Pregled tjedna

Tko ne laže mrzi Bosnu, tko ne buši mrzi Hercegovinu

Mogli su u demografskoj strategiji odabrati da će obogaćeni hrvatski dužnosnici uzeti po jedno kumče iz siromašnih obitelji i izdržavati ga tijekom školovanja. Mogli su zamrznuti vrata u javna poduzeća svojima...
Kolumna / Pregled tjedna | 19. 07. 2021. u 08:57 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

12.7. – Ponedjeljak

Dok Denis Zvizdić kaže da se gasi zadnji tračak nade, Bakir Izetbegović ga pali tvrdeći kako ''SDA mora nastaviti s unutarnjom reformom''. Čini se kako je unutarnja reforma odlazak iz stranke. Nikako mijenjanje likova koji su se raspojasali u patriotizmu.

Zoran Milanović je u BiH. Opet slušamo tko, kada, kako i kome treba doći u BiH. Nitko nema ništa pametnije za reći. Ni Milanović.

Mostar, grad bez bazena, dvorane i sportskih centara dočekao je Lanu Pudar. Pala su neuvjerljiva obećanja da će se Grad pobrinuti da plivači imaju bazen. No, ništa se, kažu, ne može preko noći. U Mostaru noć traje predugo i sija nad ulegnutom i nadgledanom sportskom dvoranom.

Europska prvakinja, čiji tim mora podsjećati držače naših novaca da su obećali pomoći, nije obećala da neće otići u bazene ispod tuđeg neba. Sjetite se samo Amine Kajtaz. Ako se itko više sjeća.

Ministar za boračka pitanja je priveden jer je naštelio nekome posao od 1,3 milijuna KM. Dok je štelio, kleo su u borce za zemlju oslobođenu za kriminal.

13.7. – Utorak

Kardinal opet sipa kritike na račun onih koje bi Isus izbacio iz hrama. Kritike padaju samo kad krivci za jad ovog stada nisu u prvim redovima. Nikako da vjerski oci političkim očevima nešto kažu u oči. Ni pokoru.

Slušamo reakcije na Milanovićev dolazak u BiH. Sipaju se naučene i dosadne fraze ali se nikako ne uspijeva dokazati da BiH stvarno nije predzadnja rupa na svirali.

Počela su stizati pisma onima kojima jedna marka ne znači ništa s molbom da se pomogne Radio-televiziji Herceg-Bosne. Bit će zanimljivo vidjeti kome nije stalo do jedne marke. Znamo kome jeste.

Vjerojatno vidjevši gdje vode priče s diplomama, ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić prepravio je biografiju i izbrisao da je magistrirao. Ministar je tvrdio da je magistrirao još 2006. godine a sad se pokazalo da nije. Što ćemo s ovom laži, nitko ne zna.

14.7. - Srijeda

Priveden je Osmica bez desetki. Zagrebački fakultet ne može pronaći ocjene Prve Dame koja svako jutro dobiva najvažniji selam u državi.

Napad na korupciju i neznanje pretvorio se u napad na Bošnjake iako je Osmica, kojeg nije briga za papire, na papiru Hrvat. Jasno je svima da nema velike optužnice bez politike i da je dijelom Bakir Izetbegović u pravu kad kaže da je njegovog studenta napala politika. No, jasno je i da je prvi u Bošnjaka potpuno nemoćan jer se ne može obraniti od svega onoga što je godinama gomilao a što sada izlazi na vidjelo. Može samo govoriti, kao što je to govorio za krivozakopčanog Novalića, da je sve napad na Bošnjake. Istina je, pak, da je čovjek koji je uništio očevu stranku, gajio nesposobnu i kradljivačku politiku koja mu se sada obija o glavu.

Ako se lider SDA želi iščupati i ralja znatiželjnika o diplomama trebao bi sazvati konferenciju za medije pa jednostavno pred objektive i pera staviti papire na kojima stoje ocjene njegove dame i njegovog obavještajca. I problem bi bio riješen. Prestalo bi se napadati zdrav razum u ovoj zemlji a nasljednik, kojeg je i otac preskočio, pokazao bi da je sve politički pritisak.

Ovako, znamo samo da na površini isplivava kako je jedan klan drmao državom u ime naroda kojeg je zatupljivao do te mjere da oni čija djeca uzalud studiraju brane čovjeka bez diplome tvrdeći da je patriotizam važniji od znanja i da tko ne laže mrzi Bosnu.  

