Pregled tjedna

Kuri bolac najpametnije i najljepše

Svoju dosadnu politiku i svoje razočarano i mlitavo glasačko stado HDZ BiH pokušava nabrijati sapuničarenjem oko imena kandidata za Predsjedništvo BiH.
Kolumna / Pregled tjedna | 04. 07. 2022. u 09:05 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

27.6. – Ponedjeljak

Visoka politika, koja je u BiH odavno na niskim granama, pala je još niže pa je glavno pitanje tko je koga zvao na rakiju. Jasno je odavno – utjehe nema u vodi.

Nema utjehe ni u neumskim vodama. Turistički grad je protiv turista koji stižu s mora, i sva je galama oko toga hoće li hrvatski most sprječavati brodove da dolaze u BiH Jadranom pala u vodu. BiH, po običaju, sama ne zna što želi.

Zato se zna što žele državni zastupnici. Veće plaće. Žele to svi na ovome svijetu samo što je parlamentarcima vrlo jednostavno doći do njihova cilja. Sve što bi olakšalo živote zaglavljenim paćenicima u ovoj zemlji sklonjeno je s dnevnog reda. A onda je bez imalo dvojbi uslijedilo dizanje ruku za povećanje plaća.

Iako je u javnosti odzvonilo da maleni bogovi dižu sebi plaće za 500 KM, kad se podvuče crta, koju mnogi povlače prije podvlačenja, ispada da smo u jasle stavili još 95 milijuna maraka za plaće, 11 milijuna maraka za naknade, 3,5 milijuna za putne troškove i jedan milijunčić za troškove telefona.

Dokaz je to da bogovi nemaju veze sa stvarnošću i da im je uvijek malo. A malo je, očito, i roblju u BiH. Malo im je patnje, ponižavanja i razloga da odrađuju 500 puta majku onima koje će opet zaokružiti.

A koliko nam se nameće stvarnost pokazala je i spontana pressica SDA u Sarajevu. Naime, ta stranka je toliko otvorena da dopušta slučajnim prolaznicima da govore što žele. Stranka, čija budućnost počiva na plećima Harisa Zahiragića, toliko je otvorena da je pustila umirovljenicu, čije vršnjakinje vise po kontejnerima diljem zemlje, da se izjada kako je od straha morala kupiti stan u Turskoj. Klimao je budući Bakir glavom, pozivao televizije da snime preplašenu vlasnicu nekretnine i pokazao kako se opći s mozgom birača koji jednako strahuju ali nemaju novca da preplaše svoj strah nekretninom u zemlji čiji sultan može povremeno unajmiti naš glavni grad.

28.6. – Utorak

Zabavlja se stado pričama o skupom gorivu i povećanju plaća onih koji ne žele pričati o cijenama i pomoći osiromašenom stanovništvu kojem u pravom trenutku stiže utjeha iz usta federalnog premijera.

Fadil Novalić, optuženi premijer koji u tehničkom mandatu ispunjava želje koalicijskih partnera i koji ne zna kako se valuta ove zemlje zove, priča nam priče kako se nekada kupovalo u Trstu. Svemirac na čelu entiteta očito ne zna da njegovi sugrađani sve manje mogu kupovati i da im je i 50 ''feningi'' puno.

29.6. – Srijeda

Svoju dosadnu politiku i svoje razočarano i mlitavo glasačko stado HDZ BiH pokušava nabrijati sapuničarenjem oko imena kandidata za Predsjedništvo BiH.

Curilo je sa svih strana iz stranke, koja zastupa narod koji curi iz zemlje, tko će a tko neće biti glavno ime na izborima koji će se održati po pravilima protiv kojih smo slušali bezbroj bajki.

Maratonska sjednica jedva je bila dovoljna da se Borjana Krišto imenuje stranačkim osvježenjem u bari potrošenih imena. Nikome, a možda ni njoj, nije jasno zašto.

30.6. – Četvrtak

Pokazala je stožerna stranka još jednom kako je kuri bolac za one na čije glasove računa. Nije bilo službenog priopćenja, niti službenog obraćanja kandidatkinje za oteto mjesto u Predsjedništvu BiH. Tek se kao usput, pod šatorom pod koji je stao sav jad naše politike, javno reklo kako je Borjana Krišto najpametnije i najljepše biće.

Time se Dragan Čović, koji obično važe što, kako i kada reći, malo prevagao pa ponizio sva druga lijepa i pametna bića poručivši nam da ćemo opet glasovati za izgledanje a ne za programe. Jasno je i njima valjda da nema tog programa kojim će se spasiti šaka jada o kojoj se Čović i njegovi misteri i missice brinu tako što im daju od šake do lakta.

Koliko je nekome stalo do ljepote govore i govorkanja kako je misterima i missicama zasmetala šatorska fotografija. Izgledom se, naime, brani narod koji ima sve manje izgleda.

Kuri bolac i Bakira Izetbegovića koji pak svojem stadu, nakon što im je podvalio spontanost u uličnoj pressici, podvalio priču kako nikada nije primio veliku plaću. A onda je, usput, rekao kako će on biti najpametnije i najljepše biće kod Bošnjaka. Zahiragić i Sebija su prve pratilje.

1.7. – Petak

Milorad Dodik odmorit će od razine koja ga je plaćala protekle četiri godine. U Predsjedništvo BiH poslat će Željku Cvijanović bez da joj je rekao da je najpametnija i najljepša.

Odgovor na pitanje zašto nam je ovako možda leži u činjenici da je račundžiji Novaliću od 2013. do danas prošlo 30 godina. Naime, govoreći o oživljenoj željezničkoj liniji Sarajevo-Ploče koja je ukinuta 2013. godine, u petljanjima oko samohvale i sdahvale, osumnjičenik za korupciju je rekao kako je ''vožnja ovom južnom prugom Sarajevo ploče nije odavno mogla biti viđena u zadnjih 30 godina''. Vidio je tko je gledao.

A da bi (pro)gledali, Hrvati u BiH morali su kupiti novine da saznaju tko je na listama.

2.7. – Subota

Građani su, malo njih, prosvjedovali zbog visokih cijena goriva trošeći ga u prosvjednoj vožnji i kukajući zbog niskih plaća. Čini se da su još jedni prosvjedi zakasnili.

Trebalo se možda ranije vozikati i kukati zbog plaća. Barem prije kuknjave zbog minjaka u Sarajevu.

S druge strane, ombudsmani za zaštitu potrošača u BiH kažu kako se građani nisu žalili zbog visokih cijena goriva. Dokaz je to da je glavni politički cilj ispunjen – stado trpi više nego ijedno drugo.

3.7. – Nedjelja

Nakon krađe goriva po crpkama, šutljivi građani počeli su krasti i maslac pa ih trgovci, onako baš higijenski, otvaraju i stavljaju u njih plastične trake koje bi trebale zvoniti na izlazu iz prodavaonice i pokazati lopova.

Druga smo najsiromašnija zemlja u Europi. Ne treba sumnjati da će nas patrioti izgurati na prvo mjesto. Više od 70 posto stanovnika ima plaću do 700 KM. Malo veću od povišice koju su patrioti, bez crvenila u obrazima, nadodali na svoje plaće.

Misteriozna potrošačka korpa do kraja godine, kažu oni što računaju, skočit će na 3.000 KM. Čovjeku u BiH treba nekoliko života da bi živio.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close