Pregled tjedna

Bosanski kralj noći

Ispao je tako kralj, kojem lijepe narodnost iako je živio u vrijeme kad nje nije bilo, jeftini kralj noći. Jeftiniji od kraljica koje će ispred njega licitirati svojim tijelom. Jer, ljubav je glupa i jeftina. Pogotovo prema BiH.
Kolumna / Pregled tjedna | 04. 09. 2023. u 09:05 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

28.8. – Ponedjeljak

U Bosni i Hercegovini uvijek dernek. Ako to nije pod šatorom u kojem se Miloradu Dodiku pjeva da mu ne mogu ništa ni CIA ni SIPA, onda je to svađanje bosanskohercegovačkih političara o papirima koje nisu ni vidjeli. A i kad ih vide neće ih pročitati.

To da BiH nema pojma što sama sa sobom i što sa svojim temeljima u kojima su navodno svi jednaki i nije nešto novo. Nije novo ni da se domaće polusnage poluumovima natežu oko svojih poluvizija. Novo je da EU, koja nas kopira u neznanju što sa sobom, najavljuje da bi Zapadni Balkan – iako nam nikada nitko nije objasnio što su to Južni, Sjeverni ili Istočni Balkan – mogao u EU do 2030. godine. Do tada će, sigurno je, dobar dio građana ove regije već biti u EU.

Proslavljena je 30. obljetnica osnutka Hrvatske republike Herceg-Bosne. Dragan Čović, koji nije imao veze s osnivanjem, kaže kako će se zbog šuškanja iz Strasboura još više zauzeti za jednakost Hrvata ali je izrazio i zabrinutost što se ne mogu formirati županijske vlasti u Livnu i Mostaru.

Oni koji su po potrebi narodi a po potrebi građani likuju jer su nad BiH nadvili još jednu seriju prepucavanja koja će nas ponovno udaljiti od normalnog života. Ako smo mu ikada bili i blizu.

29.8. – Utorak

Samo zemlja koja se srami sama sebe, koja nema pojma o sebi i čiji su polupolitičari umislili sebi da se pobrali pamet svijeta i pravo da kroje stvarnost kako bljuju njihovi umovi, pod okriljem noći postavlja spomenik svom kralju.

Dakle, osvanuo je kralj Tvrtko na sarajevskom trotoaru preko noći. Uslikala se pred kraljem koji se ukočio u pozi prvog predsjednika BiH ili u pozi maskote jednog prodajnog lanca, sarajevska gradonačelnica Banjamina Karić pokazavši još jednom svu svoj moć da ogadi ljudima sve što je bilo neogađeno u ovoj zemlji.

Srami se zemlja kralja, svojataju ga polupovjesničari i pljuju polupolitičari okrećući ga prema svetim mjestima. Lakrdija je još jednom okrunjena u tami noći da netko ne bi vidio kako ga lijepe na pločnik s kojeg gleda zgradu nakaradnog vrha države koja nema veze s njegovom niti nakarada s njim.

Ispao je tako kralj, kojem lijepe narodnost iako je živio u vrijeme kad nje nije bilo, jeftini kralj noći. Jeftiniji od kraljica koje će ispred njega licitirati svojim tijelom. Jer, ljubav je glupa i jeftina. Pogotovo prema BiH.

30.8. – Srijeda

Iako nitko u BiH ne razgovara ni s kim, Europska unija će navodno razgovarati s nama da krenemo u proces članstva. Mi ne znamo kako živjeti sa sobom, kamo li da znamo živjeti u zajednici s drugima.

Nastavljaju se prosipanja mudrosti o presudi iz Strasbourga. Jasno je da se ona nikada neće provesti u obliku u kojem je izlikovana. Valja samo nabrojati što je sve do sada lupio čekić, a da nije provedeno. Ili se, recimo, skrilo u Tursku.

A kad smo kod Turske, cure informacije da je navodno još jedan general i miljenik napustio BiH i skrasio se u zemlju Bakirovog kuma. Narod neka ostaje mahati. Može i ušima.

31.8. – Četvrtak

Željko Komšić kaže Miloradu Dodiku da će u građanskoj BiH biti važno jesi li pošten ili ne. Ako je tako, bolje mu je da građanske ne bude.

Otkrivaju se velike korupcijske afere nakon velikog patriotizma, zaustavljaju se veliki projekti i nitko ne pita što je s mostom u Počitelju. Svi se pitaju kako će narod izaći braniti Milorada Dodika po cestama. Većina njih ne zna ni zašto ga Tužiteljstvo BiH tereti, no važno je izaći i pokazati da znamo stajati iako su nam leđa skupljena u veliki upitnik.

1.9. – Petak

Građani su prosvjedovali i za Dodika i za sendviče koji su ih potom čekali u autobusima. Silna frka koja se digla, od prizivanja vojnih sila do prizivanja balvana, splasnula je nakon pola sata. Dodik je pokazao da gladne može izvući na ulicu pa ih nasititi, država je pokazala da se uvijek nađe način da se prosvjeduje. Ovi koji ne prosvjeduju iz pravih razloga, možda da krenu sa sendvičima kao mamcem?

Prošao je tjedan u kojem se kukalo kako nema vlasti u kojem se šaptalo da se radi na tome. Samo je glasna bila tehnička vlast koja je, bez da trepne, rekla kako je jako teško pobrojati sve urađeno. I da, ako pokušate, stvarno je teško.

2.9. – Subota

Veliki državnik, Denis Bećirović, nakon što je na početku mandata smazao tortu sa svojim likom, oduševio je one koji ga prate – ako ima takvih – a oduševio je i sebe, posjetom bosanskoj dolini u kojoj neki vide piramide.

Kaže Bećirović da je to sve djelo ruku jednog vizionara. Pa gdje je nestala teorija o nekakvim silama koje su izgradile sve ono što Semir Osmanagić ne može da otkopa?

3.9. – Nedjelja

Nakon što su se ljubitelji lika i djela Milorada Dodika prošetali po cestama, na ulici su svoje umijeća pokazali i mostarski i sarajevski navijači bratski odmjerivši snage.

Treba vidjeti hoće li ovog puta pasti kazna baš kao što je pala za one koji su premlatili susjede s istoka zbog majica i za one koji su upali na malonogometni teren tražeći da se skinu dresovi. Sigurno su od ranije poznati policiji kao i oni koji se vozikaju gradom i traže da se skidaju dresovi. Oni su navodno policiji vrlo poznati jer su djeca nekoga u nekoj policiji.

A kad smo kod Mostara i djece, i ovog puta će pačići mali u školu krenuti a da neće znati što je to zebra na cesti.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close