Pregled tjedna

Bitno je ne češljati se

Papir, je li, trpi svašta, ali 101 razlog je i u političkoj jami bosanskohercegovačkog glumljenja demokracije previše.
Kolumna / Pregled tjedna | 30. 05. 2022. u 08:53 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

23.5. – Ponedjeljak

Za izbore novca nema preko reda i mimo pravilnika. Za sve ostalo ima. Politika u BiH svela se na upiranje prstima onih i u one koje bi trebalo po prstima udariti. Patriotizam u BiH košta 12.528.000 KM.

Patriotizam se mjeri i brojem lajkova i komentara na objave koje završavaju s prijavama tužiteljstvima jer političari misle da mogu napisati sve, reći sve, a ne činiti ništa.

Predstava suđenja za misteriozno ubojstvo u Bihaću završena je. Iako sin Vlade Šantića otvoreno proziva predstavnike Hrvata za licemjerje, šutnju i ni mrvu pomoći pri procesu, beznačajni likovi laktaju se za izjave nakon godina šutnje. Domoljublje se svelo na priopćenje.

Inflacija u BiH skočila je na 10,2 posto. Ekonomske strategije svele su se na patriotizam.

24.5. – Utorak

Kako je krenulo, patriotizam i domoljublje će nas grijati zimi jer su cijene ogrijeva skočile u nebo koje baš i ne briga za nas.

Počelo je predizborno čačkanje mreža oko velikih riba. Direktor službe za zajedničke poslove, iako je sve glasnije da je malo toga u zemlji zajedničko, uhićen je zbog pronevjere i famozne zlouporabe položaja i ovlasti koja kod nas dolazi kao opis poslova.

Provjeravaju se i navodi krivične prijave protiv Šefika Džaferovića. Schmidtov zakon o odnosu prema ratnim zločin(c)ima, za kojeg je Džaferović navijao, sada je na ispitu.

Rudari će dobiti po 230 KM veće plaće. Jelena Karleuša spasila je tele. Ima nade za ovaj svijet.

25.5. – Srijeda

U zamjenu Dana mladosti gledamo starohane kako kupe počasne papire počasnog građanluka i obilaze u predizbornim marševima mjesta obilježavajući obljetnice koje nisu obilježavali nikada do sada.

U BiH tvornice gore. Ne od posla. Federalni premijer, stručnjak za objašnjavanje situacija s utičnicama, hvali se posuđivačima para tunelom ne govoreći kako se za vrijeme njegove vladavine pri bušenju tunela probušio samo novac.

Hrana u BiH poskupjela je za 5,6 posto, a prosječna plaća viša je za tri marke.

Revizija pokazuje kako je skoro milijun maraka pod upitnikom u nabavi opreme za osnovne škole u Mostaru. Kao što je nevjerojatno da na tu vijest nitko ne trza, nevjerojatno je i kako revizori dijele ocjene. Što znači ''zadovoljavajuće uz manje značajne nedostatke'' teško je razumjeti.

26.5. – Četvrtak

HDZ BiH kao da se pretvorio u ekološku udrugu. Namirisalo se, valjda, zelenilo pa se u prvih nekoliko redaka guraju članovi koji u ono malo zelenih mostarskih oaza, koje nisu neki drugi članovi izbetonirali, vide priliku za novo djelovanje. Podaci kažu da se turisti u Mostaru zadrže pet sati. Valjda im je toliko dovoljno da proberu suvenir iz Kine i pregledaju hladna oružja i bezvezarije od metaka koji se prodaju kao mostarske uspomene.

Za uspomene se zakačio i Bakir Izetbegović koji je na obilježavanju 32. godišnjice djelovanja SDA pobrojao čega to smije a čega ne smije biti u BiH. Veliki govornik rekao je kako je ''opasnije šutati'' (sic!) ne misleći pri tome na loptu nego na greške iz prošlosti. Velikom govorniku klimači što prosipaju statuse, trebali bi reći da nije opasno šutjeti.

Ustani sud, u kojeg se kunu i patriote i domoljubi, presudio je da izborni zahtjev Hrvata ne ugrožava Bošnjake. Sad će se jedno vrijeme šutati.

27.5. – Petak

Dok se novi kilometri broje na prste jedne ruke, pa se u pet godina napravilo novih dva kilometra autoceste, sjetio se Večernji list izvući federalnog ministra prometa Denisa Lasića iz zaborava pa ga proglasiti političarem godine.

Iako nije sudjelovao u pregovorima o izbornom zakonu, a to je valjda najvažniji politički događaj ove godine, iako ga se nisu zasitile kamere i prepunili stupci, Lasić je uskrsnuo kao najbolji ove godine. Kakvi li su onda ostali.

Gorivo će opet poskupjeti, građani vjeruju bogomoljama i medijima, visoki predstavnik neće piti kavu, proračun upućen Vijeću ministara, vozači bježe iz BiH. Oni koje vozaju, ostaju.

28.5. – Subota

Bosni i Hercegovini nikad nije nedostajalo mašte. I pretjerivanja. To dvoje spojilo se u pamflet tjednika Stav u kojem je osvanuo počešljani Bakir Izetbegović i 101 razlog zašto baš on. Pardon, On.

Naime, potrudio se netko pobrojati, što se nije dogodilo od vremena nekog drugog On, pa je tako ispalo da za Izetbegovića moramo glasovati jer se ne češlja kao Tito, jer ima jednu ženu, jer ne želi biti kao Tito, jer u ratu nije bježao, jer dribla sve ostale političare u BiH, jer je neprijatelj Zagrebu i Beogradu i jer mu je Erdogan – a to nam nitko nije do sada rekao – brat.

(Neće valjda maštoviti novinar biti izložen sudskom procesu da dokaže tko je kome u ovom bratstvu otac.)

Papir, je li, trpi svašta, ali 101 razlog je i u političkoj jami bosanskohercegovačkog glumljenja demokracije previše. Jasno je da pamfletaša ima na svim stranama. Samo, eto, Hrvati i Srbi nemaju tjednih novina. Razloga, sigurno, imaju i previše.

29.5. – Nedjelja

Jagode su rodile, a radnika ni za lijeka. Vrišti tako jedan od naslova u rubrici ekonomije koja je sve praznija. Zato ima i viška onih koji se na neutralnom terenu pošaketaju radi svojih ideala. Tako su se navijači Borca i Željezničara ''susreli'' na Kupresu i odradili boks meč. Energije, dakle, ima. Ima i posla. Još samo da se te dvije strane negdje ''sretnu''.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close