Pregled tjedna

Zato nam je ovako

Lažući prije svega one što se pate u njoj, zemlji su zadali tri ključna mjeseca pa bi ovo mogla biti godina nasilu provedenih stvari kao što se čitava zemlja nasilju kotrlja…
Kolumna / Pregled tjedna | 08. 01. 2024. u 09:05 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

1.1. – Ponedjeljak

Nova godina je stigla. Gost je to koji se redovito najavi a za kojega domaćin nikada nije spreman.

Nakon slavlja za koje gradski smišljači zabava prosipaju silne novce iako naši gradovi imaju pametnijeg posla, sipaju se i novogodišnja obećanja. Ove bi godine zemlja u kojoj je sve više onih što se protive dočecima i čudno listaju kalendare, trebala ispuniti silne zadaće iz europskog puta koje obećava ispuniti već godinama.

Lažući prije svega one što se pate u njoj, zemlji su zadali tri ključna mjeseca pa bi ovo mogla biti godina nasilu provedenih stvari kao što se čitava zemlja na silu kotrlja u stvarnosti.

Godini neka je sretno s nama.

2.1. – Utorak

U novoj godini neki stvarno okreću listove. Obitelj ministra Isaka, koji je svoje prezime rasporedio po državnim jaslama, otvara i benzinsku crpku kojoj je vlasnica supruga Isaka parlamentarca. Oni koji požure na otvaranje, dobit će skromnih 20 KM i svoj rezervoar.

Valjat će upratiti tko će imati otvoreni nalog na crpki i hoće li se raditi nekakva pogodovanja koja su umotano ime za korupciju.

Okrenut je list i u novinarstvu. Televizija je odbila prikazati dokumentarac o navodnom kriminalu Dragana Čovića. Kritičari prosipaju pamet gdje god stignu držeći lekcije o novinarstvu i valjajući dokaze o kriminalu čovjeka kojem kriminal nitko nije uspio dokazati, što zbog ispadanja dokaza iz neotvorenog automobila što zbog dobre strategije skrivanja.

Nitko, ama baš nitko, umjesto televizije da prozove pravosuđe. Ima i onih koji kažu da je bolje da ih krade njihov. Zato nam je ovako. Zbog njihovih.

3.1. – Srijeda

S prvim radnim danom na posao je došao novi problem za BiH jer na posao više ne dolaze sudci Ustavnog suda srpske nacionalnosti.

Država u kojoj je sve nakaradno i naopako, u kojoj se sve broji predznacima a ne predznanjem i znanjem, ostala je tako s krnjom institucijom koja bi trebala biti posljednji branik u obrani prava.

Naravno, stvar je politike i ucjena, odnosno dobro uhodane trgovine u kojoj će nakon malo natezanja biti pronađeno rješenje u kojem s krije neki novi problem za neko novo natezanje.

Da bi BiH popunila Ustavni sud, kaže Milorad Dodik trenutno glavni popunjavač, iz njega trebaju otići strani suci i trebaju se poništiti odluke koje njemu ne pašu. Čas posla.

4.1. – Četvrtak

Novinar koji je dao otkaz zbog neprikazivanja priloga o Čoviću zaposlio se na televiziju koju vežu uz Dodika. Tamo kao neće biti zabrana.

SDA glumi da galami protiv Dodika jer svako priopćenje o patriotizmu i obrani domovine, u koje se uvuče i koji balvan, završava na kritikama Trojke. SDA bi vlast. Ne bi da Dodik ode.

Sarajevo je renoviralo stan za Lanu Pudar. Toliko su se hvalili da su joj skoro otkrili adresu. Mostar, koji se isprosipao s dodjelom stana svojoj plivačici bez bazena, za to vrijeme šuti. Šuti se o tome da su radovi na bazenu stali jer nisu riješeni svi papiri. Toliko o organizaciji i projektu koji je najuspješniji bio u fazi slikanja za izbore.

U novu godinu ulazimo s utjehama – Amerika će djelovati ako dođe do razbijanja BiH, a EUFOR ako policija zakaže.

Ne zna se tko će prvi.

5.1. – Petak

Država u kojoj se kleči za dječji doplatak zabavlja se trudnoćama u obitelji čovjeka koji se proslavio jer ima dvije supruge. Obje su trudne i javnost gori od radosne vijesti.

Ista ta javnost se ugasi kad se treba boriti za djecu koja se rađaju dužna, koju ne čekaju doplatci, uređeni vrtići, normalno školovanje, ne čekaju fakulteti koji cijede džepove a ne daju znanje, štele za posao i odlazak na robovanje. Sve je ovdje zabava, pa i patnja.

6.1. – Subota

Christian Schmidt, koji vjerojatno ne razumije BIH kojom pokušava upravljati, i Andrej Plenković kojeg BiH uopće ne zanima, sastali su se i porazgovarali o zemlji koja u svaku godinu uđe problematična.

Zaključili su Schmidt i Plenković nešto u svojem razgovoru govoreći kako treba nastaviti kvalitetnu suradnju. Hrvatski premijer ima puno važnijih problema od Bosne i Hercegovine i sigurno je da neće trošiti energiju osim na papagajska ponavljanja kako BiH mora biti cijela i puna ravnopravnih naroda. S druge strane, visoki predstavnik je u škripcu jer bi njegove odluke u RS-u mogle pokrenuti lavinu koja odgovara samo onome protiv koga se Schmidt navodno bori.

Tako smo dobili još jedno slikanje i još jedno kratko priopćenje.

7.1. – Nedjelja

Kako to već godinama biva, dižu se silne kritike i upozorenja zbog proslave dana RS-a koji se bez obzira na to proslavi. Uoči proslave uz božićne čestitke, siju se silne prijetnje onima koji slave, a nakon proslave u kojoj se odglumi veličina i snaga, nakon šarenila i šupljine u porukama s razglasa, odzvoni stvarnost kojoj nitko ne želi pogledati u oči.

U ovo vrijeme, redovito dolaze i snjegovi koji iznenade one koji ga čiste baš kao što galame i šminke u BiH iznenade one koji glume da se brinu.

                                                  

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close