Ma koliko se režalo na višim razinama, u kantonalnoj vlasti u središnjoj Bosni nastavit će vladati HDZ BiH i SDA. Drugačije, kažu, ne može.

Još je jedan kanton u kojem bi mogla nastaviti cvjetati ljubav, a gdje su ustoličeni sjedili osam godina bez promjena. Hercegovačko-neretvanska ljubav na odlasku usvojila je program rada iako zna da će doći nova vlada i da joj se možda taj program neće svidjeti. Bitno je svakako mlatiti praznu slamu i skupiti nešto na M – a nije mudrost – pa reći da zna kako učiniti da kanton sa sjedištem u Mostaru bude mjesto ugodnog življenja. Pitanje je što su skupljali prošlih osam godina.

I dok Bakir Izetbegović poručuje onima u vlasti kako bi im moglo prisjesti sve su glasniji šaptači iz SDA koji tvrde da je došlo vrijeme da čovjek bez vlasti i žena bez diplome napuste svoje pozicije. SDA, sve se glasnije priča, treba promjene u vrhu. Iako im ni na dnu ne ide baš najbolje.

11.5. – Četvrtak

Jedva se dočekalo. Skandal s izjavama ministrice kulture u nekulturnoj Federaciji, Sanje Vlaisavljević, o ratnim zločincima pokazatelj je kako je nedovršena prošlost sklizak teren i kako se svako malo razgolitimo u licemjerje. Zločinac je, jasno je svima, zločinac. No, ne čudi da maltretirani pravosuđem kakvo je naše ne doživljavamo pravdu onako kako bismo trebali niti imamo pojma o pravima.

S druge strane, licemjerno je razvlačiti jednu stranu a primjerice šutjeti na šutnje svih kada je u pitanju presuđeni bjegunac za ratne zločine koji se skrio u prijateljsku Tursku. Ili ipak svi zločinci nisu isti i neki dobivaju rehabilitaciju a da nisu ni kročili u zatvor?

A u zatvor ide još jedan uglednik stranke kojoj su svi krivi. Nekadašnji načelnik Ilidže, trenutni veleposlanik u Maleziji, jedan od osnivača SDA, pao je jer je godinama balahao. I njega bi rehabilitirali unaprijed da mogu.

12.5. – Petak

Ljubav cvjeta. Milorad Dodik sjedi dok svira himna bez teksta. Loša je to predstava jer je bilo jednostavnije ne pustiti himnu.

Bivši federalni premijer i aktualni osuđenik zbog kineskih disalica, Fadil Novalić, obratio se javnosti pohvalivši se onime što ostavlja za sobom. On je sam sebe rehabilitirao.

13.5. – Subota

I svijet gleda loše predstave. Natjecanje za najbolju pjesmu Europe, na kojoj nastupaju i oni koji nemaju veze s Europom i oni koji nemaju veze s pjesmom potrošilo je brdo novca kako bi se dokazalo koliko se susjedi paze kad je u pitanju glazba. Bodovi koji se dijele nemaju veze sa stvarnom ljubavi između zemalja.

Bosna i Hercegovina se, naravno, ne natječe. Tko bi još slušao kuknjavu zbog toga kako nam susjedi ocjenjuju pjesmu.

14.5. – Nedjelja

Poplave opet prijete Bosni i Hercegovini. Simbolično, točno devet godina poslije velikih poplava koje su nam pokazale koliko smo jadni. Država tada, a vjerojatno bi tako bilo i sada, nije znala kako zaštititi svoje građane. Zato je znala kako klepiti pomoć koja je stizala sa svih strana.

Iako je utvrđeno kako se ne zna gdje je završilo pola pomoći, nitko još nije glasno pao zbog pljačke potopljenog naroda. I ti su se otimači rehabilitirali.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close