Pregled tjedna

Ovdje svi sve prave budalama

Što li su internetske jezičine pomislile kad su se ustanovile sve okolnosti nestanka i smrti djevojčice i je li vijugama palo na pamet da, i ako obrišu sve što su prosuli, Internet sve pamti.
Kolumna / Pregled tjedna | 08. 04. 2024. u 09:07 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

1.4. – Ponedjeljak

Svjetski dan šale. Kod nas svakodnevne vijesti izgledaju kao prvoaprilske šale a informacije koje se plasiraju ionako su neprovjerljive. Nema onoga tko se u javnom prostoru ove zemlje, koji nalikuje javnom toaletu, nije ispraznio s kakvom neistinom a da nije odgovarao pa je stoga u zemlji onih koji se hvale da imaju najbolji humor na svijetu, pa i onda kad je najteže, i šala obezvrijeđena.

U zemlji koja je skrenula na europski put a ne skreće sa svoje stranputice, bacaju se bombe na kuće političara, stranka čiji je premijer završio u zatvoru drži lekcije o trošenju javnog novca, pada još jedna velika pozicija u pravosuđu i sve se privremeno financira.

Ovdje svi sve prave budalama.

2.4. – Utorak

Državna koalicija ne postoji. Kaže javno Milorad Dodik kao da je to neka tajna. Nakon poteza visokog predstavnika, stavovi prema tome treba li i dalje slušati strance udaljili su jedne od drugih i trećih. Jedni šute, drugi šapuću, a treći galame jer se samo galamom može skriti zveckanje kovanica. Papirnatog je, zbog banaka koje poštuju sankcije, ostalo vrlo malo.

Sanja Vulić, nastavnica, psovačica, daje od sebe 1.000 KM za plaću članici Predsjedništva BiH. Još će se ostvariti ona da ćemo političare plaćati putem sms-a.

Oni što se kunu u Ustavni sud nisu podržali zakon kojim se provodi presuda tog suda a tiče se jednostavnih dopuna o plaćama i naknadama. No, to jednostavno dira u komplicirani odvojeni život u pravosuđu kojeg svi žele naplatiti.

Naplatiti nešto želi i Zoran Milanović koji ratuje protiv Amerike preko leđa Hrvata u BiH. Hrvati u BiH mu skrivećki plješću. Na predstojećim izborima, za pozicije tri fikusa u Hrvatskom Saboru, zna se kome ide pljesak.

3.4. – Srijeda

Jedan Dodikov ministar, koji drži financije zemlje, odobrio je privremeno financiranje kojim će se financirati i izbori. Naravno, krenula su opravdanja kao iz američkih filmova: ''Nije to što misliš''.

Drugi Dodikov ministar, koji se bavi trgovinom, zaposlio je suprugu u RAK. Naravno, nema pravdanja i to je baš što misliš.

Priča se da Dodik priprema bijeg. Dodik govori da priprema izbore koje neće priznati zapad i da računa na prijatelje. Pitanje je koliko prijatelji računaju na njega.

Fadil Novalić je odustao. Ne računa više na pomilovanje.

Zukan Helez se preračunao. Crnogorci tvrde da je uhvaćen u laži kad je rekao da je s tom zemljom dogovoreno testiranje dronova samoubojica. Neki nikako da naprave političko samoubojstvo. A razloga imaju.

4.4. – Četvrtak

Christian Schmidt ispravlja ispravljeno. Nakon mjeseci razmišljanja o Izbornom zakonu, i produljenja rokova, dogodilo se visokom predstavniku da je u nametnutom zakonu bilo grešaka pa se sada one ispravljaju. Nitko ne reagira, nikoga ne zanima.

Državna koalicija podigla je haljinice i pokazalo se da imaju staklene noge. Dakle, kako je priznao Elvedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH, koji se više bavi unutarnjim odnosima, koalicija na razini države ljulja se. To što je koalicija na razini Federacije BiH uljuljana, nitko ne spominje.

