Pregled tjedna

Nit' tko mjeri, nit' tko progovara

Satima nakon potresa u ovoj državi nema tko objaviti epicentar i jačinu. Ništa nas ne može dovoljno stresti.
Kolumna / Pregled tjedna | 15. 04. 2024. u 09:05 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

8.4. – Ponedjeljak

Začarani krugovi. Nakon što su pretučeni mladići u Stocu, pretučen je mladić u Mostaru. Nakon što su svi osudili tučnjavu u Stocu, mostarsko premlaćivanje, voljom žrtve, nije ni evidentirano kao premlaćivanje pa nije bilo ni galame. Bilo je zato navijanja oko navijačke pobjede zbog otimanja transparenata. Niko ne priča o otetoj mladosti.

Uslijedile su brojne reakcije, osude, pravdanja i pohvale. Kod nas je uvijek važno da naši biju njihove. Nitko ne misli kako bijemo sebe i kako se iznova ubijamo u pojam.

Uslijedilo je i busanje u patriotska, zastupnička, imunitetom omotana prsa pa su tako u javnost, na milost i nemilost mržnji i svim ostalim začinima naših kuhinja, izvrgnuta imena mladića koji nisu ni sudjelovali u incidentu. Naravno, bitni su ulje i vatra, odgovornost nije bitna. Patriotizam je ionako tuđa krv.

Tako se ponovno zatvorio začarani mostarski krug u kojem šačica jada zagorčava život većini koja bi da jada nema.

Milorad Dodik najavio je izbore po Izbornom zakonu Republike Srpske. Neka se zna tko je glavni brojač u kući!

Šuti se o odronu kraj Mostara.

9.4. – Utorak

Prestali smo pričati o Europskoj uniji. Zato slušamo priče kako hoćemo pa kako nećemo u NATO.

Nitko više ne spominje europski zamah. Ne spominje nitko ni nove zadatke državne koalicije koja nije sigurna postoji li. Nitko ne spominje ni zadatke federalne vlasti koja je zaboravila kako izgledaju parlamentarne klupe i parlamentarna povjerenstva pa se puknuta vlast na razini Federacije skriva iza europskih uspjeha i Dodikove galame koji jedini dijeli zadatke.

Država je, po tko zna koji put, rekla hop, a da nije skočila.

Šuti se o odronu kraj Mostara.

10.4. – Srijeda

Neki kao da se raduju što se pojačavaju vojne trupe u Bosni i Hercegovini i što rezervisti NATO-a popunjavaju baze po našoj zemlji.

Bit će to odgovor, kaže Denis Zvizdić, politici Milorada Dodika. Znači li to da su se iscrpile sve priče i da koalicijski partneri idu jedni na druge tuđim oružjem i našim životima?

A kad smo kod oružja, ministar se smije ministru. Nenad Nešić, zadužen za sigurnost u Vijeću ministara, proziva Zukana Heleza, zaduženog za oružje, da priča budalaštine kada govori o helikopterima i dronovima samoubojicama.

Još uvijek nema ozbiljne priče o odronu kraj Mostara. Šta su nama jedno brdo i jedna rijeka?

11.4. – Četvrtak

Član Predsjedništva BiH, Denis Bećirović, kao da nagovara NATO da zapuca u BiH, poručivši kako oni moraju djelovati ako je ugrožen mir. Ne znaju političari, koji nemaju nikakve druge sposobnosti nego trabunjati o prošlosti i o tome kako oni napadaju nas, da svojim trabunjanjem ne pomažu mirovanju.

Država se suočava s duplim izborima i Republika Srpska čini sve da dokaže kako je nefunkcionalna ova država i da u njoj svatko može raditi što hoće. Osim naći normalan posao.

U Mostaru niču novi haremi. Nakon šutnje o onome koji je iskopan zbog stambeno poslovnog centra, galame oko zemljišta kraj zgrade (budućeg) kazališta, mostarski muftija proglasio je još jedan teritorij svojim. Liska park, u kojem su za vrijeme rata privremeno pokapani mrtvi, novi je teritorij oko kojeg će se lomiti predizborni Mostar. Ispast će da je Mostar bio manje grad slučaj kad nije imao ni Gradskog vijeća ni izbora. I tada, kao i sada, izvođači radova rade što im je volja, ali je barem bilo manje mokrenja oko teritorija.

Na što su spali PR i novinarstvo govori i najava koncerta Bijelog dugmeta koje je najavljeno presmiješnim ''prijevodom'' naslova pjesama. ''U pravu si, mali moj, kad ljubiš Bosance'' – hit je koji bi mogao postati himna kakve institucije. Može i OHR-a.

Još se čeka da netko nešto kaže o brdu i vodi.

12.4. – Petak

Dok otac Ramo drži predavanja o sigurnosti i mangupima koji se tuku, sinovi Isak sudjeluju u tučnjavi čije su posljedice teške tjelesne ozljede. Neslužbene informacije govore i kako su Isakovi tražili od policije da u zapisnik ne ulaze imena a pitanje je kako će službeno izgledati događaj.

A onda su krenule priče o političkim protivnicima koji smještaju obitelji ministra, zastupnika i direktora zatvora.

Nije ovo prvi put da se u ovoj tvorevini u kojoj su glavni uvjeti za život imati oca i stranačka leđa da se dogodi da sinovi nekih ''velikana'' rade belaje i da nekažnjeno prođu. Sjeća li se možda netko topovskog udara u tunelu pred vozilom zapovjednika Oružanih snaga BiH? Rijetko tko jer to je ogledalo naših očeva i naših snaga.

Sjeća li se netko odrona?

13.4. – Subota

Život je trebao stati zbog 90 minuta loptanja i nekoliko dana navijačkog natezanja u kojem su i neki malo veći zauzeli strane i birali osude nasilja. Vratili smo se onome da je najbolja glava ako je tuđa i razbijena. To su, valjda, stvarnosti u zemlji u kojoj se raduje stranoj vojsci i stranom oružju.

Na kraju je sport u mostarskom derbiju pokvario zaštitar koji je mislio biti hrabar pa se nakon provokacije skriti među policiju.

Imovinu udruge koja brine o osobama s Down sindromom trebali bi platiti navijači. Policijskih 16 automobila platit će građani. Ne oni koji razbijaju. Oni ne pune proračune.

14.4. – Nedjelja

Satima nakon potresa u ovoj državi nema tko objaviti epicentar i jačinu. Ništa nas ne može dovoljno stresti.

Progovorio je netko o tome da kamenolom kraj Mostara nije smio biti na mjestu na kojem je bio i da bi netko trebao odgovarati. No, nije nitko progovorio službeno.

Nama je bitno da zvecka – sitniš u džepu i oružje u patriotizmu.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close