15.7. – Četvrtak

Ljudi, čija djeca uzalud griju stolice do diplome, prosvjeduju jer je priveden čovjek koji godinama laže da ima diplomu a obavlja tako važnu funkciju u državi. To je naša buna – neka nas idiotima pravi ali neka je naš i neka kaže da je nečija tuđa mržnja veća od njegove prevare.

''Božo Ljubić predvodi tijelo za demografski oporavak Hrvata u BiH'', zagrmili su naslovi poslije sjednice HNS-a tijela čiji je glavni cilj zasjedati kako bi bezidejne ljude pretvorio u nekakve lidere.

Ispada da će potrošeni političar, koji se dobro odmorio šuteći u hrvatskom saboru, hodati od kuće do kuće i tjerati hrvatske obitelji na pravljenje djece ili će bušiti kondome po trafikama.

Umjesto prazne priče, koju su zaboravili spomenuti u famoznoj deklaraciji, na saboru kojeg je obilježio još jedan raskol, mogli su hrvatski očevi narediti svojim načelnicima i premijerima kantona da donesu odluke kojima bi se mladi parovi oslobodili poreza na prve nekretnine, povećale dječje naknade da budu veće od naknada za domaće životinje, osigurali besplatni udžbenici, prijevoz đaka, besplatne sportove i narediti krovnoj ispiračkoj utvrdi da smanji školarine za koje nitko ne zna gdje idu.

Mogli su u demografskoj strategiji odabrati da će obogaćeni hrvatski dužnosnici uzeti po jedno kumče iz siromašnih obitelji i izdržavati ga tijekom školovanja. Mogli su zamrznuti vrata u javna poduzeća svojima i otvoriti ih onima koji čekaju prvu priliku da pobjegnu iz zemlje ispraznih strategija i strateškog bušenja kondoma.

Valja se sjetiti da su s naslovnica vrištali isti dužnosnici koji sada donose probušenu strategiju kako su brojke o bijegu Hrvata iz BiH podmetanje bošnjačke politike. Uvijek netko nekom nešto meće. Sve u svemu, dobro je pa nije odlučeno da će se poslati pismo hrvatskim obiteljima da rode jedno dijete da spase strategiju onako kako im je poslano pismo da doniraju jednu marku da spase strateški projekt.  

16.7. – Petak

''Dali smo se budali u ruke'', čulo se na suđenju o nabavci respiratora. Premijeru Federacije BiH, jednom od 3F, nije bilo jasno zašto. Možda mu je sada jasnije.

Željko Komšić najavio je da će se ponovno kandidirati za člana Predsjedništva BiH rekavši kako želi pomoći u zaustavljanju podjela. Očito ne vidi da su njegovim ustoličenjem podjele u bih produbljene i da će biti još dublje.

Osmica bez desetku pušten je na slobodu. Nejasno je kako prvi obavještajac u BiH, čovjek koji je, kako reče Izetbegović, najbolji za tu poziciju, neće utjecati na svjedoke. Jer, svaki bi prvi obavještajac imao razne mehanizme da dođe do bilo koga.

17.7. – Subota

Dok ministar Denis Lasić istupa kao da je on naredio ubrzanje radova na Koridoru Vc a ne da je to pljuska stranih financijera, prvi čovjek Autocesta, skoro u tajnosti, napušta tu funkciju nakon što je uspio dva puta otvoriti istu dionicu.

''Pa šta?'', reći će Adnan Terzić, kojeg sigurno čeka neko novo ugodno mjesto, kao što je rekao i kad se golim okom vidjela blamaža na zeničkoj dionici.

Tako nam je sve. Paštakanje je sastavni dio upravljanja u ovoj zemlji a škara ima dovoljno za vrpce na otvaranjima i za vunu onih što više ni ne bleje.

Fadil Sako Novalić ponudio je pomoć Njemačkoj nakon poplava. Stručnjak za spašavanje, Fahrudin Solak, koji ne radi a prima plaću, nije se ponudio.

18.7. – Nedjelja

Među pojedinim vijećnicima, urbanistima – ako ih ima – u betonskom lobiju i u mostarskom kvartu ne prestaje priča o pobuni protiv projekta ozelenjivanja mostarskih zelenih površina betonom.

''Što će vam stablo?'', zavikali su betonaši.

''Što će nam Grad? Ovakav'', zavikao je nitko.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close