Pregled tjedna

Bitno je da se vrtimo u krug

Na kraju, javila se Amerika i oplela po Dodiku. Razmjenjuju se paljbe: Amerika tvrdi da Dodik ruši BiH, Dodik tvrdi da Amerika ruši BiH. BiH nitko ništa ne pita.
Kolumna / Pregled tjedna | 01. 04. 2024. u 09:05 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

25.3. – Ponedjeljak

Iz Europske unije, koja nam je progledala kroz prste i odobrila otvaranje pregovora koji mogu početi u sljedećem stoljeću, sada je poslana poruka kako se produžuje mehanizam kažnjavanja političara u BiH do ožujka 2026. godine. U ovoj zemlji svi kažnjavaju političare osim onih koji ih biraju i plaćaju.

Novi pokušaj dogovaranja, nakon šminkanja zakona za Europu, naišao je na osude američkog Veleposlanstva u BiH. Svjesni da visoki predstavnik u BiH priprema nametanja u Izbornom zakonu, iz HDZ-a su uputili prijedlog izmjena kako bi pokrenuli novu priču o promjenama. No, prijedlog je dočekan na zub, a glasniji od partnera s pregovaračkih stolova bili su u američkom veleposlanstvu. Upozorili su da prijedlog upućen kroz Ministarstvo pravde nije pravedno ni po njihovu ukusu.

HDZ BiH brani Milorad Dodik koji jedini otvoreno govori strancima da su strano tijelo koje se ne bi trebalo miješati baš u sve naše jade.

Stranke Trojke zajedničkom press-konferencijom brane sebe od SDA.

26.3. – Utorak

Visoki predstavnik u BiH pokvario je europske hvalospjeve i samohvale. Christian Schmidt nametnuo je izmjene izbornog zakona. Kaže Schmidt da će se time spriječiti krađe i da će izbori biti pošteniji. No, neće cijela BiH uživati u poštenju pred kutijama jer je ustvari Schmidtovo nametanje pilot-projekt koji će se provesti na nekoliko glasačkih mjesta, a ne na svim. Tako će neki biračima ostati čast da budu prevareni na izborima.

No, ostala je i čast da sve u BiH stane jer je, sudeći po kritikama upućenim Schmidtu, izabrao najgori mogući trenutak i pokvario sve pozitivno u zemlji, nešto što je jako rijetko u političkim procesima.

Nametanje je osudila i Europska unija poručivši kako je ono trebalo biti iskorišteno tek u krajnjoj nuždi i da su se naše glave upravo počele približavati jedna drugoj. No, visokom kad ponestane veličine, posegne za odlukama.

Mlake osude, i glasne pohvale domaćih lidera zasjenila je šutnja Milorada Dodika koji se, začudo, nije oglasio nakon proglasa o nametanju. A zna se što Dodik misli i što je galamio. Ako Schmidt nametne, sve staje. I stat će.

27.3. – Srijeda

Schmidta hvale Amerika, Britanija i Njemačka. Uspjeli smo, dakle, posvađati Ameriku i Europu, a potom Europu s Njemačkom. Schmidt je uspio opet posvađati nas.

Republika Srpska pripremila je svoj Izborni zakon i potaknuti su na još jedno negiranje države jer u prijedlogu zakona Središnje izborno povjerenstvo BiH nema ništa s izborima na području RS. Možda će sada brže brojati glasove a ne da rezultate izbora čekamo po mjesec dana.

28.3. – Četvrtak

Tuga vlada zemljom. Političari su počeli kukati kako zbog sankcija ne mogu dobivati plaću i traže pomoć uz galamu kako im se krše ljudska prava, a to je da ne mogu otići u banku i podići plaću.

Događa se to u vrijeme kad nitko ne šljivi rudare jednako kako ni političari koji sada kukaju nisu šljivili tisuće i tisuće robova u BiH koji su banku vidjeli samo izvana jer nemaju potrebe ulaziti u nju.

Valjda zato jer je šutio dva, tri dana, Milorad Dodik nije se gasio u Narodnoj Skupštini gdje je u razglabanju informacije o situaciji svijetu raspalio po opoziciji. Onda smo slušali nove samohvale predsjednika svega i svačega – od toga da je ratovao oko Sarajeva do toga da se ničega ne boji iako su rekli da će pucati na njegovo osiguranje ako pruži otpor, a on tvrdi da će otpor pružiti.

Naravno, koristio je vladar vokabulara sve moguće uvrede na račun opozicije ali je poslovnik takav da ga Dodik ne može prekršiti niti može itko zaustaviti gromadu koja je načela još jednu lavinu u zemlji u kojoj samo što nije krenulo pa makar to nešto bilo i nevidljivo napredovanje prema Europi.

29.3. – Petak

Nakon maratonskog razglabanja, pred zoru u Narodnoj Skupštini RS donesen je nacrt Izbornog zakona koji će još jednom prekrižiti državu u ovom entitetu. Naravno, mudro se pripremilo i odugovlačenje ne bi li možda visoki predstavnik povukao svoja nametanja što je zatraženo od njega.

Christian Schmidt uspio je još jednom ono što i nije teško – unazaditi BIH i Milorada Dodika učiniti većim nego što jeste.

U kakvo smo ludilo vraćeni govori i poziv Dodika stranci Bakira Izetbegovića da se vrati kao partner jer ne želi više raditi s Trojkom. Javio se potiho i Aleksandar Vučić dajući punu podršku Dodiku. Valjda jer su i u Srbiji izbori.

Na kraju, javila se Amerika i oplela po Dodiku. Razmjenjuju se paljbe: Amerika tvrdi da Dodik ruši BiH, Dodik tvrdi da Amerika ruši BiH.

BiH nitko ništa ne pita.

30.3. – Subota

Mostar je dobio panoramski kotač, za neke točak za neke Mostar Eye. Bitno je samo da se vrtimo u krug.

Financijski pritisak na ljude i stranke s crne liste daje rezultate. Kreće ozbiljna kuknjava kako banke ne žele imati posla s njima. Vraćamo se na poslovanje u kovertama.

31.3. – Nedjelja

Ubrzali smo vrijeme. Svaki sat manje u ovom trokutastom cirkusu je dragocjen.

Schmidt kaže kako je svojim zakonom ohrabrio mlade da ostanu. Uranio je za prvi april.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close