Ispravljač Schmidt posjetio je Aleksandra Vučića. Otvoreno su, kažu, pričali. O onome što nije bilo otvoreno, neće govoriti. Milorad Dodik, koji je pojašnjavao javnosti koga Vučić prima, dao je, dajući rok partnerima, sebi rok. Počinjemo brojati.

5.4. – Petak

Čitav vrh mostarske SDA, stranke koja tumara po dnu bosanskohercegovačkog političkog blata, podnio je ostavku. Mjesecima traje natezanje oko toga tko će preuzeti stranku iz ruku Salema Marića, čovjeka kojem nitko ne zamjera upadice na sjednicama Gradskog vijeća, ali mu zamjera umjerenost.

Sam Marić, između redaka govori kako stranku želi preuzeti radikalnija struja što Mostaru, kojeg politika uvijek ukopava, ne ide na ruku, ali ide na ruku središnjici kojoj je svaka slamka spas. Možda SDA u Mostaru, poput HDZ-a, dobije brojeve.

A oni koji gledaju taj cirkus i navijaju za svoje i protiv drugih, ne vide da Grad Mostar iz godine u godinu maže oči pa je tako pomoć socijalno ugroženim obiteljima iz tri nacionalne šake jada, za tri vjerska blagdana, ograničena na broj 30. Svake godine, za sve tri nacije, spremno je samo 30 paketa bezvrijednih 200 KM, bez računice što taj iznos znači, bez računice o povećanju broja siromašnih i s računicom mazanja očiju dok se veliki plijen kupi.

Tako se grad, u kojem se potežu velike riječi i male slamke, ustvari brine za građane – otafrlje.

6.4. – Subota

Raspetljalo se klupko o sudbini dvogodišnje djevojčice u Srbiji. Što li sada misle svi oni mozgovi koji su po blatu Interneta prosuli svoje vijugice kad su, bez dokaza i povoda, opisivali najmračnije strane majke i oca, kad su osuđivali i presuđivali majčinsku ljubav i majčinsku šutnju i kad su htjeli, skriveni iza svojih monitora i kućišta s ispraznim povijestima pretraživanja, uzeti pravdu u svoje ruke i presuditi majci.

Što li su internetske jezičine pomislile kad su se ustanovile sve okolnosti nestanka i smrti djevojčice i je li vijugama palo na pamet da, i ako obrišu sve što su prosuli, Internet sve pamti.

Subotnje predvečerje, kad nebo daje najljepše boje, a roblje se priprema kući s poslova ili uživa u skorom kraju slobodnog dana, trese eksplozija. ''Odvaljeno'' je pola brda kraj Mostara. Odvaljen je šamar prirodi, odvaljen je šamar građanima. No, otrnuti od šamaranja, okrenut ćemo drugi. I priroda i mi.

7.4. – Nedjelja

Nigdje na svijetu, samo ovdje, ne može se dogoditi da nakon nespretnog i nesretnog miniranja u kamenolomu s nevjerojatnim odronom i nevjerojatnim posljedicama svi šute.

Šuti vlasnik kamenoloma, šute oni koji su mu dali koncesiju, šute oni koji vladaju područjem na kojem su mogli stradati planinari, radnici, na kojem je stradala priroda.

Šuti policija, tužiteljstvo, inspekcija. Šute ekološke udruge.

Da je negdje drugdje pola brda završilo u rijeci u koju se svi kunu, pred kamerama bi se smjenjivali govornici, u službenim prostorijama na informativnim razgovorima odgovorni ljudi a javnost bi dobila opsežno smisleno priopćenje a inspekcija i tužiteljstva pune ruke posla.

Srećom, nikom nije bilo ništa. I da je bilo, poučeni ranijim nesrećama ali i pogibeljima, nikom ne bi bilo ništa.

Valjda ljudima netko kupi automobile.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close