Pregled tjedna

Identitet onih koji plaćaju i šute

Pred sudom je opet bilo veselo. Svi su, kaže Dodik, kreteni. Osim onih koji kleče pred njim i klikću pred zgradom suda.
Kolumna / Pregled tjedna | 11. 12. 2023. u 09:05 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

4.12. – Ponedjeljak

U još jednoj reprizi, Ramo Isak drži predavanje Miloradu Dodiku o bogaćenju, crnim listama i nepotizmu. Svi smo valjda zaboravili mali obiteljski skok Isaka i sinova, direktorska mjesta i vožnju helikopterom. Čini se kako su glasači oboljeli od amnezije ipak dijelom u pravu – svi su oni isti.

Dodik nastavlja zabavljati pa sada teret odcjepljenja prebacuje na ostatak napaćene zemlje i kaže za HRT kako će se prije BiH odcijepiti od RS-a. Gledateljima HRT-a je svejedno. Ionako ne razumiju svoj komšiluk i susjedstvo.

Brojač vremena, čijih je deset dana opet prošlo, sada priziva mudrost. Dragan Čović nada se da će nam Europska unija dati zeleno svjetlo za pregovore. Inače smo poznati kao dobri pregovarači i ispunitelji svega dogovorenog.

Najavljuje se novo poskupljenje mesa, a u istom trenutku poslodavci govore kako ne može minimalna plaća biti 1050 KM nego samo 750 KM. Valjda je meso samo za gazde. Radnici će morati prijeći u vegane.

U moru novih problema javljaju se novi rješavači. Šemsudin Mehmedović najavio je osnivanje nove stranke. Najvažnije od svega je da će se zvati Bosanska… Eto rješenja.

5.12. – Utorak

Ekskurzija iz BiH zaputila se u Bruxelles. Svita koju skupo plaćamo pohrlila je na sastanak na kojem se pokazalo totalno sljepilo.

Europska unija, naime, vidi predanost vlasti i napredak u BiH. Dio BiH vidi da smo se promijenili i sazreli. Treći dio vidi da ne želi vidjeti ništa.

Povećalima Europske unije hitno je potreban remont jer ako vide predanost u BiH za promjenama i ako vide volju političara da mijenjaju stvari, onda bi se i oni trebali mijenjati.

Između redaka dalo bi se iščitati da je Unija na takvoj klackalici da mora biti oprezna i šta će reći jednoj državi poput BiH koja ne zaslužuje da joj se riječ o napretku kaže.

Još jedan patriot bi mogao u zatvor. Selmo Cikotić prvostupanjskom presudom proglašen je krivim zbog milijuna koje je uzimao od domovine. Tri godine zatvora za više od 9 milijuna. Fina ljubav.

6.12. – Srijeda

I dok neradnici trube o napretku i govore kako imaju plan reformi za EU, neka druga međunarodna zajednica galami kako je u brigama jer BiH ne napreduje. Građani su zbunjeni. Ne znaju u koji semafor gledati.

Pred Sudom BiH skupili su se svi oni kojima je Milorad Dodik bog kako bi ga još jednom dignuli u nebesa. Pred sudom je opet bilo veselo. Svi su, kaže Dodik, kreteni. Osim onih koji kleče pred njim i klikću pred zgradom suda.

O razini našeg napretka i nebrizi onih za koje slijepci tvrde da se trude govore i lekcije o premlaćivanju žena koje nitko ne želi zaustaviti.  

''Kad dođe udarac, onda je to odgojni udarac, ne iskazivanje srdžbe. To je udarac koji ne ostavlja trag. To je udarac koji ne ostavlja masnice. Udarac koji izbjegava lice. Taj udarac pokazuje ženi i kaže: 'Vidi dokle si došla'...''. Dio je to lekcije islamskog učenjaka iz BiH kojem učenici nabijaju klikove na YouTubeu. Država, koja bi i sama tukla, ne vidi u tome ništa loše. Ovo su isto kampovi jednako opasni kao i oni oko kojih se digla galama pa se spustila.

A spuštati se neće kamate. Kažu bankari da onaj dio života koji nas zanima očekuje nova nestabilnost. Možda zbog toga pratimo politiku, kako bismo bili što dalje od stvarnosti.

7.12. – Četvrtak

Državi smeta jer su se mrtvi prijavljivali za europski novac kojim se prevladava energetska kriza odnosno kupuje ogrjev. Ne smeta državu kad ona vara pred europskim fondovima ali ni kad mrtvi, kojima je hladno, glasaju na izborima.

Kažu kako je Sebija Izetbegović pljunula zaštitara. Bivša prva dama kaže da nije. Zaštitar, kojem je Izetbegović bacila i motorolu jer je nije pustio da vozilom prođe kroz kapiju, od silnog stresa ne sjeća se što mu je sve bivša direktorica, koja će dobiti ugovor da radi, rekla. Uvijek zaboravljamo kad nas pljuju.

Policija je napokon razriješila misteriju s prometom nesrećom u Čapljini. Nespretnim priopćenjem doznalo se zašto je jedna osoba izbrisana iz evidencije da je sudjelovala u prometnoj nesreći. Novinari su odradili svoje. Sad bi trebao netko pronaći misterioznu osobu s gumicom u rukama.

8.12. – Petak

Prva dama u Hrvata pohvalila je mostarsko Sveučilište rekavši kako se ono brine za očuvanje identiteta naroda zaboravivši reći kako Sveučilište stvara identitet naroda koju plaća sve što mu kažu.

Valjalo bi da je netko od onih koji su slavili obljetnicu mostarskog Sveučilišta izvan Mostara bio dan prije na predstavljanju jedne knjige pa da čuje kako to profesori govore o svojem sveučilištu.

Naravno, govore to kad nema kamera i šefova. I to je, valjda, dio izgrađenog identiteta.

Brzinom munje izdala se knjiga o lokaciji na kojoj se gradi mostarsko kazalište. Što nas sve čeka u izbornoj godini u gradu u kojem se galami protiv drugih dok se zaobilaze rupe svojih?

9.12. – Subota

Stranka čija je jedina vizija bila kako članove odmaknuti od sudskih procesa i primaknuti blagajnama, ispalila je iz vedra neba svoju viziju o BiH do 2043. godine.

Stranka demokratske akcije, stranka koju Otac nije htio prepustiti Sinu pa je sin čekao svoj red da je preuzme i pokopa, prosula je pamet vizijom koja bi trebala biti šlag na torti 100 godina moderne zemlje. Što li stranka vidi moderno, kad je unazađuje po svojoj modi, nikome nije jasno. Isto tako, potpuno je nejasno od kud vizionari u SDA, pogotovo oni koji mogu vidjeti tako daleko kao što je 2043. I to po Julijanskom kalendaru.

Kaže SDA da će 2043. BiH biti ''zemlja slobodnih ljudi koji imaju jednaka prava i koji u bogatom društvu uživaju u različnostima''.

Izgleda da će za 20 godina izumrijeti svi oni koji nisu u stranci.

10.12. – Nedjelja

Sin pevaljke u čijim se pjesmama salijeva tuga dobio je stan u Dubaiju za peti rođendan.

Neka barem netko dobro živi od tuđe tuge kao i od identiteta.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close