Pregled tjedna

Orden u pokradenoj tvorevini

BiH je dobila novog izbornika nogometne reprezentacije. Kasnije ćemo saznati da mu je jedan od poslova moliti Boga da se Edin Džeko ne ozlijedi.
Kolumna / Pregled tjedna | 09. 01. 2023. u 09:08 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

2.1. – Ponedjeljak

Država još mamura. Veliki radnici na boljem sutra uživaju u neradnim danima koji se slovom zakona prebacuju na brojeve samo da bi se manje radilo. Nažalost po velike radnike, snijega nema pa će oni koji nas nasanjkavaju ostati bez skijanja.

Nekome su u sveljubljivom Sarajevu zasmetale srbijanske registarske pločice pa je kaznio gume na automobilima.

Nekome je pak u netalasljivom Mostaru zasmetala Nova godina pa se automobilom zabijao u parkirane automobile i tko zna kako bi sve to završilo da nisu oslabile kaskaderske sposobnosti buntovnika. Kako to obično biva, županijskom MUP-u to nije nikakav razlog za dizanje prašine.

Iz prazničnog ozračja morala se trgnuti Sebija Izetbegović i poručiti javnosti da nigdje ne ide. Nije im poželjela sretnu Novu godinu vjerojatno da ne bi uvrijedila one što joj vrijeđaju kći zbog okićene jelke. Uostalom, šta može biti sretnije od njezina ostanka?

3.1. – Utorak

Nitko ne trza na najave MMF-a da će ova godina biti gora od prošle ni čestitkama medija koji nemaju što objaviti osim da nas čekaju nova poskupljenja. Top tema je haljina Lepe Brene koju moralisti osuđuju jer su joj na grudima oslikane grudi. Mi smo ipak društvo koje na grudima voli vjerska znakovlja, grbove i velike reklame za jeftinu robu prodanu pod skupo.

Nije ni počelo a već je propalo. Projekt Osmorke na državnoj razini mogao bi se početi osipati zbog neslaganja sa stavom prema Miloradu Dodiku i njegovim predstavama u Republici Srpskoj. Dok se i Bosnom i Hercegovinom kotrljaju magle, iz Narodne skupštine RS, gdje je zaboravljena nekultura privremene predsjedateljice, zakotrljala se imovina. To je onda zakotrljalo priču da se neki premalo boje Dodika. Odnosno, da ga se neki boje previše.

U Narodu i pravdi došlo je do osipanja pa su neki digli ruke od Dine Konakovića. Tko zna, možda se u vrijeme mirovanja i neradnih dana rade velike kupovine i prodaje. Cijena su naši životi – prava sitnica.

4.1. – Srijeda

Nitko nije zagrizao priču Grada Mostara o broju noćenja za doček Nove godine organiziranom u sklopu Adventa kojeg mnogi ne žele spomenuti i u vrijeme kad je Advent već prošao. Ionako su brojke u Mostaru neprovjerljive kao i sve drugo napisano brojevima.

Nastavljaju se natezanja oko toga tko Dodiku treba reći da pretjeruje. Zaključeno je na sastanku Osmorke kako neće nitko.

BiH je dobila novog izbornika nogometne reprezentacije. Kasnije ćemo saznati da mu je jedan od poslova moliti Boga da se Edin Džeko ne ozlijedi.

U Sarajevu su opet stradale gume. Netko je pak izračunao da nam za sustizanje Europe treba 60 godina. Brzo će to.

5.1. – Četvrtak

Što se šuškalo, odšuškalo se. Osmorka je postala šestorka. Za to vrijeme, Dragan Čović kaže kako SDA neće narušiti koaliciju. I neće. Narušio ju je Dodik.

Iako su mogli na vrijeme – nisu. Zastupnici u Skupštini HNŽ-a usvojili su proračun za ovu godinu. Sjenu na džepove bacio je istup bivšeg direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja – kojeg je državna novinska agencija ostavila direktorom – u kojem je pravdao trošenje milijuna.

Svakome tko zaviri u hercegovačke bolnice bit će jasno kako su milijuni bačeni u sve samo ne u ono što pacijentima treba. Nitko ne spominje jednu od najvećih prijava ikada podnesenu za korupciju u ovoj pokradenoj tvorevini. Što je nama pola milijarde kad kuvertu uvijek imamo za doktora.

Život je takav – netko ima, netko nema. A nema, čini se, Željko Komšić da odjednom plati kaznu pa će 3.000 KM ''odraditi'' u ratama. Nema ni njegov zastupnik u federalnom parlamentu Sanel Kajan pa će i on na rate odraditi kaznu. Može to ispasti dobra reklama - Demokratska fronta nije stranka bogatih. S druge strane, može ispasti i da je to stranka kažnjenih.

6.1. – Petak

Pomalo nam se otkrivaju nova imena koja će sjediti u foteljama. Tako bi Denisa Lasića trebao zamijeniti Edin Forto koji neće smjeti govoriti da prošla vlast nije radila ništa na cestama jer je bivši ministar budući partner u vlasti. O SDA - bivšem partneru budućeg partnera - Forto je govorio kao o dobroj stranci za oporbu pa je onda rekao i kako je on uz mjesto kandidata za ministarsku poziciju i kandidat za premijera Kantona Sarajevo. Ili se Forto rasipa kandidaturama ili je medijima sasvim svejedno što prenose i slušaju. Ili oboje. Forti je svejedno.

7.1. – Subota

Posljednji je vikend pred novo zagrijavanje. Osim što bivši SDA-ovi ministri na odlasku žele upozoriti na kaos, u politici se ne događa ništa.

Srećom da je tako. Da nije, mediji se ne bi sjetili Nikole Tesle.

8.1. – Nedjelja

Iz Bosne i Hercegovine, zemlje koja ne znači nikom pa skoro ni onima koji u njoj žive, odaslano je veliko priznanje Vladimiru Putinu. Dok čitav svijet okreće mala leđa velikoj Rusiji, Milorad Dodik odlučio je ordenom okititi ruskog predsjednika koji, kako reče čovjek koji se smije američkoj crnoj listi, ''ima zasluga na polju javnih djelatnosti''.

Partneri šute. I njih čeka orden.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close