Pregled tjedna

Pregovori sa zemljom kojoj se postojanje svodi na pregovaranje

Dok se građani pipaju po mjestima gdje su novčanici, Europska unija kaže da je u BiH opipljiv napredak. Objavljen je izvještaj o napretku i svi vide nevidljivo.
Kolumna / Pregled tjedna | 18. 03. 2024. u 09:05 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

11.3. – Ponedjeljak

Curi iz Bruxellesa. Nakon silnih crvenih kartona, BiH će dobiti zeleno za EU. Odnosno, bit će preporučeno Uniji da otvori pregovore sa zemljom kojoj se postojanje svodi na pregovaranje. Progledalo se, ma koliko domaće snage tvrdile da su napokon uspjele promijeniti zemlju, državi kroz prste jer oni koji gledaju u daljinu smatraju da bismo opet trebali stati na nekakav branik nekog drugog svijeta.

Dvojac koji je digao zemlju na noge a pravosuđe i obavještajni sustav bacio na koljena, Ranko Debevec i Osman Mehmedagić, Osmica čije desetke nitko više ne provjerava, izaći će iz pritvora uz mjere zabrane. Ne smiju ni pomisliti da rade sve ono što su radili dok su bili važan kotačić u zahrđalom mehanizmu zemlje.

Ponovno su uspoređene košarice i plaće. Opet nam govore da smo u minusima ma koliko vlasti trubile o plusu.

12.3. – Utorak

Nakon curenja, zasvijetlilo je i službeno zeleno svjetlo. Europska komisija preporučuje da se s BiH pregovara o članstvu u Europskoj uniji.

Spremna su bila stranačka priopćenja o preuzimanju zasluga pa su sad odjednom svi zaslužni i puni amnezije. Javila se i SDA koja također tvrdi da je predvodnik europskog puta.

Za to vrijeme, neki drugi kotačići dobivaju odbijenicu za neodlazak u zatvor. Fikret Hodić i Fahrudin Solak moraju na izdržavanje kazne. I to je europski put.

Zadnji zakon europskog paketa nije razmatran. Sjedište suda je veliki kamen spoticanja. Za očekivati je, kad se usvoji i taj zakon, kamen temeljac.

I dok se slavi dizanje europske rampe, nastavljaju se dizati hajke na neistomišljenike. Nimalo europski.

13.3. – Srijeda

Dok se građani pipaju po mjestima gdje su novčanici, Europska unija kaže da je u BiH opipljiv napredak. Objavljen je izvještaj o napretku i svi vide nevidljivo.

Zeleno svjetlo s jedne strane zasjenilo je novo crveno s druge. Amerika je uvela još sankcija dužnosnicima iz Republike Srpske zbog proslave Dana RS-a pa sada u vrhu tog entiteta nema nikoga kome Veliki Brat nije pokazao crveni karton. VAR-a nema.

Iza nas je, kažu meteorolozi, najtoplija zima ikad a pred nama najtoplije proljeće. Budući da su pred nama lokalni izbori u kojima se tresu visoke teme umjesto lokalnih problema, još jedna vrela jesen.

14.3. – Četvrtak

Oni što dijele crvene kartone sada prostiru crne slike. Američki obavještajci, scenaristi mnogih događaja po svijetu, kažu kako bi Balkan mogao doživjeti novi sukob.

"Nacionalistički čelnici će vjerojatno pogoršati napetost za svoju političku prednost, a vanjski akteri će pojačati i iskoristiti etničke razlike kako bi povećali ili zaštitili svoj regionalni utjecaj ili osujetili veću integraciju Balkana u EU ili euroatlantske institucije", navodi se u dokumentu koji nama vječno napetima ne znači ništa.

Cirkus u Skupštini Kantona Sarajevo na kojeg nije mislila Sebija Izetbegović kad je sjedala u zastupničke klupe. Za cirkus je zaslužan Haris Zahiragić koji je krenuo u fizički obračun. Čudni su naši patriotizmi.

Potres u Crnoj Gori pokazao je aljkavost kod nas. U Ljubinju su zbog tog potresa stradale građevine koje su već stradale u potresu prije dvije godine a koje nitko nije obnovio. Srećom, sad će predizborna kampanja pa će se mahati obnovama. Nama ionako ne smeta nikakvo kašnjenje.

15.3. – Petak

Nije upalilo Fadilu Novaliću to što je tražio da ne ide u zatvor jer ima posao na smanjenju CO2. Morat će bivši federalni premijer odslužiti kaznu. Sud BiH je rekao kako je ''s oprezom trebao pristupiti mogućim poslovima s kojima bi mogao sam sebe dovesti u nepovoljan položaj''. Trebao je tako i s respiratorima.

Kreće svađa. Treba li europski put ugasiti Ured visokog predstavnika. Politički mudraci iznose svoje vizije o tome može li zemlja u obitelj uređenih država tako što će imati stranca koji nadgleda kako se nadmudrujemo.

Zeleno svjetlo blijedi. Javljaju se zemlje koje smatraju da BiH nije zaslužila pregovore. Piše se iz europskih pera kako ''nekoliko zemalja EU-a zatražilo pojašnjenja iznenađujuće pozitivnog izvješća o Bosni i Hercegovini''. Među njima su najglasnije Nizozemska i Danska.

Stigao je i odgovor. Milorad Dodik kaže da nećemo u EU i da nećemo europske milijune ako nam se nametne ono što je u tim zemljama moderno. A legalizacija skriva veliki broj glasova… Možda i popusti.

16.3. – Subota

Opet poziv na progon iz Sarajeva. Stradao je ovog puta novinar Dnevnog avaza a napravljena je i lista nepoželjnika. Opet nešto po europski.

Središnje izborno povjerenstvo BiH, koje presporo broji glasove, prebrojalo je novac i zakukalo kako bi država trebala razmisliti o tome da još nije izdvojen novac za izborni proces. Izborni zakon se spomene tu i tamo.

Veselo kod susjeda. Predsjednik želi biti premijer.

17.3. – Nedjelja

U BiH, koja se ne može godinama dogovoriti oko neradnih dana, mogao bi biti neradni dan radi izbora u Hrvatskoj. Nagovijestio je to čelnik HDZ-a BiH, Dragan Čović, odbacivši tako strahove za izlazak radnim danom na parlamentarne izbore susjedne države onih koji imaju pravo glasa. Prepali su se organizatori gdje će se postaviti kutije jer su srijedom djeca u školama.

Nedjeljno popodne osvježava novi hvalospjev iz Europske komisije. Nismo ni svjesni kako smo divni.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close