Pregled tjedna

Svatko svojim prstom maše

Sebija Izetbegović dobila je rok. Nakon Dana zaljubljenih znat ćemo što je to s diplomom. Do tada ćemo se voljeti ovakvi kakvi jesmo.
Kolumna / Pregled tjedna | 30. 01. 2023. u 09:34 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

23.1. – Ponedjeljak

Još jedna ''Eureka!'' nadvila se nad BiH. Posebni izaslanik Amerike za Balkan rekao je kako se u našoj zemlji problemi nisu promijenili.

A kako da se promijene kad se, osim HDZ-ovih šminka novim licima – kojima, ako pogledamo Mostar, ne ide među starim vukovima – uskršavaju stare face pa Zlatko Lagumdžija prestaje biti slučajni prolaznik i vraća se na velika vrata na veliku fotelju. Vrćenje u krug jedino je što je sigurno u ovoj zemlji.

Kaos s visokih razina koji nam se smiješi natezanjem o tome tko je najbolji za vlast prelijeva se na lokalni kaos i samo se čeka da predstava s nižim razinama vlasti počne.

Predstava se odigrava u Mostaru. Mirujući promet je nemiran. Umjesto obraćanja javnosti, dobili smo gostovanje na radio postaji pa tko sluša sluša. Što manje, to bolje.

24.1. – Utorak

SDA opet tvrdi kako je vlast koju imamo sad, odnosno koja misli da je imamo, najgora do sada. Kao da nam je ranije bilo drugačije.

Hvali se ponovno i Fadil Novalić. Proračun je rekordan, Federacija vuče BiH naprijed i čovjek na tri funkcije, premijerskoj zastupničkoj i optuženičkoj, ponosno trlja ruke. O tome što je povukao nazad, ne govori.

Ono o čemu se glasno šuška, a trebalo bi se glasnije govoriti, mućke su u Zavodu zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije. Tek sad kad se otkrio dupli, masno plaćeni sustav, postaje biti važno zašto su ugovori skrivani četiri godine dok prije četiri godine nikoga nije bilo briga za igru skrivača.

25.1. – Srijeda

Bosna i Hercegovina dobila je Vijeće ministara. Rekordno brzo formiranje vlasti, u kojem nema SDA, pred sobom će uglavnom imati natezanje sa strankom koja nema pojma što je to opozicija.

Razvlači se rekordni proračun na maratonskoj sjednici. Novalić je predložio proračun pa ga kao zastupnik tumači. To ima samo u Federaciji koja se hvali da je bolji entitet, a bilo je i u županiji koja se hvalila kako je najbolja dok Nevenko Herceg nije, s dvije godine zakašnjenja, shvatio da su dvoje stolice puno.

Nakon povijesnog proračuna, dobit ćemo povijesnu presudu. Jesu li respiratori donijeli neki novi zrak u pravosuđe?

A pravosuđem se maše i u slučaju mostarskog parkinga. Emisija se ipak slušala, a reklo se puno toga kao da se ne sluša.

26.1. – Četvrtak

Dok se natežemo s brojevima u parlamentu, malo tko je trznuo na brojke da je iz Unsko-sanskog kantona u prvom polugodištu obrisano 209 osnovaca čije su obitelji odlučile preko granice pronaći neko bolje sutra.

Dok se blebleće o partnerstvima, o iznosima koji će poboljšati živote, o izdajama, patriotizmima i budućnostima ove zemlje, ljudi odmahuju rukom i djecu za koju nema mjesta na državnim jaslama odvode u neke svjetove gdje se domoljublje ne mjeri džepovima.

Sebija Izetbegović dobila je rok. Nakon Dana zaljubljenih znat ćemo što je to s diplomom. Do tada ćemo se voljeti ovakvi kakvi jesmo.

27.1. – Petak

Ministar, kojeg je HDZ odjednom zavolio, ozlijedio se. Nitko ne zna kako je stradala peta Zukana Heleza. Valjda nije u nekakvom novom obračunu.

Država se vrti oko tri prsta. Oni koji ih podižu, podsjećaju javnost na dizanje četiri prsta. Javnost pak i politici i sebi diže samo jedan. Srednji.

No, javnost bi se trebala zabrinuti. Ministrica Bisera Turković, čiji će mandat obilježiti biseri, s dužnosti odlazi siromašnija. Nevjerojatno što smo dopustili da se dogodi. Predlaže se stoga humanitarni telefon. Ionako je naš sustav naviknuo ljude da je to jedini način kako pomoći potrebitima.

28.1. – Subota

Svi procesi u državi miruju. Svi buntovi, sve koalicijske smicalice i natezanja. Snijeg je, naime, spasio sezonu i najvažnije je biti na nekom od skijališta.

Sve ostalo je sklisko.

29.1. – Nedjelja

Država miruje. Čuje se kako će visoki predstavnik u BiH morati ići na raport kod nekih viših predstavnika zbog svojih nametnutih odluka. Čini se kako kradi mašinerija u pozadini kad već ne sudjeluje u vlasti.

Iz tužiteljstva, u pauzama šuštanja snijega pod skijama, odzvanja kako će se pravosuđe pozabaviti onima koji odaju tajne onima koji se love.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close