Pregled tjedna

Ljubavi u Mostaru i zagrljaji velikih neprijatelja

Jedini mišić SDA za sada je u Središnjoj Bosni gdje je, unatoč silnim optužbama jedne i druge strane, ostala cvjetati ljubav SDA i HDZ-a BiH.
Kolumna / Pregled tjedna | 05. 06. 2023. u 09:05 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

29.5. – Ponedjeljak

Javnost u Bosni i Hercegovini, ista ona koja bi policajcu bez problema uvalila 'cvaju' da zažmiri, kojoj smeta pojas a ne smeta mobitel u vožnji, kojoj ne smeta koji promil za volanom i sve druge stvari koje će se dogoditi drugima, zgraža se nad novom smrću na pločniku.

A dok dobro pripremljena čorba ponovno vrije na Kosovu, Milorad Dodik zgraža se nad nebesima kojim će prozujati američki zrakoplovi kako bi zaprašili predsjednika Republike Srpske kao da je komarac. Pokazivanje mišića uvijek graniči s komedijom.

Jedini mišić SDA za sada je u Središnjoj Bosni gdje je, unatoč silnim optužbama jedne i druge strane, ostala cvjetati ljubav SDA i HDZ-a BiH. Sada, povikao je uzalud SDP, nitko ne govori o izdajama jer ako je na jednoj razini izdaja prodati vlast HDZ-u kako to nije izdaja u Središnjoj Bosni?

Čeka se otkucaj srca u središnjoj Hercegovini.

30.5. – Utorak

Dragan Čović, predstavnik klase optimist u preveslavanju u BiH, kaže kako u Hercegovačko-neretvanskoj županiji ide dobro. Još uvijek nije poznato čije su se ruke skupile na gomilu za vlast. Svi vjeruju u preslik ljubavi i Središnje Bosne osim onih koji upravljaju ljubavima i pričaju engleski jezik.

Željko Komšić, čije frustracije smiri fotelja pa ne galami kao što se derao pred izbore, gledao je pobjedonosno u nebo diveći se tuđim krilima jer nemamo svojih. Milorad Dodik rekao je da ga ne plaši ono što je vidio. Američki zrakoplovi nadlijetali su našu zemlju. Još samo da im je ispala boca gaziranog pića pa da potvrdimo sebi u kakvoj se komediji koprcamo. Bogova što nam padaju na tjeme imamo dovoljno.

Suđenja za korupcijske afere su nam već dosadile. Nakon deset milijuna Fadila Novalića, ne zanima nas 11 milijuna Selme Cikotića. Nama uvijek malo.

31.5. – Srijeda

I dok mi gledamo u nebo kojim još uvijek neće letjeti letjelice za gašenje požara, poplave su na zemlji koje su ponovno iznenadile nadležne. A nije da nije bilo upozorenja.

U Mostaru, koji još uvijek nije dobio odgovor na aljkavost s javnom raspravom i tko ima pravo na svjetla, ponovno je isplivalo ono što demagogija pokušava sakriti. Naime, rasprava o zgradi kazališta prešla je u tešku politiku gdje je predsjedatelj Gradskog vijeća, Salem Marić, rekao kako je mislio napustiti zasjedanje zbog te točke dnevnog reda. A kako upravlja dnevnim redom i kako se obraća vijećnicima, ne bi bilo loše da nekad sjednicu i napusti.

Politika je, dakle, još jednom isplivala na mostarsku površinu i sva ona priča o gradu primjeru može se objesiti mačkama o rep. Barem njih u Mostaru ima jer građani više brinu o njima nego o sugrađanima.

Za to vrijeme s tajnovitih pregovora puštaju se probni baloni. Utrka za kantonalnu vlast u Mostaru je neizvjesna. Stranci bi Trojku, ali vodi SDA. HDZ-u ispada svejedno.

1.6. – Četvrtak

Vlada Federacije BiH svoju sjednicu u Mostaru počela je sa zakašnjenjem bez objašnjenja, ali je obećala da će poslodavcima olakšati s davanjima za državu kako bi mogli dati više radnicima. Pitanje je tko ću upamtiti ovo obećanje – vlada, poslodavci ili radnici?

A u Federaciji BiH je postalo kao u javnom poduzeću. Sad se traži da sin ocu bude šef pa bi, ako se udovolji rotacijama, obitelj Isak, uz ministra oca, mogla imati sina kao dopredsjedatelja zastupničkog doma.

Milorad Dodik, Nermin Nikšić i Dragan Čović, zasjeli su u Mostaru. Iako ova trojka, u zemlji trojki, ima brdo neslaganja u vizijama, ako vizije uopće i imaju, pred javnosti je sve glatko. Još je, kažu, glađe bez SDA. Dogovorili su se da će se dogovarati oko izmjena izbornog zakona.

Demokratska fronta galami na Nikšića da je izdajnik. Nije galamila na SDA da je izdajnik u Travniku niti na sebe kad je DF dao ruku HDZ-u za Dom naroda. Nitko sebe ne vidi.

2.6. – Petak

Nakon silne politike ovog tjedna u Mostaru, nebo se toliko rasplakalo da je potopilo ulice i na kušnju stavilo sustav odvodnje kojeg su donatori Šveđani prežalili.

Trojka se svađa sa Željkom Komšićem koji galami da je uvijek na strani građana osim onda kad se kupuju limuzine za Predsjedništvo BiH. Mogao je zagalamiti da njemu ne treba i da se od tih novaca građani najedu. Ali nije. Što je nama pola milijuna KM u usporedbi s jeftinim demagogijama?

3.6. – Subota

Veliki neprijatelji potrčali su u zagrljaj velikom prijatelju. I Milorad Dodik i Bakir Izetbegović bili su na novoj prisezi starog sultana. Ne smeta, recimo, Dodiku što Turska skriva presuđenog ratnog zločinca Sakiba Mahmuljina i šuti na zahtjeve države da se on izruči na izdržavanja kazne. Veliki galamdžija ipak bira svoje galame.

A onima pak, kojima smeta Dodik, zasmetala je sinagoga pa smo tako još jednom doživjeli poraz čitajući vijest kako roditelji osnovnoškolcima nisu dozvolili da uđu u sinagogu. Toliko u drugom i drugačijem.

Napokon se u BiH priča o voću. Banane s kokainom su nekim čudom stigle u Široki Brijeg. Nekim čudom su i otkrivene.

4.6. – Nedjelja

Priča se opet okreće. Sad se u utrci za vlast u Mostaru kao pobjednik spominje SDP. Kako je krenulo, mogli bismo još neko vrijeme gledati tehničku vladu jer matematika nikako ne ide na ruku onima koji moraju odlučiti kome dati nogu.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close