Pregled tjedna

Obračun s visinama

Poduzećem od takve važnosti ne treba upravljati mladost nego stručnost. No, kako se kod nas stručnost mjeri klimavosti glavom, ne treba sumnjati da će na čelo doći stručno klimavi.
Kolumna / Pregled tjedna | 17. 04. 2023. u 09:05 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

10.4. – Ponedjeljak

Stranka Bakira Izetbegovića još uvijek grebe noktima po unutarnjoj strani mrtvačkog kovčega. SDA je pozvala HDZ BiH i SDP, dvije stranke izdajice, prodavačice interesa, nepatriotski nastrojene struje u BiH, zločince koji bi da se odvoje i što im sve nisu zalijepili ovih dana, da sjednu i dogovore se o sjedanju u vlast.

Nema, nije bilo i neće biti principijelnosti u bosanskohercegovačkoj politici pa je stranci koju šamaraju pravosuđe i prosvjetne inspekcije svejedno s kim će sjesti u vlast samo da sjedi. Jer, pobjednici u Bosni i Hercegovini samo sjede.

Za to vrijeme mediji isprazno piskaraju kako čelniku svega u Republici Srpskoj prijeti pet godina zatvora, dok se čelnik u Federaciji BiH hvali fotografijama iz svojeg djetinjstva i tješi starce kako će mirovine još rasti.

Oni koji se bave ozbiljnijim stvarima kažu da potrošačka košarica, iako u bih nema stvarnih potrošača nego trošača vremena, iznosi skoro 2.900 KM. To ove što će sjesti i što bi sjeli, ne zanima.

11.4. – Utorak

Svi direktori u Elektroprivredi Hrvatske zajednice Herceg Bosne podnijeli su ostavke. Iako nema nekog dubokog i razumnog objašnjenja, kažu kako će prepustiti mjesto mlađima. Ustvari, da se ne lažemo i ne mudrujemo, radi se o nekakvom obračunu s visinama jer je netko povlačio poteze koje nije trebao ili ih nije povlačio.

To da će doći na njihovo mjesto netko mlađi je smijurija. Jer, poduzećem od takve važnosti ne treba upravljati mladost nego stručnost. No, kako se kod nas stručnost mjeri klimavosti glavom, ne treba sumnjati da će na čelo doći stručno klimavi.

Za to vrijeme, onaj koji ne klima i kojeg ni stranci ne mogu zaklimati, Milorad Dodik, sasuo je nove prijetnje te poručio kako prekida sve odnose s NATO-om. Tako je ljudski vjerovati i uvjeravati sebe da te se nešto tako veliko pita.

12.4. – Srijeda

Da poslovni rezultati, manjak stručnosti ili nešto poslovnije ne leži iza ostavki u javnom poduzeću u kojem jedva da ima mjesta za nove kadrove, a kadrova ima, priznao je neizravno čelnik HDZ-a BiH, Dragan Čović.

On, koji je za vrijeme pada Aluminija govorio kako politike ne smije biti u poduzećima, najavio je nova čišćenja u drugim javnim poduzećima. Jer, politika je valjda najveća stručnost iako je rekla da se neće miješati. Time je ova čorba s foteljama još misterioznije zamiješana.

I dok Čović miješa, Fadil Novalić, presuđenik u tehničkom mandatu, kaže kako nema što ne raste u Federaciji BiH. Sve je više zaposlenih, sve su više plaće, sve su više mirovine… O nekim drugim ''sve više'' Novalić ne govori – sve više se bježi, cijene su sve više, pučke kuhinje dijele više obroka, sav besmisao nakaradne tvorevine je viši. Zavisi valjda tko s koje strane gleda.

Održan je još jedan bespotreban sastanak u vezi formiranja federalne vlasti. Lidija Bradara je rekla da je rekla svoje. Refik Lendo nije rekao da je rekao ali je zatražio još vremena. Nitko ne zna za što će mu vrijeme.

13.4. – Četvrtak

Sebija Izetbegović, žena muža koji je ostao bez vlasti, ostala je bez doktorata. Tko se sjeća, a malo je onih koji se u ovoj zemlji žele sjećati egoizma i sebeljublja preko tuđih leđa, sjetit će se kako je gospođa bez titule naređivala pred mikrofonima kako da je se oslovljava.

Krnja, tehnička Vlada Federacije BiH dala je zeleno svjetlo za vršitelje dužnosti direktora u Elektroprivredi Hrvatske zajednice Herceg Bosne koja je javnost utješila da će struje biti. Kao da su sedmorica veličanstvenih sami proizvodili struju. Kao i uvijek i kako to u nas biva, među novim imenima stare su veze s onima koji vedre i oblače.

Uhićen je mladić koji je pustio tajne dokumente Pentagona. To znači da je u dokumentima istina.

14.4. – Petak

Fadil Novalić, proslavljen u javnim nabavama, drži lekcije kako se kopa tunel. Kakav god da se iskopa na njegovu kraju neće biti svjetla.

Dragan Čović odbio je poziv Refika Lende da SDA, SDP i HDZ BiH sjednu za stol. Valjalo bi vidjeti tko će se ustati od stola ako neko čudo vrati SDA u vlast.

Milorad Dodik, pjevač hita o jačem od sudbine, kaže da se ponovno razmišlja da se Republika Srpska odcijepi od Bosne i Hercegovine. Neki drugi razmišljaju o kolonijama u Svemiru.

15.4. – Subota

Ozbiljne analize malo ozbiljnijeg svijeta od nas kažu da je inflacija tvrdoglava i da je se nećemo riješiti tek tako. Naši mozgovi rješenja nemaju i nisu postavljeni da bi nudili rješenja nego da bi podgrijavali probleme.

Kako bi drugačije trajali?

Čović nas tješi kako bismo mogli upasti u najveću krizu do sada te da smo svi taoci.

Kako bi drugačije galamili o oslobođenju od svega osim od njih samih?

16.4. – Nedjelja

Obilježavaju se krvave obljetnice. Prošlo je 30 godina od velike krvi. Ništa i nitko nas ne uvjerava da je opet neće biti.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close