Pregled tjedna

Paljenje šibica i jedna lijepa mostarska priča

Beskičmenjaci u foteljama vladaju beskičmenjacima u svojim stadima koje tješe statistikama da je prosječna plaća ipak narasla. Nitko ne spominje sve drugo što ne pada.
Kolumna / Pregled tjedna | 24. 04. 2023. u 09:05 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

17.4. – Ponedjeljak

Propao je sastanak kojim je SDA kupila vrijeme a za kusur dobila još jednu potvrdu kako nitko s njom ne želi sjedati.

Refiku Lendi, u čijim je rukama vlast u Federaciji BiH, odazvao se samo onaj tko mu je napisao sav scenarij, a onda je Bakir Izetbegović zakukao kako mu nitko više ne želi reći nešto u lice.

Za to vrijeme, njegov pretposljednji igrač zabavlja javnost istupima na televiziji. Tako je Fadil Novalić, premijer s prvostupanjskom krivicom, rekao kako ima Božji dar da je s premijerske pozicije iskoristio svoje znanje i energiju. Neki bi rekli – bolje da nije i da se i Bog ponekad razbacuje.

Zaključak dana je Lendino proročanstvo kako ''neće dobro završiti''. Tako obično završi ono što loše počne.

18.4. – Utorak

Lideri u Bosni i Hercegovini neprestano glume jeftine posjetitelje skupog hotela u kojem, vječito gladni i pohlepni, mamurni i žedni, sa švedskog stola uzimaju samo ono što im odgovara. Krizu u Federaciji BiH trebao bi riješiti visoki predstavnik. No oni koji su željeli njegove poteze, sada ih ne žele, a žele ih oni koji ih ranije nisu željeli. Ljubav u bh sapunici je čudan balončić a interesi za sjedanje u fotelju su boja kojom se prekrije ogledalo i koja izbriše sva sjećanja na ranije stavove.

Beskičmenjaci u foteljama vladaju beskičmenjacima u svojim stadima koje tješe statistikama da je prosječna plaća ipak narasla. Nitko ne spominje sve drugo što ne pada.

Država napreduje. Neće se moći bez kazne šarati prometni znakovi. Pitanje za one koji su odbili smanjiti trošarine na gorivo – tko će ganjati one sa sprejom pred putokazima?

19.4. – Srijeda

Da sapunica ne bi dosadila, pobrinuli su se oni koji od početka ne znaju na koju bi stolicu sjeli. Osmorka će se, poručeno je nakon sjedanja sa SDA i DF, raspasti ako visoki predstavnik posegne za nametanjima odluke koja bi nakon osam godina u Federaciji na čelo dovela drugu vlast. Narodni evropski savez, koji je daleko od Europe, i Stranka za BiH, koja može malo toga učiniti za BiH, zaprijetili su da će se osmorka opet morati prebrojavati.

Stranke u Federaciji, ne sve, potpisale su deklaraciju o državnoj imovini. Osim folklora onih koji misle da brane državu, bila je to predstava u kojoj su SDA i Bakir Izetbegović bili na trenutak važni.

Srbi su se prebrojali pa su stranke iz Republike Srpske napustile do daljnjeg državni parlament poručujući kako nitko ne može dirati njihovu imovinu. A imovina oko koje se vrijedi boriti je ustvari skrivena od imovinskih papira.

Milorad Dodik ponavlja kako će se donijeti odluka o samostalnosti kao da postoji onaj tko može samostalan preživjeti u ovom svijetu.

U Mostaru se utopljena zgrada tehničke Vlade koja nikog ne brije našla pod kišom jaja, a mostarski aerodrom pred potpisom da će se na njemu napokon raširiti krila.

Mostarski gradonačelnik Mario Kordić kaže kako je to povijesni potpis i još jedna lijepa mostarska priča, a Grunf kaže da "tko leti, vrijedi, tko vrijedi, leti, tko ne leti, ne vrijedi".

Nakon povijesnog potpisa, nestat će povijesni direktor i izabrat će netko novog. Sad samo treba natjerati narod da leti. Dosta smo pužući bježali.

20.4. – Četvrtak

Milorad Dodik, kojeg ne uspijevaju obuzdati strane sile, pripremio je papir kojeg bi trebale potpisati stranke pristajući na zajedničku borbu za samostalnost Srpske. Sa samoga juga države, Dragan Čović pod neumskim suncem poručuje između redaka svojem partneru, nakon lekcije o NATO-u, da nema dijeljenja BiH. ''Ovo je'', kaže Čović, ''Bosna i Hercegovina''.

''Ovo je'', ne odgovara nitko iz mase, ''cirkus''.

Zgražaju se brižni roditelji koji bježe od djece tako da im u ruke daju ekrane za bijeg pa se čude što djeca nemaju strpljenja i pojma o životu. Naime, Kristijan Golubović, bivši kriminalac koji se snima, držao je nekakvo predavanje u školi. Za to vrijeme, djeca iz zabave pucaju pred džamijom. Možda su se i snimila.

21.4. – Petak

Svijet galami kako se ledenjaci tope i kako će nam zbog vrućina kratki rukavi biti predugi. Leonardo di Caprio hvali naše aktiviste koji čuvaju rijeke o kojima nitko ne potpisuje deklaracije i ne prijeti da će zbog njih blokirati sve što u politici teče.

Stranke iz Republike Srpske, ne sve, sjele su s velikim vođom i odlučile da će krenuti u još jedno zatezanje odnosa. Suci iz RS-a bi mogli napustiti Ustavni sud, a policija bi mogla na entitetske granice.

Nema smisla ovakva BiH, kaže Dodik. Da nema smisla, mnogi to govore odavno.

A smisleno je, samo nitko ne trza, postojanje procesa u mostarskoj Gradskoj upravi gdje dokument otkriva kako Odjel za urbanizam izdaje uposlenicima Grada dozvole koje ne bi trebao pa onda uposlenici tuže grad. Začarani je to krug i još jedna lijepa mostarska priča o kojoj će se šutjeti.

22.4. – Subota

Da bi valjda to sve zatrpao, mostarski je gradonačelnik sjeo u bager i dao se u čišćenje grada. Nema svatko priliku ostvariti si želju da vozi bager.

Željko Komšić nije se dugo javljao, a kad se javio izvukao je iz džepa stari govor u kojem upozorava kako Milorad Dodik i Dragan Čović ruše državu. Čović je džabe govorio iz Neuma.

U bh bajci djevojčice pale šibice. Denis Bećirović poručio je da se Milorad Dodik treba prestati igrati s vatrom. Potom je Milorad Dodik poručio Denisu Bećiroviću da ne prijeti tuđim oružjem.

Nitko ne donosi vodu da gasi.

23.4. – Nedjelja

Veliki strateg Zukan Helez, ministar obrane kojeg pamte iz kafana, poručio je što će se dogoditi ako Milorad Dodik stavi policiju na entitetsku granicu a što ako se ostvari govor Milorada Dodika o branjenju svih Srba Vojskom Srbije s vojne parade u Batajnici.

Javio se i Bakir Izetbegović povalivši se da je sudjelovao na događaju kojeg su organizirali građani Amerike, zemlje koja lijepi imena njegovih ljudi na crnu listu. Krivo mu je kaže što će ispasti da bez HDZ-a ne može ništa u Federaciji. Krivo mu je, nije rekao, što mnogi misle da može bez SDA.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close