Pregled tjedna

Čovićev tjedan i optimizam obješen o klin

Ma koliko se Dragan Čović čupao na čupanje iz konteksta, jedino što je odzvonilo s govornice u Banja Luci je poruka da se čuva Republika Srpska.
Kolumna / Pregled tjedna | 07. 02. 2022. u 09:11 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

31.1. – Ponedjeljak

Toliko o otopljavanju. Razgovori su besmisleni, povikao je Dragan Čović, čelnik HDZ-a BiH, optuživši za besmisao stranku Bakira Izetbegovića s kojom vidi smisao samo kad na svim razinama raspoređuje novac iz proračuna.

Potom je netko anoniman iz Čovićeve stranke rekao nešto što se anonimno ne govori, jer anonimno zvuči neozbiljno – HDZ (možda) neće na sljedeće izbore ako se ne promijeni izborni zakon.

Zatim je američki dužnosnik zadužen za zapadni Balkan – kao da postoji sjeverni ili južni – rekao kako se vrijeme ''troši na sastajanje s korumpiranim liderima''. Zaboravlja Gabriel Escobar da su se i on i galamdžije protiv korupcije sastajale s ljudima koji službeno imaju optužnice za cuclanje milijuna maraka iz proračuna i da su si stiskali ruke najavivši da će se boriti protiv cuclanja.

A cucla se i u Mostaru. Predsjedatelj Gradskog vijeća, koji kafanskim stilom vodi sjednice, kaže da tako dobro rade da je opalo zanimanje javnosti za njihov rad. I onda je Grad poručio građanima da im ne bude krivo ako im nešto ne bude pravo jer se, eto, nije pokazalo zanimanje za javnu raspravu o radnom vremenu kafića u kojima svi imaju razloga za pjesmu do kasno u noć i rano u jutro.

Kao da grad na sva zvona objavljuje javne rasprave i kako da se nikada nije dogodilo da papir o velikim promjenama za građane dođe tiho do mjesne zajednice kojoj se kaže da mora biti još tiša.

I tako u tišini Mostarci čekaju da krene prvi projekt iza kojeg stoji Grad.

1.2. – Utorak

Ma koliko se Dragan Čović čupao na čupanje iz konteksta, jedino što je odzvonilo s govornice u Banja Luci je poruka da se čuva Republika Srpska. Izjava je to koja je mnogima zaparala uši iz usta čovjeka koji očito ne može sačuvati ono što je ostalo od Hrvata u BiH i koji je, objesivši optimizam o klin, načeo ozbiljna šuškanja o povlačenju nakon još jedne nedobivene bitke u kolekciji borbi za narod.

Nema potrebe nikakve da Čović moli dužnosnike u RS da čuvaju svoj entitet niti bi trebalo biti potrebe da ljude u Posavini tješi time da će im uskoro doći ministarstvo iz Hrvatske da im pomogne. Gdje su ministarstva entiteta kojeg treba čuvati ili ministarstva entiteta i države koje Čović spašava?

Za one koje zanima kako se troši njihov novac, objavljeno je kako su službeni automobili progutali pet i pol milijuna KM. Gutao je ovaj narod i više.

2.2. – Srijeda

Milorad Dodik nije poslušao Dragana Čovića i neće se vratiti u institucije BiH. Politička kriza se nastavlja, ali će se naći načina da se privremeno pune džepovi i da državni dužnosnici ne ostanu bez plaća.

Čović je potom pisao strancima rekavši kako nema uvjeta za izbore. Stranci tvrde da će izbora biti.

Bilo je, ako je netko zaboravio, i popisa stanovništva pa ga nitko ne prizna niti tko zna koliko nas je i kakvi smo.

3.2. – Četvrtak

Čovićev tjedan nastavlja se njegovom izjavom da ostavka neće biti problem. Moglo bi se tako na Hrvatskom narodnom saboru dogoditi da njegov čelnik kaže da nije uspio ali da se onda dignu ruke i kaže da se borba s istom postavom nastavi. Teren je ionako blatnjav.

A od blata se mora očistiti Grad Mostar jer je na ovim stranicama otkriveno kako su se među neprofitne organizacije ugurali profiteri i dobili novac. Grad kaže da će se pare vratiti. Čekat ćemo i taj papir ma koliko netko tvrdio da zanimanje za njihov rad i njihove papire opada.

Kad smo kod novca, Vlada Federacije BiH vratit će milijune maraka dugovanja koje su godinama skupljale bolnice. Recept je to sipanja iz šupljeg u prazno jer onaj kome se duguje daje novac dužniku da mu vrati dug i sve to preko leđa pacijenata koji kad dođu na liječenje nemaju drugog izbora neko otići kod privatnika koji opet duguje državi.

4.2. – Petak

Kad neće Čović da kaže, kaže Fahrudin Radončić. Tako lider SBB-a tvrdi da je lider HDZ-a BiH rekao kako se neće kandidirati za člana Predsjedništva BiH. Protiv koga li će onda SDA brojati glasove Željka Komšića u svom stožeru?

Zaboravljena Malina kojoj su namjestili da se bavi disanjem, bila je u minusu. U minusima su i građani kojima stiže novo poskupljenje – u rezervoarima je, Fadilovim rječnikom, manje goriva za isto novca.

Predsjedatelj Vijeća ministara, Zoran Tegeltija, otišao je na otvaranje olimpijskih igara. Mogao je ponijeti sanjke našem natjecatelju.

5.2. – Subota

Udaranje veseljem na brigu. Halid Bešlić, koji je nedavno rekao kako neće pjevati dok je korone, ipak je zapjevao društvu u kojem se opet proslavio Zdravko Mamić.

Zna se kome je do pjesme. Ostali cvile.

6.2. – Nedjelja

Mostarska vijećnica Boška Ćavar umalo je stradala odmarajući se od mostarske buke na koju najčešće galami u čitlučkom hotelu.

Pao je strop na vijećnicu koja kaže da tajkunska posla dolaze na naplatu. Opet će na kraju stradati slabio plaćeni, neprijavljeni radnik.

Mostarci se zagrijavaju za plaćanje parkinga, parking se zagrijava za Mostarce. Jutro će, pjevao je Pimpek, promijeniti sve. Ne zna se tko je pjevao ''Malo sutra''.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close