Pregled tjedna

Životni stil u BiH: Podgrijavanje i podgrebavanje

O europskom putu BiH, koji se zagubio u koalicijskim nadmudrivanjima glodanja proračuna, više govore druge zemlje nego napaćena tvorevina…
Kolumna / Pregled tjedna | 18. 12. 2023. u 09:05 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

11.12. – Ponedjeljak

Kao u eksperimentu sa žabom i zagrijavanjem vode tako se u BiH zagrijava javnost sa podacima o novčanoj težini potrošačke korpe. Svakog mjesec, cijena potrošačke korpe raste, a u njoj je sve manje proizvoda. Bh građani trenutno se griju na tri tisuće maraka. I mogu, očito, izdržati još nad vatrom koju nitko ne gasi.

Grijemo se i još jednim brojevima koje ne razumijemo i koje ne diraju nikoga. Broje nezaposlenih raste, prebrojali su i udarili postotke iako nikome ne bi trebalo biti jasno kako se u zemlji bez popisa dolazi do postotaka.

Predsjednici stranaka koje čine vlast na državnoj razini nemaju sreće sa sjedanjem pa opet u javnost šalju mlake izlike kako do sastanka i dogovora o zajedničkom djelovanju neće biti. A to sastančenje i dogovaranje trebalo bi donijeti promjene radi kojih bi europsko svjetlo u BiH trebalo početi mijenjati boju. No, iako su svi koji su u raznim koalicijama, namazani – ostajemo bezbojni.

12.12. – Utorak

Savjesni građani BiH, glumeći najveće pravednike na svijetu, bojkotiraju butik radi Palestine i Izraela. Sjeća li se netko nekog bojkota zbog problema u kući?

I dok se lovi pravda na vješalicama, pravednici trebaju očekivati poskupljenje struje jer je licitacija s mjerama štednje i poskupljenjima bilo još jedno podgrijavanje pod bh. žabama. Vlade su prvo tvrdile kako poskupljenja neće biti, pa da će dati sve od sebe da ga ne bude, a onda je došlo na red busanje u prsa kako je poskupljenje ograničeno na 20 posto.

Vlada, kažu, traži modalitete da se cijena struje za građane ne poveća. No, staro je pravilo – čim neki ministar posegne za kakvom modernom riječi, nije dobro.

Podgrijava se i lonac s brojkama jednokratne pomoći radnicima koja nije obvezna i koja je još jedno vrćenje novca u začaranom krugu lažnih mišljenja na živote.

A onda je uslijedila utjeha: iako nam je ekonomija u regiji zadnja, na popisu po veličini ženskih grudi smo predzadnji.

13.12. – Srijeda

Djeca bi u školama, u kojima često nastavnici moraju kupovati krede i druga potrošna i zastarjela pomagala svojim novcem, mogla dobiti novi predmet. Kao izborni predmet nudit će se zdravi životni stilovi. Djeci neće biti teško. Dovoljno je da pogledaju oko sebe i bit će spremni za dvojku u dnevniku.

Federacija tješi građane zaključavanjem cijena. Građani su sve bliži zaključavanju u domove.

O europskom putu BiH, koji se zagubio u koalicijskim nadmudrivanjima glodanja proračuna, više govore druge zemlje nego napaćena tvorevina u kojoj je europsko jedino žutilo na nedoživljenoj zastavi. U kofol procurjelim zaključcima Unije, navodi se kako se hvali napredak BiH. Netko opet podgrijava i, čini se, podgrebava podgrijane.

Na tom europskom putu valjda neće biti više krađe radnog vremena kako je to činio jedan Zavod u Mostaru gdje su, plaćeni iz naših džepova, svakog radnog dana krali 45 minuta radnog vremena. Dovoljno vremena za jedan školski sat o životnim stilovima u BiH.

14.12. – Četvrtak

Razjapljenih usta i u nevjerici, bh dužnosnici dočekali su vijest kako Europska unija podgrijava europski put u BiH pa odgađa otvaranje pregovora u o pristupanju možda za proljeće. Reklo bi se da su bh dužnosnici dali sve od sebe. A da su dali barem koliko su dali sebi, sve bi bilo drugačije.

Za to vrijeme, s istoka dolazi poruka kako se Vladimir Putin slaže s pričom prvog mikrofona u RS-u.

Plutajućoj SDA stigli su novi službeni šamari. Prvoj dami konačno je službeno poništen doktorat u sapunici u kojoj su se podgrijavali balončići razuma, a potom je Selmi Cikotiću, nakon suđenja zbog prodaje oružja, uručena optužnica za zločine u Bugojnu.

Priča je to koja se sluša godinama i koja je podgrijavala i suživot i vjeru u pravdu a koja je došla na red kad se nekim nevidljivim silama u pravosuđu poklopilo sazviježđe s dokazima. Nitko nije kriv dok nije kriv i nitko nije brz kao pravosuđe koje bi u Europu iz koje se iznenada javio Željko Komšić i poručio kako treba zgrabiti šansu. Reče on, koji je zgrabio…

15.12. – Petak

Uvrijedila se Bosna i Hercegovina i poslala pismo Europskoj uniji kako ona pojma nema šta znači trud i napredak. Potpisnica pisma, Borjana Krišto, u svojem je čitanju bukvice europskim slijepcima napisala kako su svi u BiH dali svoj maksimum i da on nije prepoznat. Kaže kako je sve u BIH iznenadio ovaj ''neočekivani neuspjeh''. Kao da netko u BiH očekuje išta drugo.

Milorad Dodik naganja se s pravosuđem i s američkim veleposlanikom koji je pak opleo i po Bakiru Izetbegoviću. No, Izetbegović kaže da veleposlanik nema dokaza za svoje tvrdnje da je prvi u Bošnjaka patriotizam stavio na drugo mjesto. Novac je na prvom.

Federalni zastupnik i nekadašnji novinar opet je glavni lik priopćenja o statusima na Fascebooku. I to je valjda lekcija iz životnih stilova i nedodirljivostima.

16.12. – Subota

Zdravi životni stilovi dobili su prvi udžbenik. Knjiga na 400 stranica govori o životu u stranačkoj mladeži. Udžbenik o 30 godina Mladeži HDZ-a BiH zove se 'Putovanje kroz vrijeme'.

Lekcija prva – Tko se nije ogrebao, otputovao je ili mu vrijeme stoji dok ogrebani dijele lekcije.

17.12. – Nedjelja

Netko je izračunao da u knjižnicama u BiH svije vrijeme provodi 30 posto građana Bosne i Hercegovine i da oni pročitaju samo deset knjiga godišnje. Još jedan životni stil.

Prema analizama proračuna predsjednika u regiji, potrudio se netko izdvojiti da je proračun Milorada Dodina najveći u regiji i da prvi mikrofon RS-a na raspolaganju ima puno više od, recimo, ministarstva prosvjete koja nam vodu podgrijava lekcijama o životnim stilovima.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close