Pregled tjedna

Njihova djeca bazene imaju

Veliki se sjećaju žrtava. Onima punih džepova, puna su usta suosjećanja. I mrtve nas naplaćuju.
Kolumna / Pregled tjedna | 12. 07. 2021. u 09:18 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

5.7. – Ponedjeljak

Stranci nisu došli s rješenjem, požalio se sve više ničiji član Predsjedništva BiH Željko Komšić nakon razgovora američkih i europskih dužnosnika s našim neuspjelim pokušajima političara o izmjenama izbornog zakona.

Dužnosnici, koji svako malo prosipaju pamet da mi imamo dovoljno pameti da se sami sobom bavimo, očekivali su valjda da će im netko servirati rješenja za probleme koje oni ne žele riješiti.

A dužnosnici su poručili kako ove godine treba provesti sve reforme kako se ne bismo političarenjem bavili u izbornoj. Tako bismo mogli sljedeće godine imati neku drugačiju izbornu utrku. Pitanje je samo žele li dogovarači da ih se bira na drugačiji način nego što to činimo sada?

A zato je čovjek čiji glavni ljudi i žene imaju problema s dokazivanjem stručne spreme, obećao napaćenom stadu da misli da je njegova obveza biti u Predsjedništvu BiH. Ima u stadu, doduše boje se reći, onih koji misle da je Bakirova obveza biti u nekoj drugoj ustanovi.

Dragan Čović nema ništa protiv vremenskog roka kojeg su zadali stranci. On voli precizno probijanje.

6.7. – Utorak

''Najprije trebamo imati cjepivo da bismo radili kampanju imunizacije'', poručio je veliki mislilac iz gomile mislilaca na bacanje Fadil Novalić. Na bacanje. I kopčanje.

I dok nas je uvjeravao da zna o čemu priča, uvjerio nas je da ne zna zakopčati sako.

Jadni smo mi ako Fadil krene otvarati neki bazen.

7.7. – Srijeda

Fadilova desna ruka, ministrica Jelka Milićević, rekla je pak kako MMF doživljavaju kao prijatelja. I mi to vidimo. Nema godine da nisu zamolili prijatelja da im posudi novac. Kojeg onda ne vraćaju oni. To je pravo prijateljstvo.

Dragan Čović zahvalio se na pismu Bakiru Izetbegoviću i onda popljuvao njegove ideje o izmjenama izbornog zakona koje su stale na dva lista. Toliko je pregovaračima dosadno da su počeli jedan drugome pisati pisma. Valjda da bi krivnju za kašnjenje mogli svaliti na poštara.

Potom je Izetbegović dao objašnjenje da se nisu dogovorili ni o čemu osim o onome o čemu su se dogovorili i dodao kako je Željko Komšić ''zlata vrijedan''. Valjda jede i takvom kašikom.

Za to vrijeme, SDA-ovac koji je imao više pokušaja da bude bivši, Denis Zvizdić, pojašnjava javnosti što je to trulo u stranci i kako postoji razlika u njegovu odnosu s čelnikom stranke.

''Bio sam kućni prijatelj sa Izetbegovićem. Nismo više kućni, sada smo prijatelji'', poručio je nekućni Zvizdić.

8.7. – Četvrtak

Mostar, grad u kojem vizionari sijeku drveća dok ih sav svijet u gradovima pokušava spasiti, ponio je titulu najtoplijeg u Europi. Fenomen je Mostar. Ako ne po tome što sam sebe ne vidi kao ugodan grad, onda po tome što jadan kakav jest u svijet šalje velikane. Lana Pudar druga je u Europi. Njezin grad, koji je prvi, nema ni bazena ni dvorane. A gradski se oci ne mogu hvaliti uspjesima. Osim uspjesima svoje bespravne gradnje i imovinskih kartonina.

Tiho se najavljuje još jedna smrt mostarskog Aluminija, ali se glasno najavljuje da će Koridor Vc biti gotov do 2028. godine. Tako je kad stranci stisnu.

9.7. – Petak

Slučaj Memić kreće, prema optužnici, u borbu s kriminalnom grupom. Stranci govore kako neće tolerirati kriminal i korupciju.

Zašto domaći prosjaci donacija ne zaprose i borbu s tom riječju koju oni nikada ne spominju? Valjda nitko nesposoban za bilo što osim za sisanje proračuna ne bi tražio čišćenje sebe sama?

10.7. – Subota

Prilično rano za subotu, kad politika obilno miruje, stiže objava HNS-a u BiH kako Federaciju treba ukinuti kako bi se spasila BiH. Novi je to, stari prijedlog koji se, kao i svaki problem, izvlači kad se krenu rješavati dogovorene stvari. Pitanje je kako će se naći poslovi svim stranačkim termitima u proračunima.

Potom se javio novi visoki predstavnik u BiH. ''Kako je, tako je'', izjavio je Christian Schmidt rekavši kako se ''… radi o tri konstitutivna naroda i ostalima''.

''Vrijeme je da se opredijelimo za stabilnost i da se ponašamo prema ljudima onakvima kakvi su'', kazao je Schmidt.

Kakvi smo?

11.7. – Nedjelja

Veliki se sjećaju žrtava. Onima punih džepova, puna su usta suosjećanja. I mrtve nas naplaćuju.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović preskočit će Sarajevo u svojoj posjeti BiH jer tamo sjedi Željko Komšić.

Cijeli tjedan bio je u znaku Lane Pudar, djevojčice iz Mostara koju bi neki drugi grad i neka druga država držali kao kap vode na dlanu.

Europska prvakinja, koja se srami reći u kakvim uvjetima trenira i kojoj su gospoda koja plivaju u našem novcu obećala novac a nisu ga uplatila, donijet će u Mostar tri medalje i državne rekorde. Bit će djevojčica - o čijoj budućnosti ne razmišljaju oni koji će je obasuti čestitkama - tema ovih dana.

Većinom će je u usta stavljati oni koji se kunu u budućnost naše djece, a dobro znaju da roditelji plaćaju i sportske i školske aktivnosti i da sportski projekti na koje čekamo skoro pola stoljeća nisu ništa drugo nego rupa bez dna onima koji se ne mogu utopiti u novcu ni u crvenilu svojeg obraza.

Njihova djeca bazene imaju.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close