Pregled tjedna

Ne zovite ministarstvo, pošaljite mail

Filmaši Nermin Nikšić i Sanja Vlaisavljević ušutjeli su nakon što se otkrilo da se odluke jednog žirija mogu srušiti tako što se ministrici pošalje e-mail.
Kolumna / Pregled tjedna | 11. 09. 2023. u 09:05 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

4.9. – Ponedjeljak

Kad pomislimo da ne može dalje, naša lakrdija ode u beskraj. Sarajevska gradonačelnica, Benjamina Karić, nakon bure oko spomenika svojatanog kralja postavljenog u noći, rekla je kako se ne radi o spomeniku nego o izložbi.

Spomenik je postavljen privremeno a maštovita gradonačelnica tražit će da se dozvola za izložbu neprestano produžuje. Potom je rekla da Tvrtko ostaje i da je 25 tona jako teško.

Oni kojima se da, nastavljaju ratovati s natezanjem što je Tvrtko po nacionalnosti.

I dok dižemo i spuštamo 25 tona, upozoravaju nas s jedne strane da bismo se mogli naći na novoj crnoj listi a s druge da imamo šanse u Europsku uniju. Nama, bez popisa, bitno je da smo na bilo kakvom popisu.

5.9. – Utorak

Nastavlja se bezumlje kroz lekcije povijesti. Ovog puta nastavnik je Bakir Izetbegović koji je na arapskoj televiziji napričao sve i svašta. Kaže da se narodi u BiH isto oblače i isto izgledaju, udario je po genetici naroda i po vjerskih učenjima. Potom je udario po zapadu i pozvao arapski svije da nam pomogne.

Jedino nam mogu pomoći da ga ne slušaju i da ga odvedu.

Naravno, odgovorio mu je Milorad Dodik svojim viđenjem povijesti. Nitko se ionako ne zanima za budućnost.

Plivačica bez bazena opet je pokorila svijet. Lana Pudar zlatna je na svjetskom prvenstvu i svi se utrkuju da joj čestitaju.

6.9. – Srijeda

Mostar se nije sjetio čestitati Lani kakvim napisom, ali su zato potpisali ugovor za izgradnju bazena. Čovjek koji vodi gradnju, godinama je načelu tima što gradi sportsku dvoranu i onih koji po čudnim nacrtima prave mostarske parkove. Valjda bazen bude bolje sreće i više vode od parkova.

Lideri se sastaju. Nakon sastanka poručuju da je bilo tvrdo i da će opet sastančiti. Ne diže se javnost na tvrdnje da su novinari i političari nezakonito prisluškivani. Ionako svi bezveze pričamo i pišemo.

Milorad Dodik prijeti da će uhititi Christiana Schmidta. Za to vrijeme se zadužuje tvrdeći da je entitet financijski stabilan.

7.9. – Četvrtak

Kad pomislimo da ne može dalje, još jedan sin dobije posao. Ramo Isak, otac kojeg je sin, kralj šiše i bivši kantonalni ministara, ''gurnuo'' na ministarsko mjesto, sad je gurnuo drugog sina na direktorsku poziciju nepoznatijeg zatvora u BiH.

Izuzeo se, kaže, od glasanja na Vladi Federacije o tom imenovanju. Ali se ne može izuzeti od kritika jer teško se sjetiti u novijoj bh povijesti – koju Bakir Izetbegović ne zna protumačiti, da su se otac i dva sina smjestila ovako brzo i ovako visoko. To su valjda te reforme o kojima smo slušali.

Milorad Dodik dobio je lekciju od Njemačke. Neke stvari se mogu, ali neke ne ma koliko Dodik galamio o tome.

Veliki skandal u bh politici sakriva se iza nezanimanja za kulturu. Novac za film, koji je poželjela vratiti Vlada Federacije na nagovor ministrice kulture a na nagovor onih kojima je krivo jer nisu dobili zeleno svjetlo od žirija, sad je ni na nebu ni na zemlji.

Filmaši Nermin Nikšić i Sanja Vlaisavljević ušutjeli su nakon što se otkrilo da se odluke jednog žirija mogu srušiti tako što se ministrici pošalje e-mail. Poslije je dovoljno samo šutjeti. I da, ne pokušavajte ministarstvo kulture dobiti na telefon.

8.9. – Petak

Nikoga ne zanima što nam poljoprivrednici poručuju da ćemo biti gladni. Daleko nam je glava od stomaka.

Sebija Izetbegović nema se više pravo žaliti na gubitak titule profesorice. Zaboravljena afera završit će tako što će sada profesor u posrnuloj obitelji biti muž Bakir koji će po televizijama tumačiti povijest onako kako mu se učini zgodno ispisujući povijest svoje zemlje jednom lošom epizodom.

Ministar i direktori elektroprivreda zaključili su da smo bliže Europskoj uniji. Čitajući revizorska izvješća, može se reći da su Uniji bliži samo oni što se nisu utrpali u poduzeća koji imaju manjka prihoda i višak uposlenih jer bježe iz zemlje.

Kad ne zna šta će, BiH se hvali kako će se nepostojećim tunelom putovati puno kraće nego što se mislio. Još kad bi se gradilo brže nego što se priča.

9.9. – Subota

Dok jedni broje tone, drugi godine u povijesti, netko broji gladne u javnih kuhinjama u BiH.

U Mostaru se zakuhava priča o novim blokadama gradske deponije, problema kojem se ne vidi rješenje. Bageri još ne kopaju mostarski bazen dok se Lana kiti novim medaljama. Djevojčica govori da je njezin uspjeh uspjeh svih nas. No, nekima je njezin uspjeh velika sramota.

Pogotovo onima koji su pozirali pred bagerom koji je iskopao predizborni korak i otišao na još jedan popis bosanskohercegovačkih političkih blamaža.

10.9. – Nedjelja

Milorad Dodik, kojem ne smije nitko reći ono što su skandirali Aleksandru Vučiću na košarkaškoj utakmici, mijenja ploču. Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt ipak može u Republiku Srpsku, ipak neće moći biti uhićen i ipak je galamdžija bacio još jednu galamu u vjetar.

Očito je da je njemačka lekcija imala više od onoga što je prvi mikrofon RS-a rekao novinarima koji su prestali pisati o kleveti.

Potom nas tješi predsjednica Federacije BiH, Lidija Bradara, tvrdeći kako mi ne vidimo koliko su veliki učinci vlasti.

Stvarno bi nekad bilo bolje da ne vidimo vlast.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close