Pregled tjedna

Natezanje i sapuničarenje

Dobio je Dodik odmah odgovor od Amerike koja ga je upozorila kako se njegovom entitetu tek sada sprema najgore. Dodika to ne plaši. On nije entitet.
Kolumna / Pregled tjedna | 06. 11. 2023. u 09:05 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

30.10. – Ponedjeljak

Najveća sapunica u dosadnoj politici Hrvata u BiH napokon je dobila svoj kraj. Borjana Krišto smijenila je Tonku Krešić Gagro s mjesta šefice ureda. Nismo saznali koji su to Tonkini grijesi i što se to ne smije raditi u hrvatskoj politici u BiH ali smo se opet uvjerili da se mora klimati glavom.

Nedorasli mjesnoj zajednici, političari u BiH trabunjaju o svjetskoj politici misleći da nekoga briga za njihove izjave o globalnim krizama. Kako to zvuči, najbolje je pokazao Milorad Dodik koji je federalnom ministri Rami Isaku poručio da oslobodi mamu. Vjerojatno se to nije čulo u bh. politici do sada.

S druge strane, veliki Dodik u ruskim medijima priziva veliku Srbiju. Pitanje je samo što će reći drugi veliki i čije će se majke spominjati.

31.10. – Utorak

Dobio je Dodik odmah odgovor od Amerike koja ga je upozorila kako se njegovom entitetu tek sada sprema najgore. Dodika to ne plaši. On nije entitet.

Drugi je entitet povećao proračun. Ni Federacija nije daleko od goreg do najgoreg.
Neprebrojana država opet ima problema s brojanjem. Ovog puta kao dokaz da se zemlja prazni uzima se sve manji uvoz kave. Kažu da je nema tko piti.

1.11. – Srijeda

Dodik i američki veleposlanik razmjenjuju optužbe. U sve se uključuje visoki predstavnik kojeg pak niski predsjednik proziva da je kriv za sve. Naime, Željko Komšić poručio je pred Vijećem sigurnosti UN-a kako je Christian Schmidt kriv za usporeni put zemlje. Zato je on ubrzao njezin put prema nazad i zaboravio da je on primjer za nedostatak demokracije o kojoj je kukao u svom govoru.

Nastavlja se natezanje Islamske zajednice s Gradom Mostarom. Nakon bunta protiv izgradnje zgrade Kazališta, kreće borba protiv Nove godine. Uskoro bi Mostar mogao imati dva dočeka. Ionako je grad zapeo negdje između dva vremena.

2.11. – Četvrtak

U Ujedinjenim narodima ponovljena je priča o Bosni i Hercegovini. Sve ono čega smo se već naslušali, rečeno je. Čeka se samo da se opet iznesu reakcije na govore koje smo već odreagirali i da onda opet netko reagira na reagiranje i zaokruži još jedno ponavljanje zemlje koja se vrti u mjestu.

Internetske stranice povezane s vlašću u Republici Srpskoj blokirala je Amerika. Možda je to ona težina o kojoj je govorio američki veleposlanik.

Istražit će se, naredio je ministar sigurnosti, stavljanje na raspolaganje generala Armije BiH Hamasu. Istražuje li itko bijeg drugog, zaboravljenog generala od zatvorske kazne?

3.11. – Petak

Problemi u zdravstvu u Hercegovačko-neretvanskoj županiji sve su veći. Ni mazanje očiju više ne pomaže i lijek bi trebala biti nekakva reforma svih onih koji su omogućili da bolnice rade a da se mora liječiti kod privatnika.

Doktori naših života, očito je, nemaju rješenje a ne ide im najbolje ni s uspostavom vlasti u toj županiji pa su se rokovi isprobijali toliko da je smiješno čuti bilo kakvu najavu uspostave vlasti. Čak su se i vječiti optimisti ušutjeli. Oni kojih se to tiče – građani – nisu nikad ni govorili.

4.11. – Subota

Željko Komšić, kojem je i visoki predstavnik rekao da džabe priča po svijetu, zaključio je kako BiH neće u Europsku uniju jer je unija podijeljena. Nije mu palo na pamet da je BiH podijeljena i u takvom stanju da je nitko normalan ne bi primio u bilo kakvu organizaciju u kojoj bi takva zemlja mogla donositi odluke. Jer, zaboravio je veliki politički as, da u BiH nema dogovora ni o čemu pa ni o njemu i da zemlja koja ne zna šta sa sobom nema šta raditi s drugima.

5.11. – Nedjelja

Svijet se još uvijek nateže oko toga treba li ratovati ili ne i na čijoj strani. Isti taj svijet za čas zaboravi neki drugi rat i neke druge smrti.

BiH se nateže sama sa sobom. Ona nikada ne pamti.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close