Pregled tjedna

Brzopotezno licemjerje

Da se javnost ne bi odvikla od dubokoumlja kojeg ćemo izgubiti s odlaskom Fadila Novalića, pobrinuo se premijer RS-a, Radovan Višković, koji nam je pojasnio zašto je gorivo skupo.
Kolumna / Pregled tjedna | 26. 12. 2022. u 09:01 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

19.12. - Ponedjeljak

Raspravlja se o nemaštovitom dočeku reprezentacije Hrvatske u Zagrebu i o tome uz koje su se pjesme radovali nogometaši kao da je riječ o visokoobrazovanom staležu koji u pauzama treninga, loptanja i trčanja za novcem noći provodi uz opere, arije, vrhunske kazališne komade i remek-djela književnosti.

Željko Komšić, koji nije smio ispitivati Zorana Tegeltiju, želi ispitivati Borjanu Krišto prije nego zasjedne u stolicu predsjedateljice Vijeća ministara. Malo se zanio rekorder u Predsjedništvu BiH pomislivši da se iz uloge u kojoj je svima dosadio može prebaciti u ulogu predvodnika NATO puta. Njemu je, ako je netko zaboravio, mitraljez vrlo drag.

S druge strane, premijer na odlasku iz fotelje u Mostaru, u kojoj je sjedio dvije tehničke godine a uz to se pomalo bavio i zastupničkim poslom dok nije popustio i odrekao se jedne klupe, kaže da je ponosan na osam godina svojega života u fotelji i da mu neke stvari nisu jasne. Nevenko Herceg navodi kako mu nije jasno što se to priča oko pola milijarde tužiteljstvu prijavljenog kriminala. Bilo bi čudno da mu je jasno.

A dok se on čudi, županiju i njezino središte tresu najave prosvjeda izazvane čarobnom brojkom od 1.080 KM. Dok se kanton uspio oprati u vezi dodjele pomoći, Stolni grad još uvijek šuti.

20.12. – Utorak

Bakir Izetbegović ponovno nas je rastužio. Kaže da nije bogat čovjek. A da se s nama netko vrlo dobro šali govori i vijest da je Vlada Federacije BiH, na čijem čelu su optuženici za prilično veliku korupciju, dobila orden i to u ime građana. Europski pokret u BiH nagradio je Fadila Novalića i ekipu ''za doprinos razvoju i jačanju društvenih odnosa u državi od 2014. do 2022. godine''. Nikome normalnom nije jasno na kakvom su jačanju i razvoju oni radili. Osim na razvoju i jačanju obrane pred sudom.

A ministrica vanjskih poslova, Bisera Turković, uopće se ne brani da je na jedno od zadnjih putovanja, za koje je odabrala Maldive a da narod koji je plaća to nije ni znao, povela sina.

Šta smo sve naplaćali našim dužnosnicima možemo valjda pretrpjeti da još jedno dupe vidi puta.

21.12. – Srijeda

Licemjerno društvo, koje većinu godine provodi šuteći nad svim nepravdama, skočilo je na noge prosipajući svu pamet svijeta nad slučajem dječaka u Širokom Brijegu.

Nije nitko od onih koji su zagalamili da bi odmah potom zašutjeli i okrenuli se drugim postovima na društvenim mrežama galamio za nepravde kojima smo svjedočili prije ovog slučaja iz širokobriješkog vrtića.

Recimo, nisu dobre duše digle glas i izašle pred tužiteljstva da bi se ubrzao i rasvijetlio slučaj pogibije obitelji zbog nečije igre za volanima. Nisu lajkaroši skočili da obrane deset majki koje su jedne godine plakale zbog smrti svojih beba u mostarskoj bolnici, pada zrakoplova u Mostaru niti su zatražili bilo kakvo bolje sutra svojoj djeci.

Galama zbog bine malenog dječaka na božićnoj predstavi a šutnja jer on i njemu slični imaju problema sa svim mogućim binama u zemlji tijekom svojeg života ništa je nego brzopotezno licemjerje.

Jesu li galamdžije zavirile malo dublje u problem koji je ovu i sličnu djecu pretvorio u zanemarenu skupinu? Jesu li pronašle krivca i jesu li se makli dalje od zida svoje društvene mreže, koja je sve više mreža a sve manje društvo, pitanje je na koji ćemo sačekati odgovor do nekog ozbiljnog bunta za obespravljene. Ako ga ikada u blatu licemjerja i bude.

22.12. – Četvrtak

Neodabrani za vlast plaši svoju javnost kako prijete da će hapsiti. Kakvog se hapšenja siromašni Bakir Izetbegović plaši ako je čist i ako kući imaju sve papire?

Nitko nije puno pitao ispitivača Željka Komšića pa je Borjana Krišto, najljepše i najpametnije biće, dobila zeleno svjetlo za premijersku fotelju. Za nadati se da se neće blamirati s ministrima kako se to blamiraju Milorad Dodik i Radovan Višković u Republici Srpskoj pa smjenjuju ministre sekundu nakon što su ih imenovali. Toliko o provjerama i pravim ljudima.

23.12. – Petak

Da se javnost ne bi odvikla od dubokoumlja kojeg ćemo izgubiti s odlaskom Fadila Novalića, pobrinuo se premijer RS-a, Radovan Višković, koji nam je pojasnio zašto je gorivo skupo.

Kaže premijer da se ne bismo mogli obraniti od gužvi na crpkama ako bi nam gorivo bilo jeftino. Tako je kad vlast misli da živce svojih građana.

Umro je Massimo. Brižne galamdžije zaboravile su dječaka.

24.12. – Subota

Kakva smo država najbolje oslikava slučaj Šeranića kuće u Banja Luci. Srušila se, naime, ta kuća koja je proglašena nacionalnim spomenikom BiH. Izgrađena krajem 18. stoljeća bila je prva kuća u BiH koja je pokrivena crijepom.

To valja najbolje govori na kakvim temeljima stoji ova država koja nikako da se dogovori što je njezino blago i što bi trebala čuvati osim džepova onih koji njome drmaju.

25.12. – Nedjelja

Božić. Nižu se čestite dužnosnika koji nam sipaju želje kroz bezidejne reklame plaćene našim novcem.

Poslije želja slijede reklame za pomoć kako bi blagdanima omekšana srca natjerali da pošalju sms ne bi li se skupio novac za kakvu sirotinju.

Poštena želja bi bila da čestitari i oni kojima treba sms zamijene mjesta. Ali, prošla su vremena poštenih želja.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close