Pregled tjedna

Ljiljani i mikrofon

Svi bi pravednije društvo ali malo tko radi bilo što po tom pitanju.
Kolumna / Pregled tjedna | 28. 08. 2023. u 09:05 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

21.8. – Ponedjeljak

Novo ubojstvo potreslo u BiH. Suprug je ubio suprugu pa sebe. Država se pretvara da nešto radi dok se nižu slučajevi koji dokazuju da se mnogo stvari otima kontroli i da je mnogo ranije trebalo misliti na posljedice pakla kroz koji smo prošli i kroz koji prolazimo.

Ping-pong u pravosuđu. Sud je Tužiteljstvu vratio optužnicu protiv Milorada Dodika na dorađivanje. Tužiteljstvo se potom naljutilo na nepoznate osobe jer informacije o ovom predmetu cure u javnost. A naša javnost ne izgara od želje za detaljima osim ako se radi o pisanju medija o detaljima nakon nekog ubojstva. S godinama se društvo u ovakvim okolnostima odgoji da želi samo tuđu krv.

Svi bi pravednije društvo ali malo tko radi bilo što po tom pitanju. Rade to oni od kojih se ne očekuje pa je tako naručitelj droge speed prijavio policiji svoje dilere jer su mu prodali heroin.

Kad bi se svi žalili na nepravilnosti i prijavljivali počinitelje bilo bi manje podvaljivanja i loših tripova na kojima živimo.

22.8. – Utorak

BiH je, iako to malo koga zanima, dobila ministra financija. Mnogi nisu ni znali da ga nemamo. Ionako nitko ne shvaća da je državna blagajna naš novac. Zato nas ne zanima ni ministar koji je najavio da se prvo mora upoznati s poslom. Kao da je trošenje težak posao.

Naopaka država ostaje naopaka. BiH nema pojma koliko ima stanovnika i daleko je od novog popisa stanovništva ali će popisati dijasporu iako je lakše pobrojati one koji su ostali nego koji su otišli.

Tehnička vlada u Mostaru koja već skoro dva mandata pokazuje kako funkcionira partnerstvo u vlasti uživa u odmoru i odmahuje rukom na najavu prosvjeda 4.000 zdravstvenih radnika. Nova vlast, ako se ikada sklopi, imat će što raditi.

Ministar policije hvali se kako kriminalce nalaze u gaćicama.

Dvojac bez kormilara iz Predsjedništva BiH zaputio se u Ukrajinu u zanimljivim majicama.

23.8. – Srijeda

Denis Bećirović i Željko Komšić, članovi Predsjedništva BiH, u Ukrajini šalju poruke podrške znajući da njihov potez dolijeva samo ulje na vatru u neskladnom trojcu koji služi za igrokaze i koji je oličenje prkosa i nefunkcionalnosti.

Istodobno, državna vlast koja se hvali velikim partnerstvom i željom da zemlja nastavi puzati do reformi počela je padati na skladu pa je zbog neslaganja ostao visjeti upitnik nad sudovima i vinom. Zakoni o te dvije oblasti još će pričekati ali dužnosnici jako dobro znaju što bi sa sudovima kao i koje im vino najbolje odgovara.

Pao je avion s Putinovim saveznikom koji se otimao kontroli. Jevgenij Prigožin, koji je već jednom umro pa oživio, navodno je poginuo. Stvarnost je sve više nalik na predvidljive filmove s lošim glumcima i dobrim kaskaderima.

24.8. – Četvrtak

Milorad Dodik nastavlja s definicijama što je to u državi država. Veliki partneri šute. HDZ BiH nespretno odgovara talijanskom novinaru na napise o ustašluku o Zrinjskom pa se brišu slova zbog teških riječi. Politika nije igra. Ili je?

Dvojac s ljiljanima naljutio je Rusiju. Veleposlanstvo Rusije u BiH objavilo je kako su posjeta i izjave Bećirovića i Komšića neprijateljski čin i da će se na to odgovoriti. Bez obzira na činjenice oko rata u Ukrajini, tupi državni vrh trebao bi razmišljati o posljedicama po zemlju u koju se kunu. No, kod nas se uspjeh mjeri količinom proizvedenog kaosa.

I brat franjevac proizveo je kaos. Onaj koji propovijeda za Božić kako su ljudi tvrdog srca odbili Svetu Obitelj i nisu joj dali mjesto pod svojim krovom, obrušio se na migrante kojima bi dao jesti ako prihvate njegovog Boga. Dok je njegov brat Franjo grlio gubavce, fratru na Plehanu smetaju migranti. Nije Bogu lako s nama dok srce učimo da bira ljubav.

25.8. – Petak

Oglasio se HDZ BiH. Ovog puta nije bilo problema s verzijom priopćenja. O Željku Komšiću ne može se pogriješiti. Ljiljanima, koji su sa simbola katoličanstva završili na Komšićevim prsima, nije mjesto u vanjskoj politici.

Zagrijavamo se za predstavu u pravosuđu. Optužnica protiv Milorada Dodika je dorađena i ponovno vraćena Sudu BiH na odlučivanje. Čeka se bijeli dim iz začepljenog dimnjaka. Za to vrijeme, veliki državnik ugošćuje zaboravljene estradne zvijezde.

Trojka u Federaciji sipa ozbiljne optužbe na račun SDA. Kažu da se kamionima mjeri kriminal u javnim poduzećima te da su se novcem iz javnih poduzeća, za koje građani nikako da shvate da su njihovi, kupovali stranački interesi.

Punjači proračuna odmahuju rukom.

26.8. – Subota

Javio se zaboravljeni lider. Bakir Izetbegović u Goraždu je najavio što bi njegova stranka mogla raditi po pitanju unaprjeđenju ukupnog stanja. Kao da odlazak u sjenu nije dovoljan.

Vino je posvađalo državu. Čija li je nadležnost dobra kapljica?

BiH će, kažu oni koji nešto više znaju, ostati na čekanju. Ukrajina i Moldavija će početi pregovore o članstvu u Europskoj uniji.

Mi, kojima je kandidatski status dodijeljen samo da se smirimo, čekat ćemo. Nama se nigdje ne žuri. Kome je do Europe, uvijek može pobjeći.

27.8. – Nedjelja

Borjana Krištvo večerala je s čelnicima zemalja iz regije u Bledu. Milorad Dodik pjevao je pod šatorom. To su vrhunci dvije ''države''.

Ne smije se napisati zna li prvi mikrofon Srpske pjevati i kakva mu je bila izvedba pred oduševljenom, znojnom masom jer bi to mogla biti kleveta i uvreda.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close