Pregled tjedna

Slanje u smrt zbog fotelje: Tko će poginuti za me(h)ko pod dupetomu Mostaru?

U zemlji u kojoj se provodi mir dovoljno je da netko zagrebe kakvu površinu pa da krene rat kojeg može smiriti samo sjedanje u fotelju.
Kolumna / Pregled tjedna | 12. 06. 2023. u 09:05 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

5.6. – Ponedjeljak

Misterija lebdi nad Mostarom. Formiranje vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, koje nije uspjelo nakon pretprošlih izbora, prerasta u maratonsku utrku nadmudrivanja. Nije riječ o sukobu programa koji se razilaze u, recimo, načinu modernizacije škola. Riječ je o jednostavnoj matematici koja je uvijek komplicirana.

''Vjerojatno je to SDP ali ja ne bih isključio ni SDA'', riječi su glavnog HDZ-ovog pregovarača koje oprezno ostavljaju prostor svima onima koji žele zasjesti po njihovim uvjetima.

O uvjetima nisu razmišljali u federalnim poduzećima i ministarstvima. Ako nekoga zanima revizija, vidjet će da nema  posla, pogotovo s prebacivanjem novca, u kojem nema nešto mutno. No to je samo mrvo slovo na papiru. Ako i nije mrtvo, ignoriranje ga ubije jer nismo zabilježili slučaj da je neko tužiteljstvo uzelo reviziju i pokrenulo neki predmet.

Mi smo zemlja mirovanja.

6.6. – Utorak

Dok Lana Pudar obara rekorde, Grad Mostar puzećim korakom sređuje papirologiju oko olimpijskog bazena. Projekt je gotov iako su se gradski očusi hvalili projektom i prikazivali ga prije tri godine. Sad slijedi odabir najboljeg. Tko zna kakvim kriterijima.

Komplicira se situacija za pregovaračkim stolovima u Mostaru. Iako je pomogla HDZ-u pri odabiru izaslanika za Dom naroda, Demokratska fronta dobila je naredbu s vrha da ne može koalirati sa SDP i ući u vlast sa HDZ-om. Pokušaj je to bacanja koluta za spašavanje stranci Bakira Izetbegovića koja svuda tone.

Za to vrijeme, Dragan Čović, čelnik koji ne može potonuti, dodaje dozu tajnosti u Hercegovačko-neretvanski proces, pa govori kako nas čekaju ministri mlađi od 40 godina. Teško je, valjda, bilo naći nekoga bez repova i s većim kompetencijama od broja godina.

I dok se nadmudruju strančice oko fotelja, Milorad Dodik, kojem nitko ništa ne smije reći, primio je orden iz ruku Vladimira Putina. Partneri šute, protivnici šute, stranci koji ravnaju svijet, šute. Samo se tiho govori kako je šupalj novčanik Republike Srpske. Zato nisu šuplji novčanici odlikovanih.

7.6. – Srijeda

Još je jedan korak do ukidanja PDV-a na doniranu hranu. Hoće li to značiti da će gladni lakše do hrane ili da se otvara još jedan prostor za varanje u ime dobra?

Vijeće za provedbu mira, jer mi smo zemlja u kojoj se provodi mir s upitnim uspjehom, zasjedalo je i pustilo papagaja u javnost. Sve je, dakle isto. Osim Avde Avdića u kojeg je ušao duh Refika Lende pa pita visokog predstavnika je li Bošnjak. Matematika uvijek smeta kad plus promijeni stranu.

I dok cuclamo pregovore, ordene i patriotizam, objavljeno je kako više od pet stotina dužnosnika izabranih na Općim izborima 2022. godine ima imovinu vrijednu više od 13 milijuna KM. Sreća bit će donirane hrane.

Natezanje u Mostaru traje. Nitko ne smije reći jesu li stranci, pod čijim se blagoslovom topi vladavina Izetbegovića, rekli da se uhodana ljubav u HNŽ-u prekine.

8.6. – Četvrtak

Nakon što smo se zgražali nad beogradskim zločinom u osnovnoj školi, uživali smo u objavljenim snimkama ubojstva u Istočnom Sarajevu. Uvijek smo spremni utvrditi gradivo – iz licemjerja.

Svijet ne zanima previše potop u Ukrajini. Zanima ga samo što bolja satelitska snimka katastrofe nakon rušenja brane.

U BiH je pronađeno zlato. Slijede aplauzi onih u foteljama koji će omastiti brkove davanjem raznih dozvola i uzaludna galama onih koji strahuju da će nas novo koloniziranje pretvoriti u zemlju koja se nekada hvalila svojim šumama i vodama.

Molitva je utihnula. Umjesto zazivanja Boga i bogova da stada ne zalutaju na bosanskohercegovačkim putima, vjera se preobukla u politiku. Mostarske muftije izdale su proglas u kojem traže tko to treba biti u vlasti. Bogovi su zamijenili mjesta.

9.6. – Petak

U pregovore oko formiranja županijske vlasti sa sjedištem u Mostaru umiješala se smrt. SDP, koji je okrenuo leđa SDA, dobio je, pored poruka na plahtama po beskorisnoj pasareli, ozbiljne prijetnje smrću.

Fotelja, to udobno mjesto bogovanja u kojeg i muftije vjeruju više od udobnosti raja, toliko je važno da ne bi bio problem nekoga poslati u smrt da bi se glumilo kako se bori za bolji život.

Glavni pregovarači tiho cijede kako bi se ipak moglo bez SDA, a kuhanje i prokuhavanje starih političkih tema poput gradnje mostarskog kazališta pokazuju kako grad na Neretvi ne može biti primjer ma koliko lagali o tome.

10.6. – Subota

Da je Edin Džeko zabio gol u finalu Lige prvaka pričali bismo kako je Dijamant najbolji na svijetu. Ovako pričamo o ratnim zločinima nakon što je pronađen odgovor presuđenog ratnog zločinca Daria Kordića na pitanje o svojoj žrtvi. Da se pitalo to bilo koga, na bilo kojoj strani, pa čak i presuđenog ratnog zločinca Sakiba Mahmuljina za kojeg država za koju se kao borio ne zna gdje je, rekao bi da je vrijedilo žrtvovati se.

U zemlji u kojoj se provodi mir dovoljno je da netko zagrebe kakvu površinu pa da krene rat kojeg može smiriti samo sjedanje u fotelju.

11.6. – Nedjelja

Kakva utjeha. NATO je objavio da rata u BiH neće biti.

No, nitko ne zna hoće li i kada biti mira.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close