Pregled tjedna

Oval meze

Kad je Dragan Čović domaćin, onda mora u priopćenju za javnost biti neka vremenska odrednica. Ovoga puta federalni partneri rekli su da će u sljedeća dva mjeseca ubrzati radnje…
Kolumna / Pregled tjedna | 25. 12. 2023. u 08:34 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

18.12. – Ponedjeljak

Možda mnogima nije jasno a možda neki ne smiju zbog znakova i predznakova priznati, ali se u Bosni i Hercegovini dogodilo uhićenje kako se ne viđa često ni su najizmaštanijim filmovima.

Uhićeni su predsjednik Suda BiH i bivši prvi obavještajac kojem još nisu dokazali da je bio redovan i valjan student. Skandal je to koji bi trebao potresti državu ali je stanovništvo toliko potreseno samo sobom da krupni koraci u posrnulom čišćenju društva ostaju samo kao daleka vijest.

Obojica su, naravno, uhićeni u restoranima, u ugodnim ćaskanjima tijekom kojih su se određivale mnoge sudbine. Hoće li ovo uhićenje voditi do nekih većih prisluškivača i djelitelja pravde iz sjene ostaje da se vidi. Valjda oni koji su odlučili srediti neke stvari u BiH i srediti neke ljude u njoj, znaju što rade.

I dok neki glume kako ovu zemlju čine boljom, neki drugi kriminal i neke druge nepravilnosti ostaju netaknuti. Recimo, malo je kome zapelo za oko to što je federalni ministar zdravstva rekao da bogovi zdravstva uz Neretvu krše zakon jer pacijentima ne daju da se liječe kod privatnika s knjižnicom ako im već bolnice ne mogu pružiti usluge.

Za dodatni cirkus se pobrinuo Sredoje Nović koji se požalio kako Sud BiH, koji sudi Miloradu Dodiku, ne dozvoljava građanima da kažu što žele. Zaboravlja da je u entitetu kojim vlada Dodik upravo to zabranjeno građanima zakonom o kleveti.

19.12. – Utorak

Ćorak. Visoki predstavnik u BiH, kojeg iz Republike Srpske snižavaju svakom izjavom, još je jednom zagalamio.

Christian Schmidt rekao je kako će nametnuti izmjene izbornog zakona koje se tiču procesa biranja ako to ne učine političari. Dok se godinama galami o izbornom zakonu zbog kojeg ne mrdamo s mjesta i izmjenama koje bi izbrisale nepravde i pomirile nas jedne s drugim, Schmidt je zagalamio o šminkanju bez suštinskih izmjena.

Tehničke promjene donijet će pravednije izbore i spriječit će krađe u režiji političkih stranaka nakon zatvaranja birališta. Takve promjene najmanje su što žele oni koje se bira i stavljanje njih u paket sa stvarnim izmjenama izbornog zakona moglo bi biti kupovanje vremena i još jednog mandata. Jasno je svima da je nedogovaranje stvar koja svima odgovara u BiH i koja sva gladna usta s gladnijim očima zadržava na jaslama koje pune oni što ih se ništa ne pita.

20.12. – Srijeda

Kad je Dragan Čović domaćin, onda mora u priopćenju za javnost biti neka vremenska odrednica. Ovoga puta federalni partneri rekli su da će u sljedeća dva mjeseca ubrzati radnje na reformama kako bi ispunili 14 prioriteta koje je pred nas stavila Europska unija a koje nismo bili u stanju ispuniti na vrijeme.

Istodobno, njihov partner na državnoj razini Milorad Dodik odlazi na novu predstavu pred Sudom BiH i u sudnici. Rekao je Dodik kako ga žele otrovati sarajevskim onečišćenim zrakom i kako neće živjeti u BiH.

Netko bi, dakle, trebao negdje otići – ili Dodik ili BiH.

21.12. – Četvrtak

Svijet na ratove sve više gleda kao na sapunice. Tek ih iznenadi nekakav EPP neviđenog pokolja u kojem glavne uloge uzimaju pojedinci uvjereni da uzimaju pravu u svoje ruke.

Može se kako se hoće. Dokaz za to je Zukan Helez koji je zatrovao javnost izjavama o kampovima za koje se ustanovilo da ne postoje. Barem se ustanovilo na papiru. A onda je Helez preživio smjenu i moći će pričati šta god hoće. Sve dok nabija poene.

Država sirotinji maže oči jednokratnom pomoći i priprema teren da se oni na jaslama nagrade još jednom potporom dok se uposlenici kod privatnika prepuštaju nečijoj dobroj volji.

22.12. – Petak

Još jedan rok pušten je u javnost. Čovjek od rokova, Dragan Čović, rekao je da će se u prvom ili drugom mjesecu u potpunosti riješiti izborni zakon. Odbrojavanje je krenulo. Ne njemu.

Odbrojava i Milorad Dodik i to danima u kojima će preživjeti BiH. Na neprijateljskoj državnoj televiziji Dodik nije štedio riječi i prijetio je da će napustiti ranije snimljeni intervju ako se visokog predstavnika bude zvalo visokim. A onda smo čuli sve čega smo se naslušali. Potom je potvrdio da parlamenti i birači nemaju veze s onim što će se dogoditi u zemlji. To, kaže Dodik, određuju on, Čovjek od rokova i Trojka u kojoj Dodik ne vidi tricu nego keca.

Mostaru ne ide s pripremom dočeka Nove godine. Prvo se lutalo s lokacijom a onda se zalutalo s odlukom o radnom vremenu koja je ispala nezakonita pa će oni koji dođu slaviti u Mostar vidjeti čime to grad na Neretvi raspolaže kad mu ne rade tržni centri. Možda je to neka tema za razmišljanje. Ipak je pred nama predizborna godina otvaranja.

23.12. – Subota

U medijima se lijepe analize prošle godine i predviđanja za sljedeću. Čini se da svi sve znaju.

Velika dvojka koja je pala radi prisluškivanja sudaca i tužitelja ostaje u pritvoru. Oni koji lijepe analize o sljedećoj godini ne znaju tko je sljedeći.

A nije da ne bi trebalo biti još velikih riba koje bi se trebale upecati.

24.12. – Nedjelja

Badnjak je. Betlehemu je ukraden Božić. Izrael se žali da je skupo ratovati. Ukrajina po prvi put pomjera slavlje na 25. prosinca.

Prosipaju se šuplje priče o ljubavi, kuka se nad onima koji Isusovu obitelj nisu htjeli primiti u svoja četiri zida pa je Marija morala roditi u štalici. A onda se opsuje majka migrantima i čeka oval meze.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close