Pregled tjedna

Mrlja patriotske mržnje

Poludjeli su djelitelji pravde i lekcija u Bosni i Hercegovini. Pao je Facebook pa se prljavi prsti nemaju gdje istresati mržnjom u ime nekakve ljubavi.
Kolumna / Pregled tjedna | 11. 03. 2024. u 09:05 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

4.3. – Ponedjeljak

Nevidljivi cirkus, odnosno kaos kojeg nitko ne spominje, nastavlja se. Federalni parlament nikako da proradi i zastupnici sjedaju samo da bi čuli novu priču kako nema uvjeta ni ruku da se nastavi s radom. Parlamentu je svejedno. Prokišnjavala zgrada ili ne, Federacija je puna rupa koje nema tko začepiti.

Za to vrijeme, stranački lideri kojih se kao nešto pita, upozoravaju Europsku uniju da ne smije biti prestroga prema djetetu koje nikako da prohoda, da se nauči na wc i kojemu nitko ne mijenja pelene. Sve se češće spominje kako Majka Europa treba shvatiti kako je dijete kilavo. Babe ne treba ni spominjati.

U Mostaru se pale svijeće za Brucea Leeja. Iz zabave, ne iz žalosti i ljutnje. Prava mišljenja lijepe se u komentarima koji sve okreću na nacionalizam, ustaše i četnike i tupavu poruku ''Eto im sad''.

Eto šta i eto kome?  

5.3. – Utorak

Poludjeli su djelitelji pravde i lekcija u Bosni i Hercegovini. Pao je Facebook pa se prljavi prsti nemaju gdje istresati mržnjom u ime nekakve ljubavi.

To što se kroz prste sipa ono što je u glavama strašna je slika Bosne i Hercegovine ne može oprati ništa. Prijetnje koje dobiva Franjo Šarčević jer se usudio kritizirati način na koji se šalju poruke ljubavi, koje isključuju tuđa srca u ljubavi za ovu zemlju, veliki su poraz kojeg nitko ovdje nije svjestan.

Dio priče se hladio time da su prijetnje upućene s lažnog profila i nastavile su se nizati prijetnje i opravdanja prijetnji za one koji ne skaču onako kako se voli Bosna odnosno da nepoštivanje nametnute koreografije znači mržnju prema zemlji. A onda se zemlja krene braniti mržnjom.

Nitko normalan ne bi volio da mu djeca, fotografirala se s nedoraslim idolima ili ne, udišu takav zrak budućnosti. Nitko osim nas. Samo se kod nas ljubav hrani mržnjom i nekom se želi ugasiti život za suživot.

Za to vrijeme, patrioti traže od države da ne idu u zatvor i da ih se sačuva od presude za respiratorsku aferu.

6.3. – Srijeda

Država glumi dogovaranje pa je usvojen zakon iz uvjeta Majke Europe. Uvijek se čeka zadnji tren kako bi se uvjerila glasačka tjelesa da nitko ne izdaje ništa.

Trovači se čude zašto djeca napadaju djecu u Mostaru zaboravljajući da odora malih ratnika ne oblači samo tijelo nego i um. Tupi kakvi jesmo od malena oštrimo trnje pa kukamo kad se nabodemo.

7.3. – Četvrtak

Opet se spominju američke sankcije i opet se spominje da ruše oni koji tvrde da grade. S obje strane šuplja priča. Niti tko koga ruši niti bilo tko što gradi.

Saga oko izgradnje islamskog centra u Mostaru se nastavlja. Nakon što je postavljena tabla s namjerom i predstavljen projekt, mostarska Islamska zajednica je, znajući da će biti odbijena, poslala zahtjev Gradskoj upravi za dozvolu gradnje. Obračun je to, između ostalih obračunavanja koja prizivanjem kostiju mrtvih pumpaju umrtvljene glasače, i unutar SDA.

A oni koji su stvarno pod zemljom, opet ne mogu izdržati. Goloruki rudari su ponovno u štrajku. Čini se da je strategija prelaska Bosne i Hercegovine na zelenu energiju zavijanje ljudi pod zemljom u crno.

8.3. – Petak

Dan žena. Puni su mediji ženskih prava, čestitki i podsjećanja koliko su nam svima žene važne. Nitko da od silnih čestitara pomisli uraditi nešto po pitanju stvarne zaštite žena koje mrtve skupljaju klikove u medijima nakon što ih ubiju partneri koje nitko nije spriječio u njihovim neskrivenim namjerama.

Nitko da zaštiti robinje na blagajnama i po tržnim centrima koje su ucijenjene i pretvorene u robu koju je lakše zamijeniti od one robe koju prodaju. Čak i one žene koje su se dokopale važnih fotelja zaborave na žene.

Država je potvrdila da se riješila jednog zakona koje Europa od nas traži. Mostar je potvrdio da je zahtjev za gradnjom islamskog centra odbijen.

Pronađen je obezglavljen i obeznožen Bruce Lee. Junak je pripremljen za otpad. Čudni su putevi onih koji se žele dočepati novca a daleko su od jasli.

9.3. – Subota

Mržnja ne prestaje. Lijepe se novi pamfleti zašto bi Šarčević trebao biti prognan pa se ide do toga da se upućuje apel da se progna i s destinacije koju je izabrao za bijeg. Ludilo, koje ga na nekim fotomontažama poistovjećuje s Radovanom Karadžićem, s metom na čelu, nema granica.

Grad Mostar mogao bi na sud u Strasbourg zbog lokacije na kojoj Islamska zajednica želi graditi centar.

Svima nam je laknulo. Milorad Dodik objavio je da više voli ljeto nego zimu.

10.3. – Nedjelja

Napisala je Majci Europi Borjana Krišto da smo postigli odgovarajuću razinu suglasnosti oko zakona koji se od nas traže. Iako još visi Zakon o Sudu BiH, između redaka se poručuje Europskoj uniji da nas primi. A mi ćemo poštivati određenu razinu zakona kao i do sad.

Nastavlja se razvlačenje patriotizma. Sad se pokušava umanjiti govor mržnje ali to više nije ni bitno. Javnost je zatrovana. Nižu se tekstovi u kojima se mržnjom pravda ljubav. Rijetki su oni tekstovi koji brane. Još su rjeđi palčevi pod njima jer se u sve uvukao strah da će netko nekoga proglasiti neprijateljem Bosne. Možda i Hercegovine.

Kralj Tvrtko odigrao je svoju ulogu. Nitko da mu se sjeti dana smrti i zapali mu svijeće pred privremenim spomenikom kojeg je sarajevska gradonačelnica razvukla kao svoju ljubav.

I ona se skrila. Umjesto da osudi sve one što su svojim patriotizmom mnogima ogadili grad u kojem se smiješi i kad ne treba.

Zemljo, sretna ti još jedna mrlja patriotske mržnje. Kralju Tvrtko, sretan ti kalendar.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close