Pregled tjedna

300 bogatih i nijedan siromašni

SDA i dalje ne shvaća negativan naboj prema stranci, kako to reče Adil Osmanović čovjek koji u fotelji sjedi od 1992. godine i misli da nije dosadio.
Kolumna / Pregled tjedna | 19. 12. 2022. u 08:55 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

12.12. – Ponedjeljak

Kuknjava ne prestaje. Nakon što se borio s 11, a nije se bojao 11 tisuća, Bakir Izetbegović zajaukao je kako mu se sada osvećuje 300 bogatih ljudi. Dobro je dok mu se ne krene osvećivati sirotinja.

Kuknjave i koalicijske križaljke u kojima se samo brže od ljubavi rađa zaborav na sva ranija pljuvanja sadašnjih koalicijskih partnera važnije su od poplava koje su, unatoč ogromnom novu za nasipe i sanacije, opet pokazale zube. U ovoj državi sve je važnije od života.

Mostarska zračna luka ponovno je predmet za viceve. Pet putnika u jednom mjesecu dok se galami o Mostaru kao središtu ne može izazvati ništa osim smijeha. O ostavkama, osim sramežljive galame iz oporbe, koja više neće biti oporba, nitko ne govori.

13.12. – Utorak

Život se sveo na 1.080 KM. Svi galame o jednokratnoj pomoći, samo vlast tiho govori da slijedi strujni udar na džepove građana. Struja će, priprema se teren, poskupjeti.

Hrvati u BiH dobili su demografsku strategiju. Hrvatski narodni sabor skovao je plan koji bi trebao nagovoriti Hrvate u BiH da rađaju djecu. Plan je bio najavljen još prije više od godinu dana, ali je demografija morala sačekati pravi politički trenutak.

Bosna i Hercegovina dobila je narančasto svjetlo na europskom semaforu. Ministri nadležni za europska pitanja u Europskom vijeću, odlučili su Bosni i Hercegovini dati kandidatski status. Iako zemlja nije mrdnula s mjesta od kad je predala papirić na kojem piše da bi u Europu, svijet je odradio svoje pa je posrnula zemlja postala strateški važna i oteta od ruskog utjecaja.

Klepeću klepetani u političkim krugovima umišljajući da su možda oni zaslužni za ovaj korak dok im odzvanja da im se, korumpiranima kakvi jesu, piše crno kad krenu europska pravila. Ako do uvođenja tih pravila na prostoru trokutaste rupe prežive i BiH i Europa.

14.12. – Srijeda

Riješena je misterija križića i listića pa će Milorad Dodik još snažniji u Dom naroda države koju ne želi snažnu. Fotelja je ipak nečiji jedini globus.

A koliko je globus šašav govori i izjava ruskog dužnosnika koji kaže kako nije nikakav problem da se Srbija pripoji Rusiji. Samo da je do volje naroda. Sreća pa je narod bezvoljan.

Tvrtke se hvale kako radnicima isplaćuju pomoć – jedinu stvar zbog koje se ne psuje Fadul Novalić – i da će im isplatiti regres pretvarajući vlasnike u važniji dio firme od radnika.

Za to vrijeme, Djed Mraz dobiva još jednom potvrdu da je persona non grata u zemlji nepoželjnih. Ministar raseljenih, tog besmislenog ministarstva koje je svjesno da se nitko više ne želi vratiti, stavio je upitnik nad dolazak sjedobradog djedice da donese paketiće djeci uposlenih u ministarstvu.

Vrijeđa, kaže ministar Edin Ramić, Djed Mraz možda nečije osjećaje misleći da ih on ne vrijeđa. Da djed mraz u vreći donosi ostanak na vlasti, ne bi bio problem da dođe. I to više puta.

15.12. – Četvrtak

U državi nastaloj na izgubljenom potpisu, potpisan je još jedan dokument u kojem su se počešljani Nermin Nikšić, utegnuti Dragan Čović i namrgođeni Milorad Dodik, obvezali biti dobra vlast.

Za to vrijeme, dignute su ruke europskih dužnosnika i Bosna i Hercegovina službeno je dobila kandidatski status za pristup u Europsku uniju. Uslijedile su silne govorancije o prednostima koje nas čekaju i obvezama koje su pred nama. Ne spominje nitko da se te obveze ne ispunjavaju već godinama i da nitko nije mrdnuo prstom da ih ispuni. Samo SDA mlati praznu slamu tvrdeći da bismo status dobili puno ranije da nije bilo Dodika i Čovića. Nitko ih ne sluša, najmanje europska unija koja je otpisala čelnika SDA jer mu je draži turski prkos prema Europi nego europski put zemlje.

Dragan Čović opet se razbacuje vremenskim odrednicama. Izmjene izbornog zakona, kaže vječiti račundžija, imat ćemo za pola godine. Sjetit ćemo se koliko je godina, pola po pola, prolazilo u njegovim obećanjima.

Tiho se govori o raskolu unutar HNS-a. Vječito nezadovoljni i vječito nemoćni Ilija Cvitanović rekao je kako se povjerenje u toj organizaciji mora zadržati. Uvjet je, naravno, ulazak u vlast.

16.12. – Petak

Nitko ne zna što je jezik Nermina Nikšića natjeralo da nekontrolirano pozdravi govor o povijesnom potpisu nove koalicije. Predznak je to da će se i nova vlast beljiti narodu kako mu se beljila do sada.

SDA i dalje ne shvaća negativan naboj prema stranci, kako to reče Adil Osmanović čovjek koji u fotelji sjedi od 1992. godine i misli da nije dosadio.

Ne trza nitko u državi na vijest o tome da se kroz ladice tužiteljstava provlači predmet težak pola milijarde maraka koje su nezakonito potrošene u hercegovačkom zdravstvu. Nije, valjda, pravi trenutak. Ovo je ipak zemlja čije se vrijeme mjeri pogrešnim trenutcima.

17.12. – Subota

SDA ne prestaje s kuknjavom. Kažu kako im nije do vlasti. Stranci su se, kažu, umiješali. Kad su se miješali ranije, nije im smetalo.

Milorad Dodik kaže da nema nikakve koristi od kandidatskog statusa. Zato je zatražio novčanu korist.

Utvrđeno je da se s televizije nije čulo nikakav poziv na ubojstvo Milorada Dodika. Hoće li direktor RAK-a, koji je zagalamio na FACE Tv, javno izreći pokajanje što je pozvao na kaznu i linč ili ćemo se još jednom praviti da se ništa na velikim pozicijama nije dogodilo.

Javnost se zabavlja medijskim igrama o likovima u ministarskim foteljama. Sudeći po onome što curi u medije i za koga se kroz ''slučajne'' članke navija, gledat ćemo opet stare nesposobnjakoviće kako glume sposobnost.

18.12. – Nedjelja

Hrvati su se s medaljom vratili kući. Nitko se ne sjeća potresa ni afera. Lopta je važnija od svega. A nekad je i okrugla.

Nakon drame u finalu katarskog cirkusa ostat će rasprave je li titula otišla najboljem ili najsretnijem.

U jednu potrošačku košaricu stanu tri napuhane plaće. Bez produžetaka.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close