Pregled tjedna

Kad antifašizmu zasmetaju stolice

Sreća pa ima onih koji shvaćaju da je lopta nečija okrugla glasačka kutija.
Kolumna / Pregled tjedna | 22. 05. 2023. u 09:05 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

15.5. – Ponedjeljak

Vode se opet podižu i prijete. Poplave ponovno potapaju sirotinju. Vlasti gledaju u nebo. Nitko se ne sjeća kako je voda odnijela humanitarnu pomoć koja se slila u BiH nakon katastrofe devet godina ranije.

Poraženi Bakir Izetbegović, koji je izgubio sve prijatelje a i u stranci se pripremaju da mu okrenu leđa, ne odustaje od lekcija. Ponavlja se otrcana fraza o odlasku na noge Čoviću i Dodiku kao da im je on odlazio na ruke i o prodajama kao da je on kupovao nešto za državu. Sijući drvlje i kamenje na one koji su ga zamijenili, kaže Izetbegović kako ''nema ekipe političara koja je takvom brzinom gubila ugled''.

Nije da treba braniti bilo koga na vlasti, ali trebao bi Izetbegović samo pogledati sebe i svoju ekipu.

16.5. – Utorak

Kad smo kod ekipe, Sebija Izetbegović dobila je još jednu nogu. Pao je otkaz na medicinskom fakultetu. Kako je izjavila zastupnica SDA u Skupštini Kantona Sarajevo – dogodio se cirkus.

Europska unija nas uvjerava da je vlast stabilna i da to treba iskoristiti kako bi se pravili iskoraci. No, ako ćemo biti realni svi naši putovi u budućnost su viseći mostovi na potrošenim konopcima koji se ljuljaju nad provalijom punom zvijeri nedovršenih prošlosti.

Visoki predstavnik u BiH ponovno je najavio kako će koristiti svoje ovlasti za nametanja ukoliko bude potrebe. Kaže kako smo na pravom putu iako mi sami ne znamo gdje idemo i gdje bismo išli.

Gladne oči i otvoreni umovi Balkana mogli bi ostati bez Zadruge jer je zbog pritiska javnosti Željko Mitrović tiho poručio kako je ovo zadnja sezona. Vrijeme je ipak da se vratimo stvarnim cirkusima oko nas.

17.5. – Srijeda

Kad propala politika presuši na govornicima, iskorištavaju se prilike da se najvažnijoj sporednoj stvari – iako je nama sve sporedno pa i sami sebi – proturi politika pod bubrege. Plitak i nemaštoviti proglas navijača u Mostaru uoči utakmice finala Kupa BiH o borbi dobra i zla, fašizma i antifašizma, ljubavi protiv mržnje i što li sve ne, bio je samo uvod u raskrinkavanje još jednog licemjerja.

Jer, u Zenici su ljubavi, dobroti i antifašizmu koji nije ni a od onog u što se s printera kune, popucali konci pa su stradale stolice i ljudske glave a moglo je biti i gore. Kuknjave da je netko okrenuo leđa zastavi i himni su plitke jer se klepeće u ime onih koji i pod zastavom i himnom gaze sve samo za svoje dobro puštajući da se grizu oni koji od života pod tom zastavom i tom himnom i od glasačkih kutija nemaju nikakve koristi.

Na zenički stadion sručili su se predmeti iz ruku i ispod dupeta onih koji tvrde da su u mostarskom ogledalu cvijeće.

Politika se još jednom pokušala kriti iza upiranja prstom u druge i etiketama prema drugima mislila i izbjeći gledanje u vlastite oči. Pokušalo se još jednom prizemnim i plitkim proglasima i etiketiranjem nadoknaditi ono što je utihnulo u politici i nacrtati još jednu granicu koja samo tinja u nečijim glavama.

Sreća pa ima onih koji shvaćaju da je lopta nečija okrugla glasačka kutija.

18.5. – Četvrtak

Nastavak ljubavi u kantonalnoj vlasti u Srednjoj Bosni nagovještaj je da bi SDA i HDZ-a BiH i u mostarskim kantonalnim foteljama mogli nastaviti suradnju. SDA se nastavlja osipati i prozivati one koji odlaze. Šemsudin Mehmedović koji sve glasnije želi biti Bakir Izetbegović utire put promjenama u vrhu stranke. No, pričom o tome kako je BiH u strahu da će je napasti susjedi pokazuje kako ne misli skretati previše s utabanog puta.

U američkom Senatu priča se o prijetnjama Milorada Dodika. Amerikanci kažu da ga moraju zaustaviti. Još samo kad bi znali kako.

Javnost se pokušava zabaviti ostavkom Emira Hadžihafisbegovića u Fondaciji za kinematografiju. Napisao je glumac kako odlazi i da ima dovoljno posla u domovini Hrvatskoj. Licemjeri koji šalju preko granice sve one kojima ne mogu nametnuti svoju viziju skakanja za Bosnu, šute. Kako to da patrioti mogu imati dvije domovine?

19.5. - Petak

Rijeke se smiruju, razina političarenja raste. Milorad Dodik najavio je odlazak u Beograd kako bi podržao miting Aleksandra Vučića. Možda usput dozna tko mu je to pustio u eter psovke na tenisača Đokovića.

Nakon prve sjednice predsjedništva stranke u svojem novom stranačkom mandatu, Dragan Čović nastavio je s praksom vremenskih odrednica. Tako ćemo za 15 dana imati kantonalne vlade. Najzanimljivije će biti, ako se ne probije rok kao prošlog puta, kako će se posložiti hercegovačko-neretvanske kockice.

20.5. – Subota

Vode se povlače. Vlasti su izglasale slanje novca za pomoć poplavljenima. Neki su navukli čizmice i obišli poplavljena područja držeći se dalje od vode. Neki su pak sa suhog pokušali skupljati poene. Tako je Željko Komšić, koji igra nevidljivu igru u ovom mandatu, zakukao kao se poplavljenima daje premalo novca. Bitno je prebijati svoje veličine preko slomljenih leđa.

21.5. – Nedjelja

Pušten je još jedan plin. Republika Srpska će se odvojiti od BiH radi plinovoda. Politika je uvijek bila spajanje na cijevi. Uglavnom onih kroz koje se pušta voda.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close