Pregled tjedna

Nema patriotizma nasamo

Dakle, dužnosnike u BiH ovoga puta koštali su biciklo i suncobran. Drugi, koji ne pedalaju i ne pješače, još uvijek mogu raditi što hoće.
Kolumna / Pregled tjedna | 13. 06. 2022. u 09:07 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

6.6. – Ponedjeljak

Zaborav s lika i djela predsjednika Federacije BiH skinula je iznenadna vijest o sankcijama koje su Marinku Čavari uvele Sjedinjene Američke Države. Još jedan nebitan lik bh politike i čovjek čije se djelovanje najbolje oslikava u sponzorstvima nekakvih manifestacija i prevoženju suncobrana u gepeku, važniji je lik Amerikancima nego nama.

Jasno je da veliki preko malih šalju poruke onim većima, ali kazne, kojima veliki pokušavaju uozbiljiti naše neozbiljne dužnosnike uglavnom izazivaju podsmijeh i smijeh. Teško je, naime, povjerovati da Marinko Čavara ima toliko kapaciteta da ''ugrožava stabilnost regije'' što mu se stavlja na teret.

S druge strane, kažnjen je i ministar znanosti i tehnologije u Vladi RS, Alen Šeranić, koji se proslavio tako što je jedini političar u BiH koji je na posao došao biciklom. Kasnije je to spralo sve korona-ludilo.

Dakle, dužnosnike u BiH ovoga puta koštali su biciklo i suncobran. Drugi, koji ne pedalaju i ne pješače, još uvijek mogu raditi što hoće.

7.6. – Utorak

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini potegnuo je bonnske ovlasti i, baš kad su počelo odmotavati klupko oko financiranja izbora, nametnuo odluku da se Središnjem izbornom povjerenstvu uplati sav traženi novac kako bi se pripremili materijali s nerješivim križaljkama Općih izbora.

Za to vrijeme, Središnjem izbornom povjerenstvu, koje brže broji novac nego glasove, stižu dojave o bombama.

Malo tko trza na predizborno glumljenje dobrih političara. Tako je propala inicijativa bivšeg SDA-ovca Denisa Zvizdića, koji se čas mirio s Bakirom Izetbegovićem čas galamio protiv njega, da se odbija od plaće nedolazak zastupnika na sjednice. Dosadili su likovi koji kad promijene dres galame na svoje bivše klubove kao da nisu bili glavni vezni igrači i kao da nisu mastili brkove i sami.

Milorad Dodik ponavlja kako smo se raspali. Fadil Novalić opet izvlači digitron i hvali se razvojem. Čavari nije jasno da Amerika nema važnijeg posla.

8.6. – Srijeda

Iako Milorad Dodik kaže kako visokog predstavnika u BiH treba protjerati iz države, nametanje odluke o financiranju izbora prošlo je kroz Predsjedništvo BiH.

Gušimo se u reakcijama na reakciju.

9.6. – Četvrtak

Dodik priprema tužbu protiv visokog predstavnika. U predizbornu baru uplovili su papirnati brodovi diploma. Pozivaju igrači jedni druge da na svjetlo izbace diplome. Narod, koji je izgubio vjeru da diploma išta znači u ovoj zemlji, ohladio se od te priče. Papirnati brodovi ionako će se istopiti čim se isprintaju skupi listići za glasovanje.

Bakir Izetbegović kaže kako ne želi nasamo razgovarati s čelnikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Dakle, oni koji se kunu da će sve dati za ovu zemlju, koji se rasipaju patriotizmom, koji se bude uvjereni da su veći nego jučer, ne žele podnijeti žrtvu pregovaranja i dogovaranja kako bi nam svima bilo bolje.

10.6. – Petak

Mostarski gradonačelnik neće na megdan Željku Komšiću. HDZ BiH potražit će novog kandidata. Predsjednik stranke za sada šuti o kandidaturi. Ili samo osluškuje eho sankcija Čavari.

Patrioti, koji se busaju jedinom ljubavlju i pumpaju u javnost velike strahove od drugih, označeni su kao veliki kočničari u borbi protiv korupcije. Bakir Izetbegović iznenađen je takvim stavom SAD-a prema SDA i prijatelji odjednom pojma nemaju.

I dok se šamaramo patriotizomom, nove vode na površinu izbacuju zaboravljene probleme. Nakon katastrofalnih poplava prije nekoliko godina, slušali smo zakletve kako će se sve sanirati i sve uraditi da se zaštitimo od voda iz zanemarenih i otrovanih rijeka. Dobili smo samo još jedno muženje doniranog novca za kojeg nitko ne zna kakve je brane napravio.

U definicijama patriotizma očito nema stavki o vođenju briga.

11.6. – Subota

Ugostitelji kukaju kako nemaju radne snage i da se sezona ljulja zbog nedostatka konobara, šankera, kuhara, spremačica i svih onih koji su pobjegli zbog malih plaća. Kažu, bit će primorani uvoziti radnu snagu. Pitanje je koliko je plaća koja se nudi mamac za neke nove radnike.

Glavna tema je bijeg djevojke s benzinske crpke nakon natočenih 200 KM goriva. Zaboravljena tema su neki drugi bjegovi s puno više nula.

12.6. – Nedjelja

Bosna i Hercegovina dobila je još jedan papir na kojem su izlistane želje i pozdravi. Papir kojeg nisu potpisali svi i koji, kao i svaki drugi papir u BiH, nikome ništa ne znači ući će možda u neke buduće knjige o povijesti kao još jedan pokušaj izgradnje zemlje koja se, evo, stoljećima ne može izgraditi u normalan prostor.

Navikli smo na rezolucije, deklaracije, izjave, proglase i skrivene oglase za podobna radna mjesta. Papir iz Bruxellesa, s putovanja za koje nam nitko neće reći koliko smo ga platili, samo je još jedan list u kolekciji uzaludno potrošene tinte i bespotrebnog trošenja papira.

Mi ćemo, znaju to i potpisnici i domaćini još jednog promašenog događaja, ipak nastaviti po starom.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close